Boosta din hälsa med effektiva medicinalsvampar

Medicinalsvamparna finner man ofta i olika typer av kosttillskott och anses säkra att konsumera i rimlig mängd. Här får du lära dig om deras egenskaper.

Text: Linda Unnhem
Foto: Getty Images

Champinjon, kantarell och Karl-Johan är svampar som de flesta svenskar har koll på, men hur är det med reishi, maitake och cordyceps? Kanske har du stött på shiitake i någon asiatisk maträtt utan att veta att den — utöver att vara god — är en riktig boost för ditt immunförsvar?

Rebecca Johansson arbetar som holistisk näringsfysiolog och hon är en av dem som gärna lyfter de så kallade medicinalsvamparnas hälsofrämjande egenskaper.

— De har använts länge, till exempel inom traditionell kinesisk medicin och ayurveda, och nuförtiden går de lätt att hitta här hemma med, i vanliga hälsokostaffärer och i nätbutiker. Och shiitake-svamp finns ofta att köpa färsk i livsmedelsaffären, berättar hon.

LÄS ÄVEN: Fylld portabello med spenat, fetaost och za’atar

Ofta förekommer annars medicinalsvamparna i olika typer av kosttillskott, i form av kapslar, pulver, extrakt eller som teer. En del svamp säljs också torkad och kan ätas direkt eller tillsättas i matlagningen. Att göra en soppa, en gryta eller en sås där man blandar i skivade, torkade svampar eller svamppulver eller ett extrakt är ett lätt sätt att ge maten en extra hälsoskjuts.

Rebecca Johansson arbetar som holistisk näringfysiolog. Läs mer om henne på www.naringsfysiolog.se. Foto: Privat

Biverkningar av medicinalsvampar

Generellt anses medicinalsvamparna vara säkra att konsumera i rimlig mängd — och inte heller ge några biverkningar — men det finns grupper som ska vara lite extra vaksamma, menar Rebecca.

— Om du tar någon medicin, har nedsatt immunförsvar eller en autoimmun sjukdom, eller om du behandlas för något medicinskt tillstånd, kan det vara bra att rådgöra med din läkare innan du börjar ta någon typ av svamptillskott. Till exempel kan vissa svampar ha en blodförtunnande effekt, och även gravida, ammande och barn bör vara försiktiga då det finns begränsad forskning kring hur de påverkas.

LÄS ÄVEN: ”Fem om dagen” på en budget: Så får du mest näring för pengarna

Är du allergisk mot någon sorts svamp finns det också anledning att vara försiktig och att rådfråga din läkare.

I övrigt rekommenderar Rebecca gärna svamptillskott till sina klienter.

— Chaga brukar jag tipsa om för att den är rik på antioxidanter och för att den tros ha immunförsvarsstärkande och antiinflammatoriska egenskaper. Reishi-svampen är också antiinflammatorisk, men den är även bra för personer som är känsliga för omgivningens energier eller som vill minska ångest eller öka sin koncentrationsförmåga.

Är champinjoner nyttiga?

”Vanlig” svamp då? Finns det någon anledning att plocka på sig lite extra av den i livsmedelsaffären för att boosta hälsan?

— Absolut! Svampar som portobello och champinjon klassas inte som medicinska svampar men de erbjuder ändå många hälsofördelar. De innehåller få kalorier, men är rika på viktiga näringsämnen — som till exempel B-vitaminerna riboflavin, niacin och pantotensyra — och mineraler som selen, koppar och kalium. De innehåller också mycket antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress och minska risken för sjukdom. Svamp är också en bra källa till kostfiber som kan hjälpa till att främja matsmältningen, reglera blodsockernivåerna och stödja viktkontroll genom att öka mättnadskänslan, säger Rebecca.

Källor: naringsfysiolog.se, svenskhalsokost.se, bodystore.se, Holistic, svensktkosttillskott.se, elexirpharma.se m fl.

LÄS ÄVEN: Picklad svamp med smak av lime och peppar