Nya spa-upplevelsen: Testa livet som djupfryst grönsak

Har du tröttnat på kallbad? Vill du gå steget längre? Livsmedelsföretaget Felix nya vinterspa låter sina besökare prova på hur det är att vara en fryst grönsak.

Text: Mia Nilsson
Foto: Felix

Att vinterdopp och kallbad har många hälsofrämjande egenskaper är ingen nyhet för de flesta. Forskning har bland annat visat att regelbundna vinterbad ger bättre immunförsvar, dämpar inflammationer samt gör oss piggare och ökar vårt psykiska välmående.

LÄS ÄVEN: Sugen på ett vinterdopp? Det här händer i kroppen när du kallbadar

Känner du att det är dags att ta din kyliga hälsoritual steget längre har du nu chansen att testa på hur det är att vara en fryst grönsak. Livsmedelsjätten Felix bjuder in till en helt ny spa-upplevelse där besökarna får genomgå samma process som grönsakerna i fryst färdigmat – från rengöring till blanchering, snabbfrysning och upptining.

– Kyla och temperaturskiftningar över lag har potential att bidra till flera olika positiva effekter, inte bara för livsmedel men också för människor. Ta blanchering till exempel. Blanchering av grönsaker, det vill säga behandling i kallt och varmt vatten, gör att färg och textur bibehålls. Det liknar effekten som kall-och-varm-terapi har på oss människor, som ju främjar blodcirkulationen och ger huden ny lyster, säger Linus Bjernheim-Vedin, Bastumästare och kallbadsinstruktör på Marholmen, som har designat spa-behandlingen tillsammans med Felix.

I en tid då matpriserna stiger och många svenskar väljer bort frukt och grönt hoppas Felix kunna höja statusen på frysta grönsaker.

LÄS ÄVEN: Svenskarna äter sämre när maten blir dyrare: Så äter du nyttigt – och billigt!

– Med Felix Vinterspa hoppas vi kunna slå hål på en del myter om djupfryst och visa på de positiva egenskaper som kommer med is och kyla för både livsmedel och människor, säger Sandra Lindh, Kategori- och Marknadschef för Felix. 

Felix Vinterspa håller öppet 9–10 mars på Marholmen i Stockholm. För att boka en plats går du in på felix.se/vinterspa.