Fungerar ananastricket? Forskaren reder ut 8 vanliga myter om vaginan

Kan ananas verkligen få vaginan att smaka sött? Forskaren Ina Schuppe Koistinen rätar ut myter och missförstånd kring det kvinnliga könsorganet.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Kristian Pohl, Getty Images

Ina Schuppe Koistinen är docent i molekylär toxikologi och forskare på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning på Karolinska institutet i Solna. Hennes forskning är inriktad på hur bakteriefloran påverkar kvinnors hälsa. Hon är dessutom verksam som konstnär med akvarell som medium.

1. Är tarmfloravänlig mat bra för vaginan?

JA!

En frisk tarmflora bidrar till en frisk vaginalflora. Tarmbakterierna samarbetar med dem vi har i vaginan. För att behålla en frisk tarmflora behöver vi äta en varierad kost med mycket fibrer från frukt och grönt, rotfrukter, bönor, linser, nötter, gryn och fullkornsprodukter som bröd och pasta och fermenterade livsmedel som innehåller nyttiga bakterier; fil, yoghurt, ost, surkål, kimchi, kombucha, oliver. Friska kvinnor har en stor mängd mjölksyrabakterier, laktobaciller, i vaginan. Bra mat får dem helt enkelt att trivas bättre.

LÄS ÄVEN: Därför kliar det i underlivet – och så slipper du besvären

2. Skyddar en frisk mikroflora i vaginan mot könssjukdomar?

JA!

En frisk vaginalflora skyddar, men är den i obalans får dåliga bakterier och virus som kan orsaka till exempel infektioner och könssjukdomar lättare fäste. De goda laktobacillerna skapar en miljö med lågt pH-värde genom att producera mjölksyra, vilket gör att dåliga bakterier vantrivs.

3. Smakar vaginan smakar sött om man äter ananas?

NEJ!

I sociala medier cirkulerar uppgifter om att vaginan kommer att smaka godare och vi äter olika saker, till exempel ananas. Det är en myt. Maten vi äter bryts ner vid matsmältningen i mage och tarm. Socker och smakämnen från frukter tar alltså ingen genväg från tarmen till vaginan.

LÄS ÄVEN: Framfall: Symtom, orsaker och behandlingsalternativ

4. Ökar socker och bröd risken för svampinfektion?

NEJ!

Det finns inga vetenskapliga bevis för det. Däremot är svampinfektioner vanligare hos kvinnor med diabetes typ 2. När de insulinproducerande cellerna är skadade eller saknas helt, ökar blodsockerhalten och med det också mängden glykogen i vaginalslemhinnan. Miljön i vaginan förändras och blir mer sårbar för överväxt av svamp. Det är också sannolikt att ett försvagat immunsystem bidrar till högre risk för svampinfektioner hos patienter med diabetes typ 2.

5. Går mödomshinnan sönder vid sex?

NEJ!

Det har länge pratats om att kvinnor har en mödomshinna som spricker vid penetration och att så länge den finns kvar är den ett bevis på att oskulden är bevarad. I verkligheten finns ingen hinna som täcker för vaginalöppningen. Slidkransen kan inte spräckas och de flesta flickor blöder inte första gången de har penetrerande samlag. Lätta blödningar vid samlag beror oftast på att man inte är tillräckligt upphetsad.

LÄS ÄVEN: Sexologen svarar på kvinnors vanligaste sexfrågor

6. Ska man testa sin vaginalflora?

NEJ!

Man kan numera testa sin vaginalflora på samma sätt som man testar sin tarmflora, via hemtest som kan kosta dyra pengar. Men vad testet egentligen visar går inte att säga, menar Ina Schuppe Koistinen. Vissa kvinnor har inga laktobaciller alls i vaginan, men de är friska ändå. Vaginalfloran kan också förändras från dag till dag. Det gör att testerna inte säger så mycket.

7. Är flytningar ett tecken på att något är fel?

NEJ!

Flytningar är något naturligt och bra. De fyller en viktig funktion för kvinnokroppen. Flytningarna gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. En frisk vagina har klara eller vita, luktfria flytningar eller en svagt sur doft. Ändrar flytningarna mängd, utseende eller doft kan det vara tecken på obalans i vaginalfloran, exempelvis kan tjocka, nästan kesoaktiga, vita flytningar vara tecken på svampinfektion.

LÄS ÄVEN: Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten

8. Försämrar många sexpartners vaginalfloran?

JA!

Många sexpartners och oskyddat sex kan lätt orsaka obalans i vaginans normala bakterieflora. Sädesvätskan har ett lätt basiskt pH-värde och ökar risken att mindre gynnsamma bakterier tar över. Dessutom kommer nya bakterier som kan försämra floran in i slidan vid sex.