Nu kan Elin träna trots astman – effektivt andningsverktyg gjorde nytta

Elin Johansson har alltid varit en aktiv person som älskat idrott, men att kombinera sitt största intresse med astma har inte alltid varit lätt. Idag arbetar hon som personlig tränare, löpcoach och skogsbadsguide och känner att hon hittat balans i livet.

Text: Linda Unnhem
Foto: Privat

Elin var åtta år gammal när hon fick astma. Hon minns hur det var på skolgympan, när hon inte orkade springa som de andra barnen och hur jobbigt det var att få anfall inför klassen. Men så började hon med innebandy — som funkade bra att träna i kombination med medicinerna — och blev snabbt duktig.

— Jag har alltid haft svårt för köld och fukt, så därför funkade det bättre för mig att träna inomhus än utomhus, säger hon.

LÄS ÄVEN: Träna med astma: Så kan motståndsandning minska besvären

Men trots att Elin tränade på hög nivå slapp hon inte undan bekymmer. Hennes pollenallergi gjorde astman besvärligare och när hon blev sjuk drabbades hon ofta av luftrörsinfektioner. Vissa mediciner hade också tuffa biverkningar och när hon drabbades av svår hjärtklappning slutade hon till och med att medicinera under en period.

Löpträning med astma

Vändpunkten kom när hon fått sitt första barn.

— När jag var gravid fick jag influensa och mådde jättedåligt. Men efter förlossningen kände jag att jag verkligen ville komma igång igen. Jag har ju alltid varit en person som rör på mig och mår bäst av det. Så jag började springa, mycket på grund av det var det enklaste som gick att få till när jag hade fullt upp med ett litet barn.

Hon berättar att hon samtidigt träffade en jättebra läkare som lärde henne medicinera på rätt nivå — ”där min lungkapacitet låg på samma nivå som hos friska personer” — och ganska snart kunde hon springa sin första mil.

LÄS ÄVEN: Lindra astma och allergi med kosttillskott: Allt du vill veta om pycnogenol

— När jag sedan fick mitt andra barn 2013 läste jag mycket om hur man kan bygga upp sin kropp inifrån efter en graviditet. Jag fortsatte springa — inte snabbt men långt — och mådde bra av det.

Sjuk av lokalen

Efter några år gjorde en serie händelser dock att hon började må sämre igen.

LÄS ÄVEN: Marit slipper allergin tack vare kosttillskott: ”Fått ett helt annat liv”

— Jag jobbade på en arbetsplats där jag trivdes fantastiskt bra, men lokalen gjorde mig sjuk. Trots att jag tog högsta dosen av mina astmamediciner mådde jag jättedåligt. Det slutade med att jag fick byta arbetsplats — och det kändes så orättvist och diskriminerande. Varför skulle jag behöva lämna en arbetsplats jag älskade, när det var platsen det var fel på? Samtidigt fick min pappa cancer och min mamma covid-19 och jag var allmänt ledsen, orolig och nedstämd. Det var verkligen en period då jag kände att astman var ett stort hinder i mitt liv.

Andningsverktyget Well02

Idag mår Elin, 42, bra. Hon arbetar deltid som förskollärare och deltid som personlig tränare, löpcoach och skogsbadsguide. Träningen tar fortsatt stor plats i hennes liv och med rätt mediciner och verktyg funkar det bra. För något år sedan testade hon andningsverktyget Well02.

— Jag började använda den på hösten, inför säsongen då jag brukar må som sämst. Jag brukade verkligen allvar och använde den dagligen under några veckors tid. Och det gjorde nytta — jag upplevde att jag tålde kylan och fukten utomhus bättre. Jag kände mig också allmänt starkare i lungorna. Andetagen blev djupare.

Sedan dess har hon använt apparaten sporadiskt.

LÄS ÄVEN: Andas rätt och må bättre: Så här gör du

— Om jag märker att jag börjar få anfall utan att jag gör något ansträngande, eller om jag känner mig stressad, då är det bra att ha verktyg att ta till. När jag springer använder jag till exempel också en så kallad värmeväxlare i munnen, som värmer upp den kalla luften innan den når lungorna. Eller så andas jag genom en buff.

Elin Johansson

Ålder: 42.
Bor: Kolmården.
Familj: Make, 2 barn 10 och 13 år.
Utbildning: Förskollärare, personlig tränare, löpcoach, skogsbadsguide.
Tränar: Helst löpning och styrketräning.
På fritiden: Utöver att träna umgås jag med familj och vänner, kollar på film och bakar.