Naturlig tandvård för en friskare mun

Upptäck hur viktig din tandhälsa är för ditt välmående. Här får du tips på naturliga sätt att hålla munnen frisk och fräsch.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Precis som din tarm har munnen sin egen mikrobiom som består av bakterier, virus och svampar som spelar en nyckelroll i vår allmänna hälsa, såväl som för munhälsan. När din orala biom är ur balans kan det uppstå tandköttsproblem och bakterier kan komma in i blodomloppet, vilket kan bidra till andra sjukdomar.

Men snarare än att vänta tills tandköttsproblem utvecklas, finns det förebyggande åtgärder att vidta. Om du till exempel har återkommande blödningar i tandköttet bör du lägga mer tid på att rengöra och då särskilt mellan tänderna.

Förutom borstning och tandtråd kan även kosten förbättra tandköttshälsan. Ät mer växtbaserade, klorofyllrika grönsaker, lägg gärna till fermenterad mat och var förstås uppmärksam på mängden socker i din kost.

LÄS ÄVEN: Mår du dåligt utan att veta varför? Förklaringen kan finnas i din mun

5 vardagstips för god munhälsa

 • Se till att borsta tänderna minst två gånger dagligen.
 • Använd tandtråd för att rengöra mellan tänderna – förhindrar bakterielukt i munnen och minskar inflammationerna i tandköttet.
 • Minimera småätandet och tugga sockerfritt tuggummi flera gånger under dagen.
 • Borsta inte tänderna direkt efter att du druckit juice eller citrusdrycker, då det sliter på emaljen. Vänta i stället en stund eller skölj munnen innan du borstar tänderna.
 • Gå på regelbundna kontroller och behandlingar hos tandhygienist för att få råd och stöd!

Källor: Tandläkarförbundet.se, naturalhealthwoman.com, bodystore.com, tandläkare.se

LÄS ÄVEN: Övervinn tandläkarskräck: 6 metoder som hjälper dig att bemästra rädslan

Naturliga munvårdstips

Hemgjort munskölj

Skölj munnen med ett kemikaliefritt munvatten så håller du dålig andedräkt borta.

5 dl vatten
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kanel
4 droppar eterisk pepparmyntsolja

 1. Mät upp vattnet i en kastrull. Tillsätt kryddorna. Koka snabbt upp blandningen, stäng av värmen och täck kastrullen med ett lock. Låt ingredienserna dra i cirka tio minuter.
 2. Sila blandningen genom en finmaskig sil och häll över vätskan i en ren flaska. Tillsätt 4 droppar pepparmyntsolja.
 3. Dra åt locket på flaskan och skaka innehållet lätt tills det är väl blandat. Håller 3–5 dagar i kylskåp.

LÄS ÄVEN: Spända käkar? Här är fyra enkla övningar som hjälper

Tungskrapa

Det är inte bara dina tänder och tandkött som behöver uppmärksamhet, att rengöra tungan har också fördelar. En stor del av bakterierna i munnen finns nämligen på tungan. Dessa kan leda till dålig andedräkt, tandköttsproblem och karies.

Örter

Örter och kryddor som persilja, dillblad och mynta kan hjälpa mot dålig andedräkt, då gröna blad bland annat innehåller klorofyll som är bakteriedödande.

Andra effektiva kryddor är kummin, ingefära och nejlika. Att skölja munnen med en blandning av vatten och lite kardemumma samt att tugga på kaffebönor kan också hålla dålig lukt borta.

LÄS ÄVEN: Odla egna kryddor: Skötseltips och hälsofördelar

Oil pulling

Oil pulling är en gammal ayurvedisk ritual för att på ett naturligt sätt rengöra munnen från toxiner och göra tänderna vitare. Vanligast är att man använder kokosolja, som innehåller E-vitamin och fettsyror som har en antibakteriell effekt.

 1. Börja med att borsta tänderna och skölj munnen med vatten så att du inte är torr.
 2. Mät upp en tesked ekologisk, kallpressad kokosolja, låt smälta i munnen.
 3. Därefter sköljer du runt oljan i munnen, mellan tänderna och runt tungan i 10–15 minuter. Du ska undvika att svälja oljan.
 4. Spotta sedan ut oljan i papperskorgen – inte i avloppet, då den kan fastna i rören.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker