Sex i klimakteriet: ”Kvinnor kan uppleva saker män bara kan drömma om”

Sexlivet är i ständig förändring genom livet. Det har bland annat med testosteronnivåerna att göra. Och kanske kommer toppen senare än du tror!

Text: Dina Palos
Foto: Getty Images, Trond Folckersahm, Privat

I 20-årsåldern är testosteronnivåerna höga för både män och kvinnor. Sex är nytt och spännande för många. Du är ung och vältränad och har energi att hoppa i säng ofta. De flesta tror att sexlivet blir sämre när man blir äldre och testosteronnivåerna sjunker för båda könen.

Marina Manuela de Paoli är sexualrådgivare och sexolog, och hon delar med sig av tips för sexualitet i ditt förhållande.

— För många människor, särskilt kvinnor, är sexlivet som bäst i 40-årsåldern, säger Marina Manuela de Paoli.

Klimakteriets effekter på underlivet

Hormonerna östrogen, progesteron och testosteron spelar en viktig roll för kvinnors sexualliv.

— Nivåerna av dessa sjunker gradvis med åldern. När kvinnor når klimakteriet minskar äggstockarnas produktion av östrogen och progesteron drastiskt, säger Marina.

Några av symtomen på klimakteriet är vaginal torrhet, värmevallningar, nattsvettningar och minskad sexlust. Med tiden kan östrogenförlusten leda till förändrad storlek och känslighet i vulva, vagina och klitoris, samt minska blodflödet i dessa områden.

— Könsorganen blir mindre utbuktande och mindre elastiska. Men om du håller vulvan och slidan vid liv kan du förebygga detta.

LÄS ÄVEN: Sexologen svarar på kvinnors vanligaste sexfrågor

Orgasmen kan förändras med åldern

För många blir sexlivet bättre med åldern. För många kvinnor är deras bästa period i 40- och 50-årsåldern, trots klimakteriet.

— Detta kan bero på att kvinnor är mer trygga i sig själva och att livet är mer stabilt. Man är ofta mer erfaren och vet vad man gillar. Man är äldre, man har lärt sig, fått livserfarenhet och vågar säga ifrån, säger Marina Manuela de Paoli.

Sex är inte bara något man har med en partner. Nyckeln till ett bra sexliv är att utforska sin egen sexualitet. Lär känna din egen kropp och lär dig vad du gillar.

— Jag tror att kvinnor som aldrig har kunnat njuta av sex använder klimakteriet som en ursäkt. Om du inte har haft bra sex eller mycket sex, kan det hända att din kropp går in i åldrandeprocessen. ”Use it or lose it.” Könsorganen kan sluta fungera lika bra om de inte används, säger Marina Manuela de Paoli och fortsätter:

— Detta gäller både erektion hos män och våthet/kåthet hos kvinnor. Ett bra och aktivt sexliv stärker musklerna i slidan.

Det sägs också att orgasmen blir svagare med åldern för kvinnor. Marina Manuela de Paol ifrågasätter detta. Hon menar att orgasmen förändras, men inte blir svagare.

— Jag tror att det är tvärtom. För en kvinna som håller liv i sitt sexliv finns det ingenting som skulle göra att orgasmen blir svagare. Den kan vara något förändrad, säger hon och fortsätter:

— Det handlar om att hålla slidan, bäckenmusklerna och kroppen i form. Kvinnor som tar sin sexualitet på allvar och studerar sig själva behöver inte nödvändigtvis få försämrad orgasm.

Marina Manuela di Paoli, sexrådgivare och sexolog.

Aktivt sexliv kan lindra klimakteriebesvär

Den genomsnittliga åldern för klimakteriet för kvinnor är 51 år, men för många börjar klimakteriet så tidigt som vid 40 till 45 års ålder.

— Under denna fas producerar den kvinnliga kroppen ungefär hälften så mycket testosteron som den gjorde i 20-årsåldern. Testosteronnivåerna är också en viktig faktor för kvinnors sexlust.

Marina Manuela de Paoli menar att om du är sexuellt aktiv kan du lura kroppen att tro att du är yngre och slippa få samma klimakteriebesvär som kvinnor som har ett mindre aktivt sexliv.

— Om du fortsätter att vara sexuellt aktiv när du går in i klimakteriet, tror kroppen att du fortfarande är ung. Man lurar kroppen, helt enkelt.

Erik Fink Eriksen är professor emeritus i endokrinologi vid Universitetet i Oslo, och han förklarar att sexlusten (libido) hos båda könen härrör från hormonet testosteron. Testosteron hos kvinnor bildas av östrogen.

LÄS ÄVEN: Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten

— Om östrogennivåerna sjunker eller försvinner kan de inte inte producera testosteron, vilket leder till minskad libido. Om kvinnan får hormontillskott återställs förmågan att producera testosteron.

Erik Fink Eriksen förklarar att den relation du har med din partner är en viktig faktor för sexlusten.

— När man inte har testosteron har man en mycket minskad sexlust. Men om du är intresserad av sex och håller igång ditt sexliv, tror jag inte att symtomen på klimakteriet kommer att vara så jobbiga.

— Det handlar också om hur du mår psykiskt och vilken relation du har till din partner, säger Erik Fink Eriksen.

Lägre testosteron leder till erektionsproblem

Marina Manuela de Paoli säger att män har starkare ”drift”, medan kvinnor har en mer komplex sexualitet.

— Kvinnor behöver längre tid för att nå orgasm än män och vissa kvinnor har svårt att få orgasm. Speciellt om du inte själv vet vad du gillar.

Kvinnor som har kommit underfund med sin sexualitet har förmågan att bli ”multiorgasmiska”, att ha utanför-kroppen-upplevelser, och först då är kvinnans ”drift” starkare än mannens.

— Kvinnors sexualitet är mer komplex, men mycket starkare. Vi kan uppleva saker som män bara kan drömma om. Men det kräver sin kvinna och tid för att komma hit.

— Många män får erektionsproblem. Det är vanligt att män börjar uppleva erektionssvikt i 50-årsåldern. Detta beror på att testosteronnivåerna har sjunkit stadigt under åren, men det betyder inte att deras sexlust har minskat, säger Marina.

Det är dock inte bara män i 50-års-åldern och äldre som upplever detta problem. Marina Manuela de Paoli säger att det finns ett ökat antal yngre män som har svårt att få erektion.

Övningar för att öka blodflödet

För att minska problemet arbetar hon med andning och övningar för att stärka bäckenmuskulaturen, och yogaövningar för att öka blodflödet till penis.

— Många män som kämpar med erektionen i ung ålder lider ofta av stress, depression och ytlig andning. Jag lär dem att ”andas med snoppen”, säger Marina Manuela de Paoli.

Erik Fink Eriksen har behandlat många män med erektil dysfunktion. Han förklarar att det ofta kan finnas en psykologisk orsak, men att hormonella faktorer också spelar en stor roll. Testosteronnivåerna sjunker gradvis med åldern och då blir det svårare att få erektion.

LÄS ÄVEN: Varför blir vi kvinnor lyckligare efter skilsmässa?

— Det är väldigt olika. Vissa människor får lågt testosteron vid 25-30 års ålder eftersom de har haft en sjukdom eller problem med sina testiklar. Om du har en normal åldrandeprocess är det vanligt att män förlorar en del testosteron från 50-årsåldern, vilket så småningom kan leda till erektil dysfunktion, säger Erik Fink Eriksen.

Han förklarar att kvinnor kan förlora hormonproduktionen inom några månader eller år efter klimakteriet. För män är det lite annorlunda:

— Män drabbas av en mer gradvis hormonsvikt, och de flesta, men inte alla, har rimliga testosteronnivåer tills de är 70 till 80 år gamla. Eftersom män förlorar testosteron långsammare, behåller de i allmänhet sin sexlust längre än kvinnor.

Erik Fink Eriksen, professor emeritus i endokrinologi vid universitetet i Oslo.

Håll igång sexlivet

Om du är olycklig, äter mycket onyttig mat eller är stillasittande, krävs det mycket för att sexualiteten ska blomstra, säger Marina Manuela de Paoli.

— Bjud in och säg ”samlag bör vara en viktig del av mitt liv”. När man inleder ett förhållande kan man faktiskt bestämma att sexualiteten ska vara en viktig del av förhållandet.

Sex handlar om mer än bara samlag.

Sexualitet i ett förhållande uppstår inte av sig självt om ni inte är överens om att den ska vara viktig.

— Du måste ta ansvar när du märker att ert sexliv börjar bli sämre. Sexualiteten förändras, men när du tror att du håller på att förlora den, är det viktigt att vidta åtgärder för att stimulera den. Det har lagts för lite vikt vid det faktum att det är en livsstil, säger Marina Manuela de Paoli.

Låt din partner veta vad du gillar. Han eller hon är inte tankeläsare.

— Det handlar om att utforska fantasier och fetischer och att kunna prata högt om vad du tänder på. Sexualitet är olika från person till person, så det är viktigt att kunna kommunicera vad man gillar, säger Marina Manuela de Paoli.

LÄS ÄVEN: Kramar kan få oss att må bättre – det här händer i kroppen

Ett stressigt liv minskar sexlusten

Hon menar att överraskningar och oförutsägbarhet kan bidra till att stimulera sexualiteten.

— Oxytocin är goda nyheter för klimakteriet.

Oxytocin är ett hormon som bildas när du känner närhet och beröring. Det får dig att känna dig avslappnad och harmonisk. När du har samlag frigörs mycket av detta hormon.

— I ett aktivt sexliv kan detta hormon fungera som en buffert och motverka låga nivåer av könshormoner, säger Marina Manuela de Paoli.

Produktionen av detta oxytocin minskar inte under och efter klimakteriet, men nivån stiger med närhet, kärlek, sex, orgasm och andra intima aktiviteter.

— Det toppar när vi har sex. Mycket sex och nära kontakt leder till en stor produktion av oxytocin. Sexlusten kan gradvis minska hos kvinnor, särskilt eftersom östrogen-, polysterol- och testosteronnivåerna minskar med åren. Sexlusten är ofta situationsberoende och är starkt kopplad till den livsstil du har.

— Om du lever ett stressigt liv kommer stresshormonerna att ta över könshormonerna, säger Marina Manuela de Paoli.

Männens sexlust påverkas inte

Hon berättar om svenska parterapeuten Lennart Lindgren, som har talat om att män har en mer tillgänglig sexualitet.

— 70 procent av männen har sin sexualitet tillgänglig. Deras sexlust påverkas inte av att barnen skriker, huset inte är i ordning, räkningarna inte är betalda. 30 procent av männen är som 70 procent av kvinnorna. Saker och ting måste vara i ordning och på plats innan du kan få kontakt med din sexualitet, säger Marina Manuela de Paoli.

— Män är helt enkelt mer kåta än kvinnor, oavsett situation, tillägger hon.

LÄS ÄVEN: Håll kärleken levande: 3 tips som stärker relationen

Forskning visar att män och kvinnor i åldersgruppen 60 till 75 år fortfarande är mycket sexuellt aktiva och nöjda med sitt eget sexliv.

Forskare har jämfört den sexuella aktiviteten bland personer mellan 60 och 75 år i Norge, Danmark, Belgien och Portugal. Över 90 procent av de norska männen mellan 60 och 75 år är sexuellt aktiva och har samlag två till tre gånger per månad, medan 75 procent av de norska kvinnorna är aktiva.

— Sex handlar också mycket om självbild och självkänsla. Det handlar om att ta hand om sig själv på alla möjliga sätt. Man mår ofta bättre när man känner sig älskad.

Hormoner och fertilitet

  • Hos män produceras testosteron i specialiserade celler i testiklarna. Det är det huvudsakliga manliga könshormonet.
  • Hos kvinnor produceras det normalt i äggstockarna.
  • En av testosteronets funktioner är ökad sexlust.
  • Testosteronnivåerna börjar minska efter 25 års ålder för kvinnor.
  • Kvinnor kommer att ha en dramatisk minskning av östrogen, progesteron och testosteron när de når klimakteriet.
  • Östrogen fungerar som en ”fuktgivare” för vulvan (en kvinnas yttre könsorgan) och vagina (slidan). Det är viktigt för att hålla de kvinnliga könsorganen återfuktade, flexibla och friska. Östrogen bildar testosteron för kvinnor.
  • Progesteronets roll är att främja graviditet och fostrets tillväxt genom att skapa bästa möjliga förhållanden i livmodern för att ett befruktat ägg att växa och mogna.
  • En kvinna är som mest fertil när hon är mellan 19 och 26 år gammal.
  • Efter klimakteriet upphör menstruationen och kvinnor kan inte längre få barn.
  • Män kan befrukta en kvinna fram tills han är ungefär 70 år gammal.