Muntorrhet: Orsaker, symtom och tips för att slippa besvären

Det är inte ovanligt att få problem med muntorrhet med åren. Men inte bara åldern påverkar, även biverkningar från läkemedel och stress kan ge problem.

Text: Margaretha Eldh
Foto: Getty Images

Den främsta orsaken till muntorrhet är läkemedel och ofta är det mediciner mot högt blodtryck, sömnproblem, depression, allergi och smärta som kan påverka salivtillgången i munnen. Muntorrhet hör också till naturligt åldrande. Med åren krymper salivkörtlarna och producerar mindre saliv.

Orsaker till muntorrhet

Hos kvinnor uppstår ofta muntorrhet i samband med klimakteriet, då slemhinnorna blir naturligt torrare. Det är heller inte ovanligt att stress kan påverka eller utlösa problem med muntorrhet.

Men muntorrhet är även vanligt vid sjukdomar som diabetes, stroke eller om man har en svampinfektion i munnen.

LÄS ÄVEN: Naturlig tandvård för en friskare mun

Långvarig muntorrhet är ett allvarligt tillstånd, som kan orsakas av reumatiska sjukdomar och tumörer, men också av strålbehandling och cytostatika, läkemedel som är vanliga vid behandling av cancer.

Lider du av muntorrhet på grund av läkemedelsbehandling kan du ha rätt till ett särskilt tandvårdsbidrag. Du behöver ett läkarintyg för att ansökan ska bli godkänd av ditt landsting eller region.

Konsekvenser av muntorrhet

Att vara muntorr påverkar inte bara munnen utan även sömn och livskvalitet. Det finns många studier som visar att muntorrhet sänker livskvaliteten eftersom symtomen påverkar det dagliga livet, när man ska sova, prata och äta.

Om du lider av muntorrhet riskerar du att få hål i tänderna, karies. Lider du av muntorrhet kan ett salivprov hos tandläkaren visa om du är i riskzonen för att få karies.

LÄS ÄVEN: Övervinn tandläkarskräck: 6 metoder som hjälper dig att bemästra rädslan

Oavsett vad orsaken till muntorrhet är, så är det viktigt att undvika småätande och använda salivstimulerande preparat dagligen för att undvika att få hål. För att slippa besvären är det bra att ta preparaten som finns i till exempel tablettform i tid. Det finns olika sprejer och oljor som kan vara bra nattetid så att man inte stör nattsömnen på grund av muntorrhet. På apotek finns det olika preparat som kan hjälpa.

Vanliga symtom vid muntorrhet

 • Besvärligt att äta och svälja.
 • Problem med sömnen.
 • Sämre tandhälsa.
 • Svårt att tala, tugga och svälja.
 • Dålig andedräkt.
 • Smärta och sveda i munnen.
 • Känslig för starka smaker eller svårt att känna smak.

LÄS ÄVEN: Mår du dåligt utan att veta varför? Förklaringen kan finnas i din mun

5 tips för att slippa muntorrhet:

 1. Ha god munhygien och borsta tänderna morgon och kväll.
 2. Använd en tandkräm med fluor och tandtråd eller mellanrumsborste.
 3. Använd sugtabletter och skölj munnen med fluorskölj för torr mun.
 4. Drick mycket vatten och ät fiberrik kost.
 5. Undvik småätande.

LÄS ÄVEN: Spända käkar? Här är fyra enkla övningar som hjälper