Kampen mot kristallsjukan: Så behandlar du yrseln

Hälsas reporter vaknade upp med en hemsk yrsel – hon hade drabbats av kristallsjukan. Här berättar hon om den effektiva behandlingen i en kristallstol.

Text: Kersti Hilding Hansen
Foto: Gugge Zelander

Mitt i natten för några månader sedan vaknade jag plötsligt upp med ett ryck, öppnade mina ögon och upptäckte till min fasa att hela rummet snurrade runt.

Taket blev till golv, väggarna bytte plats med varandra och jag mådde fruktansvärt illa. Symtomen kändes bekanta — jag har haft kristallsjukan en gång tidigare.

Nu har jag fått chansen att gräva djupt i vad kristallsjukan är och vad man kan göra åt den. Efter ett samtal med läkaren Mikael Karlberg, som är expert på yrselsjukdomar och har skrivit boken ”Det snurrar” (Bazar förlag) delar jag med mig av hans värdefulla kunskaper och mina högst personliga erfarenheter.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du får massage: Fördelarna du kanske inte känner till

Hela rummet snurrade

Natten när allt började snurra försökte jag komma bort från snurret genom att blunda och somna om. När jag vaknade några timmar senare fortsatte rummet fara runt framför mina ögon. Jag hade ingen aning om vad som var upp och vad som var ner.

Med hjälp av stöd från min man lyckades jag ta mig till toan, och sedan tillbaka till sängen igen — livrädd. Vad skulle jag göra? Känd som jag är för att vara en riktig Google master öppnade jag min iPad liggandes med stora kuddar bakom rygg och huvud, och började febrilt söka efter information.

LÄS ÄVEN: Cecilia behandlade atlaskotan och blev kvitt värken: ”Idag har jag inga fysiska hinder alls”

Jag försökte också minnas hur jag hade burit mig åt förra gången kristallerna i mina öron hade börjat dansa runt. Den gången visste jag ju inte alls vad det var frågan om och tog därför genast kontakt med min vårdcentral och fick bra hjälp av min husläkare: Sittande på en brits inne i undersökningsrummet fällde hon mig resolut, i en snabb rörelse rakt bakåt, så att huvudet hängde ner över britskanten — i den övning som jag senare fick veta heter Epleys manöver. ”Du har en klassisk kristallsjuka”, sa doktorn, ”med kristaller som rör sig i ditt högra öra”. Det kunde hon se på mina ryckiga ögonrörelser.

Jag minns henne som något av en helbrägdagörare för efter den obehagliga upplevelsen av att bli fälld bakåt i en obehaglig position som framkallade starka kräkreflexer blev jag strax mycket bättre.

Övningar mot kristallsjukan

Jag remitterades till fysioterapeut, gjorde fler övningar med fällningar ut mot sidorna, och efter ett par veckor var jag helt frisk. På uppmaning av min husläkare skred jag under den här tiden omkring som en lucia, jag vågade inte böja huvudet för att knyta skorna utan höjde istället upp fot för fot på en trappavsats. Och så slutade jag slänga mig baklänges i vågorna i sjö och hav och undvek överlag ryckiga rörelser med huvudet.

Men efter några år glömde jag bort att jag över huvud taget hade haft kristallförflyttning i öronen. Ända tills den natt då snurret i mitt huvud kom tillbaka tusenfalt.

Det som genast kom upp på skärmen när jag googlade var Epleys manöver, som beskrevs som den bästa lösningen mot lösa partiklar i vänster och/eller höger bakre båggång i öronen.

LÄS ÄVEN: Stoppa stressen innan det är för sent: Maten och motionen som hjälper dig

En annan övning som framställdes som lite enklare att utföra var den så kallade Somersault-manövern framtagen av den amerikanska öronläkaren Carol Foster. Jag provade båda med resultatet av att jag började kaskadkräkas.

Att ligga ner ska inte vara bra vid kristallsjuka, men vad skulle jag göra när jag mådde så illa? De närmaste dagarna fortsatte jag att göra övningarna, men inget hjälpte. Och dessutom hade jag ingen aning om i vilket öra problemet satt. Det jag började misstänka var att jag gjorde fel i träningen eftersom jag inte visste vilka båggångar som behövde behandlas.

Kristallstol

I ett möte med tidningen Hälsas redaktion beslutades det att jag skulle gräva djupt i kristallsjukan och vad man kan göra åt den. Ett ämne jag brann för då jag ju själv var drabbad.

På internet hittade jag den nyutkomna boken ”Det snurrar” och tog kontakt med författaren och läkaren Mikael Karlberg. Han är expert på yrselsjukdomar och jobbar som docent, överläkare och specialist i öronnäsa- och halssjukdomar vid yrselcenter Skåne, ÖNH-kliniken Skånes universitetssjukhus i Lund.

Mikael Karlberg föreslog att jag skulle komma till kliniken för diagnostisering och behandling i en TRV-stol. På plats spändes jag fast i den i folkmun kallade kristallstolen, runt handleder, ben och huvud. Över ögonen fick jag ett par glasögon som gjorde det helt svart och fick uppmaningen att inte under några omständigheter blunda under undersökningen.

LÄS ÄVEN: Högt blodtryck? Det här kanske fattas i din kost

Det kändes nervöst och lite obehagligt men underlättades av att doktorn och audiologen noggrant talade om vad som skulle hända under behandlingen. Jag vändes först framåt med huvudet nedåt, sedan bakåt och därefter åt vänster, medan doktor Mikael berättade att allt såg normalt ut i mina ögonrörelser, som de följde på en skärm. Men så fälldes jag åt höger och där satt problemet, kristaller hade förflyttat sig i min högra båggång, långt bak.

Kallsvettig och lite yr, remmarna spändes upp och jag stapplade fram och satte mig i en stol mitt emot doktorn. Men yrseln som jag nu levt med i ett par månader kändes faktiskt lite mindre.

Kerstin spänns fast i den så kallade kristallstolen hos doktor Mikael Karlberg och får veta att kristallerna har förflyttat sig på höger sida.

Behandling i TRV-stol

Nu fick jag förhållningsordern att inte under 24 timmar röra på huvudet. Jag frågade om det var nu jag skulle skrida som en lucia, och det var det. Inte knyta skor, inte häva mig baklänges eller hoppa omkring — alltså bara hålla mig lugn och i stillhet.

Till natten fick jag endast sova på vänster öra! Just den förhållningen visade sig vara lättare sagd än gjord. Jag bullade upp med kuddar bakom ryggen så att det skulle bli svårare att vända på mig i sömnen och sedan låg jag vaken i timmar — säkert bara för att jag var så medveten om att jag var tvungen att ligga still på vänster sida. När jag vaknade på morgonen gjorde det ont i vänsterörat. Tydligen sover jag annars oftast på höger sida…

LÄS ÄVEN: Ansiktsreflexologi hjälper dig att varva ner – behandlar migrän, stress och sömnproblem

Kan bero på D-vitaminbrist

Hur mår jag nu? Ett par veckor efter behandlingen i snurrstolen mår jag bra! Yrseln är borta! Jag fortsatte sova på vänster sida och jag gjorde Epleys manöver ett par morgnar i sträck.

Jag har lovat mig själv att kolla upp mina kalk- och D-vitamin-nivåer och jag anstränger mig för att alternera mellan att sova på vänster och höger sida. Jag undviker häftiga rörelser med huvudet, men siktar på att inom kort börja leva precis som vanligt igen.

Vad är kristallsjukan?

  • Kallas också för godartad lägesyrsel.
  • Yrseln uppkommer när man rör på huvudet, en yrsel som brukar kallas karusellyrsel.
  • Man kan bli illamående, ha svårigheter med att gå rakt och fokusera blicken.
  • Ögonen rör sig ofrivilligt.
  • Man får problem med att hålla balansen.
  • Orsakas av att små kalkkristaller lossnat i innerörats balansorgan.
  • Sjukdomen kan bero på olika saker som: kalk- och D-vitaminbrist, slag mot huvudet, hjärnskakning, åldersrelaterade förändringar i balansorganet i örat, virus på balansnerven.
  • Kristallsjukan kan gå över av sig själv och den ger inga kroniska besvär.
  • Behandling sker antingen hos läkare i en så kallad TRV-stol där en läkare eller audiolog snurrar patienten i bestämda riktningar så att kalkkristallerna faller tillbaka på sin rätta plats, eller i egenvård med hjälp av övningar.
  • Den mest kända övningen är Epleys manöver (det bästa är att följa instruktionsfilmer på Youtube).

LÄS ÄVEN: Hitta rätt i den alternativa vården: 13 olika behandlingsformer och hur de fungerar

Balansövning: Den berusade gorillans dans

En övning som går ut på att dansa, hoppa och svänga loss till glad musik har fått namnet ”Den berusade gorillans dans”.

När man leker att man är en berusad gorilla så släpper man kontrollen över balanssinnet och låter kroppen sköta sig själv. Idén har författarna till boken ”Det snurrar” fått av en norsk fysioterapeut. Övningen tränas med patienter som har problem med funktionell yrsel.