Ny hemsida ska underlätta vardagen för föräldrar med adhd

Många föräldrar som har adhd tampas med känslor av otillräcklighet. En ny hemsida, framtagen av Riksförbundet Attention, hoppas kunna hjälpa de som kämpar.

Text: Linda Unnheim
Foto: Riksförbundet Attention

Cecilia Brusewitz är kommunikatör på Riksförbundet Attention och en av personerna bakom en ny webbsida för föräldrar med adhd.

Hjälp för föräldrar med adhd

Varför behövs er sida?

— På Attention kommer vi ofta i kontakt med föräldrar med adhd, men då ligger ofta fokus på deras barn med liknande problematik. Den här gången ville vi uppmärksamma föräldragruppen.

— Vi vet att många föräldrar med adhd tampas med känslor av otillräcklighet och upplevelser av att brista i alltifrån planering till humör, men vi hoppas att man efter en rundtur på sidan – i sällskap av de föräldrar och kloka experter som bidragit till hemsidan – känner sig bekräftad i vad man kämpar med och kanske till och med lite stolt.

LÄS ÄVEN: Denise Rudberg om sin adhd: ”Idag är jag tacksam för diagnosen”

Få vardagen att funka med adhd

Vad finns det på sajten som jag som förälder med adhd kan ha nytta av?

— Hemsidan är framtagen i nära samarbete med föräldrar och många gemensamma teman har flutit upp till ytan i intervjuer och fokusgrupper och vi har utgått från dem i filmerna, poddarna och artiklarna som ligger på sidan. Det handlar om alltifrån stress kring matlagning och att hantera starka känslor till svårigheterna med att vara konsekvent när man själv inte kommer ihåg vad man bestämt. Vi borrar ner oss i ämnen som hyperfokus, vikten av acceptans och har också en samlat en bank med värdefulla lifehacks från föräldrar som tänker lite utanför lådan för att få vardagen att flyta. Sedan finns det ett gäng korta, animerade filmer med tillspetsade vardagssituationer som man med fördel kan titta på tillsammans med sina barn!

LÄS ÄVEN: Charlotta är högkänslig: Det tog mig 40 år innan jag förstod

Besök sajten: https://foraldrarmedadhd.attention.se

Fotnot: Sajten är framtagen i samarbete med Habilitering & Hälsa, Region Stockholm, med medel från Allmänna arvsfonden. Innehållet är evidensbaserat och utformat i samarbete med KIND på Karolinska Institutet.