Johanna Bjurström: ”Ha MINST en skrytdag i veckan”

Det verkliga livet börjar när du säger upp bekantskapen med Jantelagen, menar Johanna Bjurström och uppmanar oss att sluta leva utifrån andras förväntningar.

Text: Johanna Bjurström
Foto: Ulf Berglund

Från tidig ålder, under min uppväxt i en liten stad där varje steg och misstag iakttogs och bedömdes, har jag kämpat med en osynlig fiende — Jantelagen. Den här osynliga kraften som säger att du inte ska tro att du är något har i många år varit en tyst följeslagare på min resa genom livet. Men jag har lärt mig något viktigt: att bryta med Jante är inte bara möjligt, det är nödvändigt för att nå sin fulla potential.

LÄS ÄVEN: Bettina hade dåligt självförtroende: Hypnos gav henne styrkan tillbaka

Som barn var jag fylld av en oändlig fantasi. Min mamma, en klok kvinna med en förmåga att se bortom gränserna, sa alltid till mig att jag kunde bli vad jag ville. Det blev min ledstjärna. Men redan som tonåring stötte jag på problem som många andra i den åldern: jag försökte passa in, leva upp till de oskrivna reglerna som dikterades av samhället och Jantelagen.

Jag började prestera, inte bara för mig själv utan också för att bli sedd och bekräftad av andra. Det blev som ett medberoende; jag hjälpte andra, satte deras behov före mina egna och glömde bort den lilla flickan som drömde om att bli vad hon ville. Det var som om jag spelade en roll, en karaktär som samhället hade skrivit manus till. Men inuti mig fanns fortfarande den där nyfikna flickan som ville bryta sig fri.

Många lever utifrån andras förväntningar

Genom åren som terapeut har jag mött tusentals människor som har varit fångade i samma fälla. De har levt liv baserade på andras förväntningar och tryckt ner sina egna känslor och behov. Detta har lett till både fysisk och psykisk ohälsa. Jag har sett hur de egna värderingarna och drömmarna har blivit överkörda av en rädsla för att sticka ut och bli dömda.

Men det finns en väg ut och förändringen börjar inifrån. De första sju åren av våra liv formar våra grundläggande trosföreställningar, men dessa är inte huggna i sten. Vi kan förändra dem. Vi kan välja att inte längre vara passagerare i våra egna liv, utan ta rodret och styra mot våra egna drömmar och mål.

LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Varför skulle du inte vilja lära dig nya saker?”

Det krävs mod att stå utanför Jante, att inte döma andra och framförallt inte döma sig själv. Det är en resa som kräver att vi tar ansvar för våra egna liv, våra beslut och våra handlingar.

Att vi ser oss själva i spegeln och ler, inte bara för att det sprider glädje till andra, men för att vi förtjänar vår egen glädje och bekräftelse.

Fira dina framgångar

Jag sa upp bekantskapen med Jante för många år sedan. Och jag kan säga en sak: att leva utanför dessa normer är inte bara befriande, det är där det verkliga livet börjar. Det är där du möter dig själv, med all din potential och alla dina möjligheter.

LÄS ÄVEN: Finn glädje i en ny hobby: 5 aktiviteter som boostar din hälsa

Så, vad kan du göra för att börja din resa bort från Jante? Börja med att vara nyfiken, på livet och på dig själv. Ha MINST en skrytdag i veckan där du tillåter dig att skryta om dina framgångar och prestationer. Det handlar inte om att vara självgod, utan om att erkänna och fira dina framsteg.

Och kom ihåg, varje steg bort från Jante är ett steg närmare dig själv och dina drömmar. Ta det steget. Våga vägra Jante.

Vad kan Jante skapa?

Att trycka ner sina egna känslor, behov och värderingar sätter sig på cellnivå och skapar till slut olika sjukdomar i kroppen.

Hur du säger upp bekantskapen med Jante?

Reflektera dagligen om dina val speglar dina drömmar eller andras förväntningar och fira dina framsteg, stora som små.

LÄS ÄVEN: Sluta se dig själv som ett offer: Råden som hjälper dig ur den skadliga mentaliteten

Det här är Johanna Bjurström

Ålder: 47 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Transformerande Business Coach, författare, hud- och hälsoexpert.