Ninnie drack PFAS-förgiftat vatten: ”Vi går som tickande bomber”

Hon var en av dem som fick besked om att vattnet hon druckit var förgiftat av PFAS. Ninnie försöker att inte oroa sig, men är ständigt observant på symtom.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Thomas Carlgren

Det är tidig förmiddag den 5 december 2023 och PFAS-föreningen sitter bänkade framför datorn för att ta del av domen i det uppmärksammade Kallingemålet. Man hinner knappt höra att Högsta domstolen har ändrat Hovrättens tidigare friande dom mot kommunen, innan rummet fylls av jubel, skratt, tårar och glädjetjut.

LÄS ÄVEN: Hormonstörande ämnen i hudvårdsprodukter: Det här ska du titta efter

— Den dagen vi fick beskeden var så omtumlande. Det var en enorm glädje att vi nu till sist har fått rätt, säger Ninnie Wikström, en av dem som i över tio års tid engagerat sig och kämpat för att få upprättelse mot det kommunala vattenbolag som är ansvariga för de höga halter av PFAS som funnits i deras dricksvatten under lång tid.

Höga halter av PFAS i kroppen

Beslutet är förstås en oerhörd lättnad, tio års kamp mot kommunen är över. Men nu väntar ännu en process som handlar om skadeståndsnivån, vilket kan ta upp till ytterligare tio år.

— Det är klart att pengar har betydelse men vi går som tickande bomber med de höga halterna av PFAS vi bär på. Det är inte en fråga OM vi drabbas av hälsoproblem, utan NÄR. Det som är viktigt för oss är regelbundna hälsoundersökningar, preventiv sjukvård och att det finns resurser för inkomstbortfall med mera om man blir allvarligt sjuk, säger Ninnie när vi möts en sen vinterdag i centrala Stockholm.

Som operativ chef på Online Health Group, ett företag som driver flera sajter inom hälsa och friskvård, är Ninnie här för ett par fullspäckade mötesdagar. Hon utstrålar en härlig och positiv energi men jag anar också ett uns av allvar och sorg i blicken under intervjun.

PFAS (högfluorerade ämne)

PFAS är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället.

Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.

Källa: Kemikalieinspektionen

PFAS i dricksvattnet

Det var 2013 som extremt höga halter av PFAS uppmättes i vattnet i Kallinge, som ligger utanför Ronneby i Blekinge. Invånarna fick ett brev från kommunen som gick ut med beskedet att det inte var någon fara.

— Vi fick dock testa oss och där visade det sig att vi hade de högsta uppmätta halterna i världen i våra kroppar. Vi började ana oråd och förstå att dessa ämnen inte är särskilt bra för hälsan. PFAS kan ju orsaka sjukdomar som bland annat sköldkörtelproblem, njur- och testikelcancer.

LÄS ÄVEN: Städa utan kemikalier med 5 saker från ditt skafferi – för ett rent och giftfritt kök

Ninnies före detta sambo, Herman Afzelius, tog initiativet och startade PFAS-föreningen. Först verkade de för att medlemmarna skulle få hjälp med hälsoundersökningar för att upptäcka eventuella sjukdomar i tid. Sedan stämde föreningen Ronneby Miljö Teknik som är ansvariga för vattnet i kommunen.

PFAS kan orsaka personskada

2018 slog Högsta domstolen först fast att vatten är en produkt, vilket innebär att om det är otjänligt kan man som person få skadestånd. Sex år senare konstaterade samma instans också att PFAS som ämnen kan orsaka personskada.

— Det har gått tio år sedan upptäckten av det giftiga vattnet och under tiden har folk blivit sjuka. Hade vi fått hjälp i tid kanske många liv kunnat räddas och sjukdomsfall upptäckts, det gör mest ont av allt. I ursprungsstyrelsen satt fem personer, en har gått bort i cancer, ytterligare tre har fått olika cancerformer och två har problem med sköldkörteln.

Övertygad om att sjukdomen hänger ihop med PFAS

En av de drabbade är Herman, som är pappa till Ninnies äldsta dotter Nahla. Han blev diagnosisterad med en mycket ovanlig mjukdelscancer 45 år gammal.

— Det var fruktansvärt och helt surrealistiskt att berätta för Nahla att pappa kanske skulle dö. Tack och lov var sorten som Herman fick en något mindre aggressiv variant och i dag två år efter diagnosen är han friskförklarad, säger Ninnie.

LÄS ÄVEN: Ekofrisörens tips för en giftfri hårvårdsrutin

Själv har hon kolloidalstruma, förstorad sköldkörtel, och för Ninnie är det ingen tvekan om att det hänger ihop med PFAS. Hennes värden är dåliga och just nu försöker hon få de giftiga ämnena ur kroppen med hjälp av spirulina och chlorella.

— Det kan ta flera decennier innan PFAS helt försvinner ur kroppen, så vad händer framåt för alla barnen? Min yngsta dotter är född efter att förgiftningen upptäcktes, vilket innebär att hon inte omfattas av ett eventuellt skadestånd eller hälsoundersökningar, trots att man vet att mammor för över cirka 50 procent av PFAS till fostret. Hon har också mycket höga värden i kroppen. Själv har jag bott i Kallinge till och från sedan jag var barn, så jag har ingen aning om när jag började få i mig ämnet.

Grundande Ekoappen

Ninnie berättar att hon alltid haft ett intresse för hälsa och miljö. Redan som liten kunde hon förfäras av att man slängde skräp i naturen, och hon hade olika idéer hur man skulle kunna hjälpa de mest utsatta och behövande i samhället.

— Att jag skulle driva flera företag i vuxen ålder kunde jag inte drömma om när jag var yngre. Min ungdom var ganska stökig och under puberteten tampades jag med psykisk ohälsa. Vi flyttade ofta, under en period bodde jag utomlands och under flera somrar från 2006 och framåt hängde jag mycket på Ängsbacka där jag fick fatt i olika självhjälpsverktyg.

LÄS ÄVEN: Hon blev kvicksilverförgiftad – nu hjälper hälsoprofilen andra att få kroppen i balans

Efter några år träffade Ninnie sin dåvarande sambo Herman, fick barn och levde ett Svenssonliv. Hennes energi och nyfikenhet att utvecklas knuffade henne att gå en kortare KBT-kurs och hon började sedan applicera kunskapen på sig själv, vilket blev en vändpunkt.

Intresset för hälsa, att må bra och göra bra miljöval i vardagen resulterade i en liten ekobutik i Ronneby och 2013 startade hon sajten Ekoappen som från början bara skulle vara en guide att göra hållbara val i livet. Idag är det en av de största livsstilssajterna inom hälsa och ekoval.

Diagnostiserades med adhd

För ett par år sedan fick Ninnie dessutom en adhd-diagnos.

— Jag har ofta fått höra att jag verkar ha adhd, men aldrig fattat. Polletten trillade ner när jag läst boken ”Adhd: från duktig flicka till utbränd kvinna” av överläkaren och forskaren Lotta Borg Skoglund och efter att flera kvinnliga kända profiler, som bland annat retoriken Elaine Eksvärd, gick ut med sin diagnos och förklarade hur det är att ha adhd som kvinna. Det förklarade så mycket hur jag har mått och hur jag har haft det under hela uppväxten. Så jag kontaktade själv Modigo om en utredning och fick diagnosen i början av 2022.

LÄS ÄVEN: Denise Rudberg om sin adhd: ”Idag är jag tacksam för diagnosen”

För Ninnie var det skönt att få en förklaring till sitt mående och nu har hon hittat redskap att hantera vardagen och livet på ett mer hållbart vis. Hon ser inte sin diagnos som något negativt, snarare tvärtom.

— Jag hade nog inte varit entreprenör utan min adhd. Jag önskar att vården och skolan blir bättre på att upptäcka adhd hos flickor tidigare, så att de slipper gå igenom den långa resan av att något är ”fel” utan att förstå vad.

Symtom efter PFAS-förgifting

Efter Högsta domstolens dom har styrelsen i PFAS-föreningen anlitat experter för att ta fram hur man ska lägga fram skadeståndsanspråket. Det blir en process som kan dra ut på tiden, men i bästa fall kommer kommunen och advokaterna överens och går föreningen till mötes. Tycker de däremot att kraven är för höga kan det bli en ytterligare rättegång.

Hur ser du på framtiden?
— Jag vill inte oroa mig i onödan och ta ut det värsta i förskott. Det är klart att oron finns där och risken är stor att många fler blir sjuka. Vi är alla väldigt observanta på våra kroppar, går hellre en gång för mycket och kollar upp olika symtom. Och som toxikologen Mattias Öberg sagt har vi som utsatts för detta vatten många, många fler nitlotter i våra livsskålar.

Kallingemålet

Det PFAS-förgiftade vattnet i Kallinge beskrivs som en av de största miljöskandalerna i Sveriges historia. Fallet har prövats av domstol efter att invånare i Kallinge kommun stämde det kommunala vatten- och avloppsbolaget Ronneby Miljöteknik. Målet har två delar:

  • 2018 slog Högsta domstolen fast att vatten är en produkt, vilket innebär att personer kan få skadestånd om kommunen distribuerat otjänligt vatten.
  • 2023 slog Högsta domstolen fast att höga halter av PFAS i blodet är att betrakta som personskada, och drabbade har rätt till skadestånd.

Båda domarna är prejudicerande vilket innebär att de ska vara vägledande för underinstanserna.

Det här är Ninnie Wikström

Ålder: 42 år.
Familj: Man och fyra barn, varav två bonusdöttrar.
Bor: Nättraby utanför Karlskrona.
Gör: Är operativ chef på Online Health Group som driver Naturligt Snygg och Ekoappen.