Sexologen svarar på kvinnors vanligaste sexfrågor

Vad gör man om man inte har någon sexlust och varför får man inte orgasm? Sexologen Suzann Larsdotter har svaren.

Text: Linda Andersson
Foto: Getty Images, Thomas Carlgren

Jag har ingen sexlust. Vad ska jag göra?

Svar: För det första måste du fråga dig: Vill jag ha lust? Om svaret på frågan blir ja finns det mycket att göra. Sexuella fantasier är ett av de mest kraftfulla uttrycken vi har. Jag brukar uppmana mina klienter att gå in i ”lustrummet”. Det är ditt eget lilla rum där du är helt fri och ingen annan kan komma in om du inte bjuder in dem. Släpp loss! I fantasin kan du inte vara otrogen mot din partner. Där får du ha sex med vilka du vill, på vilket sätt du vill och med hur många du vill. Avsätt några minuter varje dag för att gå in i lustrummet.

LÄS ÄVEN: Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten

Till sist behöver du övergå till handling och göra någonting – så som att prova på att onanera, klä dig i något som får dig att känna dig sensuell eller närma dig din partner. Många känner sig stressade över att närma sig sin partner därför att de tror att den andra då kommer att förvänta sig sex. I de fallen brukar jag rekommendera några veckors samlagsförbud. Under den perioden kan man ha annan närhet och sex på andra sätt. Att ”huda” fem minuter varje dag, det vill säga ligga nakna och hålla om varandra utan att ha sex, är ett underbart sätt att få närhet och intimitet utan stress. Då slipper man samtidigt pressen av att det måste leda till någonting mer.

LÄS ÄVEN: Meditera dig till orgasm

Varför får jag inte orgasm vid samlag?

Svar: Det är bara ungefär en fjärdedel av alla kvinnor som kan få orgasm enbart genom samlag. De övriga 75 procenten behöver direktstimulans av klitoris för att uppnå orgasm, före, under eller efter samlag. Företrädesvis med hjälp av fingrar, tunga eller en sexleksak. Om samlaget är över kan man be sin partner att fortsätta stimulera en så att man också får orgasm.

Många män brukar invända att de har tappat sugen efter att de själva kommit. Då brukar jag kontra med att även om man inte längre är lika motiverad till sex inträder det ingen muskelsvaghet i armarna. Sexakten är inte slut bara för att mannen har fått utlösning, han kan fortfarande stimulera sin partner manuellt.

LÄS ÄVEN: Håll kärleken levande: 3 tips som stärker relationen

Två sextips från Suzann Larsdotter:

Upptäck hela kroppen

Ibland är vi väldigt fokuserade på genitalierna. Om man även upptäcker andra erogena zoner känns inte njutningen bara lokalt utan över hela kroppen. Ägna tio minuter var åt varandras kroppar och hitta de där områdena som din partner verkligen går i gång på. Man kan utforska de klassiska erogena zonerna – såsom bakom öronen och på och innanför låren – men också upptäcka andra ställen genom exempelvis massage eller annan helkroppsberöring.

Skippa trerättersmenyn och satsa på buffé i stället

Se inte sexet som en trerättersmiddag med inledande förspel som förrätt, huvudrätt i form av samlag och om man har tur lite efterrätt bestående av gos efteråt. Varför inte i stället tänka buffé? Då frågar man sig i stället vad man är sugen på just i dag. Anledningen till att lesbiska kvinnor får så många fler orgasmer än heterosexuella kvinnor är just för att de använder sig av buffémodellen. Det finns inte bara ett sätt att ha sex på utan många olika. Därför är det viktigt att man talar om för varandra vad man tycker om sexuellt.

Suzann Larsdotter är sexolog och auktoriserad specialist i klinisk psykologi.

LÄS ÄVEN: Omfamna eller bryta ensamheten? Här är alla råd du behöver