Drabbades av hjärnhinneinflammation: ”Andning och meditation räddade mitt liv”

För 14 år sedan drabbades Viveka av en allvarlig hjärnhinneinflammation. Tack vare medveten andning, meditation och en oerhörd drivkraft mår hon i dag bättre än någonsin.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Thomas Carlgren

Det är måndagskväll i oktober 2010 och Viveka Blom Nygren har precis avslutat de två sista yogalektionerna för dagen. Hon har känt sig yr och konstig tidigt under kvällen och försökt få in en vikarie till sista klassen, men lyckades inte.

— Jag minns att jag liksom höll mig i ratten hela vägen ut till Nacka och somnade som en stock när jag kom hem. Nästa dag var jag jättedålig och ringde sjukvårdsupplysningen. De frågade om jag kunde böja nacken mot bröstet och eftersom det inte var några problem sa de bara att jag skulle ta en värktablett och vila.

LÄS ÄVEN: Milla Floryd om restorative yoga: ”Gjorde mig till en snällare människa”

Viveka blev sämre och sämre under dagen, hon började känna hur alla hennes sinnen släcktes ner och ringde sin man och grät.

— Han sa att jag skulle kontakta vårdcentral och de rekommenderade mig att ta en ambulans in till akuten på en gång, men det gjorde jag naturligtvis inte, utan jag väntade på min man. Vi åkte in till Huddinge sjukhus, där tog de ett prov i ryggen och konstaterade att jag hade hjärnhinneinflammation och jag blev hemskickad med smärtstillande. Jag skakade hela vägen i bilen och konstigt nog sov jag hela den natten. Men nästa morgon var jag näst intill medvetslös och ambulans fick hämta mig på en gång.

Startade studion Atmajyoti Yoga

Första gången jag träffar Viveka är på yogamattan. Hon håller en underbar hathaklass med inslag av både meditation och pranayama. Jag känner mig osäker på andningsövningarna, men Viveka tar sin tid, sätter sig framför mig och guidar tryggt, lugnt och pedagogiskt.

Att hon varit allvarligt sjuk i herpes meningit, hjärnhinneinflammation, syns inte ett spår av och det tack vare hennes drivkraft, långa erfarenhet av yoga och intresse för hälsa. Men kanske framförallt hennes regelbundna praktisering av meditation och andning. Men det har inte alltid varit en del av hennes liv. Fram till slutet av 1990-talet var Viveka framgångsrik marknadschef på olika IT-bolag.

— Jag startade upp flera stora projekt och var en del av hela IT-branschens uppgång och fall. Det var några år innan bubblan sprack 2001 som jag började yoga.

LÄS ÄVEN: Det här händer när du yogar: 7 positiva hälsoeffekter

Då öppnade hon också sin första yogastudio på Stationshuset i Saltsjöbaden tillsammans med Renée Voltaire och Annika Enander. Det gick strålande och Viveka började även arrangera årliga yogaresor till Mallorca, en tradition som varade i över 18 år. 2005 öppnade hon yogastudion Atmajyoti Yoga i Vasastan i centrala Stockholm.

— I början praktiserade jag främst den fysiska ashtanga yogan, men jag var hängiven, nyfiken och ville lära mig mer så jag reste till England och studerade för Elizabeth Connolly.

Drabbades av panikångestattacker

Viveka breddade undervisningen med både hatha och yinyoga. Samtidigt blev yogalärarna fler på studion och efter ett år startades yogalärarutbildning, som Viveka än i dag ansvarar för. I takt med att studion växte strömmade eleverna till shalan och allt flöt på fram tills den där måndagskvällen 2010.

— När jag kom hem från sjukhuset kräktes jag så mycket att jag tänkte att det här är slutet med mig. Jag var så dålig och övermedicinerad. Jag var ju yogi och hade knappt tagit en Alvedon, och nu var jag fullpumpad med medicin och värktabletter.

LÄS ÄVEN: Karin Björkegren Jones: ”Jag yogade mig igenom cancern”

Viveka fick panikångestattacker och ringde sin läkare.

— Han hänvisade mig till psykakuten, men jag hade ju precis kommit hem från sjukhuset och var sönderstressad för att jag trodde att jag skulle dö. Till sist fick jag fatt på rätt läkare och hjälp med ångestdämpande och sömntabletter.

Lång rehabilitering

Att bli så svårt sjuk som Viveka kommer inte från ingenstans.

Visst, hon hade haft mycket att göra med studion och undervisning, men för henne var det uppenbart vad den utlösande faktorn var.

— Året innan jag blev sjuk förlorade jag och min man ett barn som dog i magen under graviditeten. Det var ett fruktansvärt trauma och hela mitt system blev ledset.

Viveka försökte sköta bolaget från soffan, men vid minsta ansträngning kom symtom och skov som kunde hålla i sig i veckor, upp till flera månader.

— Det tog lång tid att lära mig att ta det lugnt fast jag mådde bättre. Samtidigt fick jag information om att jag antagligen aldrig mer kunde räkna med att bli helt återställd. Jag har alltid varit en aktiv, kreativ person med mycket energi, nu drog någon undan marken under fötterna. Depressionen kom som ett brev på posten, jag blev oerhört ledsen.

LÄS ÄVEN: Stärk din hjärna med yoga: 3 enkla övningar för ett välmående sinne

Efter tre månader fick hon äntligen komma till specialistläkare på Karolinska och hjärnskaderehabilitering på Danderyds sjukhus.

— Där var det helt fantastiskt. Jag hade ett team med talpedagog, arbetspedagog, psykolog och läkare omkring mig och blev tagen på allvar. Jag träffade också många som hade det mycket svårare än mig, en del med bestående trauman och skador på huvudet. Bland annat en kvinna som hade haft hjärninflammation, hon kunde inte komma ihåg något från en minut till nästa och då kände jag mig otroligt lyckligt lottad.

Viveka hade inte tappat talet men tyckte det var svårt att hitta ord, kände sig trög och långsam.

— I början fick jag göra IQ-test för att kartlägga eventuella skador på hjärnan, men det visade sig att ingen specifik del i hjärnan var försämrad. Att jag tappade vissa begrepp var mer en del av sjukdomen.

”Jag fick information om att jag antagligen aldrig mer kunde räkna med att bli helt återställd.”

Pranayama hjälpte

I dag är Viveka 58 år och mår bättre än innan sjukdomen, då hon var drygt tio år yngre. Och hon är övertygad om att det beror på att hon prioriterat och lärt sig att ta hand om sig själv.

— Hälsan har blivit oerhört viktig för mig. När det var som värst med sjukdomen sa jag till min man att jag nog aldrig kan komma tillbaka och jobba, många som råkat ut för samma sak som jag blir sjukpensionärer. Det är klart att jag har haft stor nytta av att vara yogalärare, men när jag försökte yoga hemma där i början gick det inte, ingenting gick, det enda jag kunde göra i början av min rehab var vattengympa.

LÄS ÄVEN: En gudie i yoga-djungeln: Hitta yogan för dig

Den märkbara vändpunkten kom 2013. Vivekas goda vän och yogi Kia Naddermier höll en helgworkshop i pranayama på Atmajyoti Yoga. Där och då kände Viveka att hon äntligen fick tag i någonting, ett redskap för att komma tillbaka till livet.

— Jag fick fatt i min livsenergi igen. Kia gav mig ett andningsprogram och sedan dess har jag gjort pranayama i princip varje dag. Jag ville förstås lära mig mer efter denna mirakelmedicin och gick en treårig pranyamautbildning i Indien där pulsläsning, ayurverda, meditation och terapeutisk yoga ingick. Ju mer pranayama jag gjorde, desto närmare kom jag tillbaka till min kropp. Jag började känna mig hel.

Blev sjuk av herpesviruset

2016 åkte Viveka på sitt första vipassana retreat (tyst meditationsretreat) och efter det började hon sova hela nätterna.

— Min sömn var jättestörd efter sjukdomen. I början sov jag med mössa på då det kändes som att huvudet inte höll ihop. Jag hade tryck, domningar och spänningar och jag kände mig så konstig, som en utomjording. Jag gjorde en MR på hjärnan, men de hittade ingenting. De sa att det var stressrelaterat, jag hade ju varit med om ett trauma.

Viveka började praktisera mer och mer yoga igen, gå djupare in i andningsövningarna och mediterade varje dag.

— Jag jobbade med alla dessa tre delarna och 2017 kunde jag börja arbeta heltid igen. Det tog sju år att komma tillbaka. Andningen och meditationen räddade livet på mig.

LÄS ÄVEN: Yoga nidra: Vaken vila som maxar energin på 30 minuter

Viveka berättar ohämmat och öppet om att det var herpesvirus som gjorde henne så sjuk, herpes som man vanligtvis kanske inte pratar så högt om.

— Jag tycker det är helt absurt att herpesvirus förknippas med skam. 70 till 80 procent bär på viruset. Får du blåsor på kroppen eller genitalt så kommer de ofta på samma ställe, och om din herpes hittar upp till hjärnan så kommer att du få det igen just där. Det är därför jag kan få återkommande skov. Dock är de i dag hanterbara, jag repar mig snabbare och snabbare.

Ingen kan säga varför man får herpes, men för Viveka har herpesskoven följt hennes hormonella cykel. Och i dag har hon lärt sig att påverka symtom med meditation och andning så att det går längre och längre mellan gångerna.

— Sist jag hade ett skov var när jag fick covid 2021, jag blev jättedålig men hämtade mig snabbt. Jag har aldrig behövt åka in på sjukhus igen, utan har bara legat inne en gång. Jag vill heller inte bli inlagd. När jag hade min första hjärnhinneinflammation kunde jag knappt stå upp på en månad efter lumbalpunktion i ryggen.

Investera i hälsan

Viveka har kommit tillbaka från sin sjukdom med bravur. I dag undervisar hon fysisk yoga, om än inte lika mycket som innan.

— Jag började ju med en ganska yvig form av yoga där på 1990-talet. Då älskade jag att ha benen bakom huvudet, stå på händer och vika mig dubbel. Jag var väldigt fysisk. Numera är jag mer lugn på mattan, rör mig med mjuka rörelser och väver alltid in andningsövningar och meditation i mina klasser.

Sedan några år tillbaka arbetar Viveka också terapeutiskt och hjälper andra att komma tillbaka efter långtidssjukskrivning.

LÄS ÄVEN: Michael Mosleys bästa hälsotips: ”Jätteenkla att utföra”

— Min vision är att jobba mer med grupper över en längre tid. Jag kommer också att starta vidareutbildning på vår yogalärarutbildning och jag vill förstås fortsätta utveckla mig personligen, fast just nu har jag utbildningsstopp.

Viveka understryker att man varken behöver vara eller bli sjuk för att jobba med sin hälsa, utan det är den bästa livförsäkringen man kan ha.

— Se till att meditera och andas medvetet en liten stund om dagen, ät bra mat, sov gott och håll magen i form. Då kommer du långt.

Viveka Blom Nygren

Ålder: 58 år.
Familj; Gift med Magnus och har fem vuxna barn.
Bor: Saltsjö-Boo i Nacka utanför Stockholm.
Gör: Driver Atmajyoti Yoga och är yoga-, pranyama- och meditationslärare. Arrangerar workshops och retreats, se mer på atmajyoti.se