Bota förkylningen med 5 enkla husmorsknep

När det kliar i halsen kan det vara ett tecken på att en förkylning är på väg. Här är fem bra tips som kan rädda dig från några tråkiga sjukdagar.

Text: Eva Glorvigen
Foto: Getty Images

1. Saltvatten mot ont i halsen

Bakterier trivs inte i saltvatten, därför är det ofta smart att gurgla halsen med saltvatten. Om du klarar att gurgla fem minuter i sträck flera gånger om dagen kan du jaga iväg bakterierna.

Salvia är bakteriedödande och salvia-te är också utmärkt att gurgla med. Ta 2 tsk salvia i ¼ liter vatten, värm långsamt upp det till kokpunkten. Låt dra i 3 minuter innan du silar av och låter svalna. Gurgla så länge du klarar — och det sägs att det är smart att svälja salvia-teet efteråt.

LÄS ÄVEN: Naturens läkemedel: Örterna som lindrar förkylning

2. Plocka granskott

När du ser granarna skjuta sina ljusgröna skott på våren, då ska du passa på. Plocka granskott och frys in, så har du medicinen klar när förkylningen drabbar dig till vintern. Tugga 6–7 granskott så fort du känner att det kliar i halsen. Svälj saften och spotta ut barren.

3. Stoppa nysningarna

Det händer då och då att en nysning kommer högst olämpligt. När du känner att nysningen är på väg, kan du stoppa den genom att trycka tumnageln mot spetsen av lillfingret. Du kan också trycka pekfingret hårt mot den ena näsborren och andas in genom näsan.

LÄS ÄVEN: 6 sätt att lindra nästäppa – skippa sprejen och undvik beroendet

4. Omslag av vitkål

Lätt ångade vitkålsblad är ett utmärkt medel mot ont i halsen. Du kan också stryka vitkålsbladen mjuka med ett strykjärn. Ta bort den tjockaste nerven i vitkålsbladet, smörj halsen med lite babyolja och lägg vitkålsbladen runt halsen som en halsduk. Byt omslaget två gånger om dagen. Om huden blir irriterad ska du genast ta bort kålen och hellre prova ett av de andra råden.

5. Smörj med aloe vera

Ta ¼ tsk aloe vera-gel på tungan så fort du känner att det kliar i halsen. Låt gelen blanda sig med saliven, och svälj sedan. Då smörjer du halsen och det kan räcka för att det inte ska utvecklas till en riktig förkylning med halsont.

LÄS ÄVEN: Echinacea – urinvånarnas förkylningsört