”Oldfluencern” Margareta: ”Bry dig inte om vad andra tycker!”

Hon har alltid ett rött läppstift i handväskan och klär sig helst i t-shirt, jeans, sneakers och en skön sweatshirt. För tre år sedan kunde Margareta Lunde-Martinson lägga till en ny titel på sitt CV – influencer!

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Privata

Sedan sociala medier kom har nya yrkestiteln influencer vuxit fram. Främst är det unga under trettio som anammat jobbet, men antalet 60-plussare som är aktiva influencers med inspirerande konton som tipsar om mode, livsstil och makeup ökar hela tiden.

Under pandemin kände sig Margareta Lunde-Martinson lite uttråkad och började utforska Instagram där hon visade upp olika outfits från garderoben. Några av hennes kläddanser i hallen blev rejält virala och många nya följare hittade hennes konto. På bara några dagar gick hon från 900 till över 5 000 följare och nu, tre år senare, är följarskaran drygt 65 000.

När Margareta började föreläsa växte hennes modeintresse då hon ville ha snygga och bekväma outfits på scenen.

Margareta reser runt och föreläser

— Det som är viktigt för mig är att det ska kännas kul att hålla på med Instagram och så klart att det ger något bra till följaren. Det är ju detta med tiden, att hinna skapa inlägg och lägga ut, då jag också arbetar i mitt utbildningsföretag där jag reser runt i Sverige och föreläser. Men jag gör så gott jag kan, säger Margareta.

Man behöver inte vara i 60-årsåldern för att bli inspirerad när man scrollar igenom Margaretas Instagramkonto — här snålas det varken med energi eller glädje. Ett trick att utstråla gott humör tror Margareta handlar om att hon alltid tyckt om att röra sig fysiskt.

— Jag blir alltid gladare efter träning och får också energi av det. Idag har jag absolut minskat mängden på träningen mot i ungdomen då jag tävlade i friidrott. Men sen är jag också ganska optimistiskt lagd, ser ofta lösningar, är nyfiken på livet och har en galet sjuk humor!

Snyggt och bekvämt!

Margareta Lunde-Martinsons bästa vardagsplagg

Var kommer intresset för mode och skönhet ifrån?
— Det har nog alltid funnits där men varierat i engagemang beroende på var jag befunnit mig i livet. De senaste 15–20 åren har intresset ökat i takt med att jag började föreläsa och kände att jag ville ha på mig coola, snygga och sköna kläder som passade att ha på scenen.

Vad blir du inspirerad av?
— Bilder på Pinterest och personer som jag ser och möter.

Ditt bästa vardagsplagg?
— Det är t-shirt, jeans, sneakers och en skön sweatshirt. Eller träningskläder! Sedan mixar jag ofta nya kläder och kläder i min garderob med secondhandfynd.

Känner du inte för färg eller mönster? Genom att blanda olika material, texturer och nyanser kan du få till en riktigt snygg monokrom look.

Har äntligen en hudvårdsrutin

Din första skönhetsprodukt?
— Jag började med smink ganska sent, i 16–17-årsåldern, men det kan ha varit en blå mascara.

Hur ser det ut i ditt badrumsskåp?
— För många saker. Jag är en sparare och skulle verkligen behöva rensa och sortera oftare än vad jag gör.

Har du en hudvårdsrutin?
— Äntligen har jag det, efter alla år! Jag använder ZO Skin Healths produkter, de är dyra men otroligt dryga och bra. På kvällen tvättar jag ansiktet med Exfoliating Cleanser och en tvättsvamp. Sedan tar jag Oil Control Pads, som innehåller salicylsyra vilket avlägsnar orenheter och döda hudceller, och också bidrar till att minska stora porer. Någon gång i veckan peelar jag huden med Enzymatic Peeling som jämnar ut, återfuktar och ger en omedelbar lyster — för mig känns det som en ansiktsmask. Sedan smörjer jag in mig med en fuktgivande ansiktskräm. På morgonen använder jag Oil Control Pads och därefter dagkrämen Daily Power Defense. När jag behöver extra fukt tar jag också Eucirins Hyaluron Filler Elasticitet.

Margareta lever ett aktivt liv och har alltid tyckt om att träna och röra på sig.

Sminkning som tar fyra minuter

Hur ser din sminkrutin ut?
— Det beror på årstid, men jag börjar alltid med en primer, concealer, foundation, bronzer, rouge, mascara, ögonbrynspenna och läppstift. Det låter kanske som många produkter, men min sminkning tar cirka fyra minuter. Snabbt och enkelt — det gillar jag.

Dina tre bästa skönhetstips?
— Jag tycker att skönhet och vem man är, kommer inifrån, sedan kan man såklart förbättra en hel del med smink. Så att sova bra, dricka mycket vatten och röra på sig får bli mina tre skönhetstips.

Alltid i handväskan?
— Läppstift!

Snygga skor, en härlig kappa och ett stort leende kommer man långt med!

Margaretas bästa klädtips för en snygg vardag:

  • Det man tar på sig ska kännas bra, inget får ”skava” eller få en att känna sig obekväm. Känns det bra så känner man sig fin och snygg!
  • Har man slimmade byxor eller en kort kjol är tipset att ha något större upptill. Till exempel oversize tröja eller en kavaj. Och vice versa, har man lösa, eller stora vida byxor, då är det snyggt att ha ett mindre plagg upptill, till exempel en t-shirt, ett linne och en kortare jacka.
  • En härlig kappa, ett par coola boots och ett leende. Och framför allt, bry dig inte om vad andra tycker!

Margaretas favoritkonton på instagram

@melrobbins
@whattowearfor_
@thesilverkat
@sofia_wood

3 andra ”oldfluencers”

Maria Sörensson @aginginstyle
Ingemar Albertsson @vintagemannen
Eva Wikner @eva_wikner

Margareta Lunde-Martinson

Gör: Sjuksköterska, föreläsare och influencer.
Ålder: 61 år.
Familj: Man, fem barn och tre barnbarn.
Instagram: @margaretalundemartinson