6 populära medicinalsvampar och deras positiva hälsoeffekter

På senare år har medicinalsvamp börjat poppa upp på de svenska hälsokosthyllorna. Vi har tagit en titt på de vanligaste och deras hälsofrämjande egenskaper.

Text: Linda Unnhem
Foto: Getty Images

Reishi

Ganoderma lucidum

Reisihi har använts inom traditionell kinesisk medicin och ayurveda i århundraden och den kallas ofta ”svampkungen” på grund av sina många goda hälsoegenskaper. Framför allt sägs den stödja immunförsvaret och förbättra kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Den betraktas också ofta som en adaptogen, vilket innebär att den kan hjälpa kroppen att hantera stress. Viss forskning tyder också på att reishi har antiinflammatoriska egenskaper och att den kan verka blodtryckssänkande. Framför allt är det svampens innehåll av polysackarider, betaglukaner och triterpenser, samt att den är rik på vitaminer och mineraler, som gör den intressant i hälsosammanhang.

Vissa studier har också visat att reishi kan ha positiva effekter på kognitiva funktioner som minne, inlärning och koncentration. Svampen, som kallas lackticka på svenska, växer ofta i löv- och barrskog på trädstammar och stubbar.

LÄS ÄVEN: Boosta din hälsa med effektiva medicinalsvampar

Shitaake

Lentinula edodes

Shitaake är en av de mest odlade svampsorterna i världen och den används flitigt i asiatisk matlagning. I Sverige säljs den färsk i de flesta stora livsmedelsbutiker men även som torkad smaksättare i soppor, såser och te.

Shiitake innehåller föreningar som lentinan och betaglukaner som sägs stödja immunförsvaret och ha antiinflammatoriska egenskaper. Är rik på B-vitamin och mineraler som fosfor, kalium, selen och zink.

LÄS ÄVEN: Fylld portabello med spenat, fetaost och za’atar

Maitake

Grifola frondosa

Maitake är en svamp som använts länge inom traditionell kinesisk och japansk medicin. Den säljs ofta torkad i livsmedelsaffären. Maitake innehåller betaglukaner, vitamin B och D och antioxidanter som vitamin C, E och selen. Vissa studier har visat att den kan hjälpa till att minska tillväxten av cancerceller, andra att den kan främja fertiliteten hos personer med PCOS, polycystiskt ovariesyndrom.

Det finns också studier som visat att maitake kan hjälpa till att stabilisera blodsockernivåer och ha kolesterolreglerande effekter. Maitake kallas korallticka på svenska.

LÄS ÄVEN: ”Fem om dagen” på en budget: Så får du mest näring för pengarna

Chaga

Inonotus obliquus

Chaga, som är en parasitsvamp, växer vanligen på björkträd i kallare klimat, som till exempel i nordligaste Nordamerika, Sibirien, Japan och delar av Skandinavien (även i Sverige!). Den har länge använts inom folkmedicinen och bland indianerna för sina många hälsogivande egenskaper.

Chaga har ett högt innehåll av betulin och betulinsyra, vilket sägs göra den antiinflammatorisk och antioxidativ, men även anticancerogen. Många tar också tillskott av chaga för att stärka immunförsvaret, minska trötthet och öka energi.

Chaga innehåller den högsta halten av antioxidanter bland medicinalsvamparna. I Sverige kallas svampen för sprängticka.

Observera att chaga är blodförtunnande och att den därför inte bör tas i kombination med blodförtunnande medicin.

LÄS ÄVEN: Picklad svamp med smak av lime och peppar

Cordyceps

Ophiocordyceps sinensis

Cordyceps är en parasitsvamp som vanligtvis lever på insektslarver. Därför kallas den ibland larvsvamp på svenska. Länge var den vildväxande sorten relativt sällsynt och därmed exklusiv och dyrbar, men på senare år har den börjat odlas i laboratorium och därmed blivit mer tillgänglig.

Cordyceps har länge använts som naturmedel i Kina och dess egenskaper kopplas ofta till ökad träningsprestation och uthållighet. Syreupptagningsförmågan sägs öka, liksom fokus och energi.

Cordyceps tros också ha adaptogena egenskaper, vilket gör att den kan hjälpa kroppen att hantera stress.

I vissa kulturer har cordyceps också använts för att främja sexuell lust och förbättra sexuell funktion.

LÄS ÄVEN: Är du konstant trött? 12 sätt att bli naturligt pigg

Lion´s mane

Hericium erinaceus

Lion’s mane påminner om en lejonman till utseendet och kallas för igelkottstaggsvamp på svenska. Svampen är rik på immunförsvarsstärkande antioxidanter och innehåller höga halter av polysackarider och betaglukaner.

Studier har visat att lion’s mane kan förbättra minne, inlärning och koncentration, samt skydda mot sjukdomar som demens och Alzheimers.

LÄS ÄVEN: Musselextrakt hjälpte Maria få tillbaka rörligheten: ”Skillnad redan efter några veckor”

Varm choklad med reishi och chaga

Skippa kaffet och testa den här varma chokladdrycken med reishi och chaga.

Cashewmjölk
½ dl cashewnötter
4 dadlar
1 nypa salt
5 dl vatten

Chokladpulver
1,5 msk rå kakao
½ tsk reishi svamppulver
½ tsk chaga svamppulver
Kanel
Äkta vaniljpulver

Gör så här:

  1. Gör först mjölken i en blender. Kör alla ingredienserna till en ”mjölk”.
  2. Blanda ihop ingredienserna till chokladpulvret.
  3. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt chokladpulvret. Värm upp under vispning.
  4. Häll upp i en kopp och njut!