Yoga och meditation blev Marias räddning – efter år av psykisk ohälsa

Efter många års fysisk och psykisk ohälsa hittade Maria Cerboni balans i sitt liv. Räddningen kom i form av yoga och meditation – som hon helst utför i vatten.

Text & foto: Anna Rehnberg

Havet ligger blankt och stilla när hon klyver den mörka ytan med sin våtdräktsklädda kropp. Ingen behöver tvivla på att vatten är Maria Cerbonis element.

— Man får en mjuk kontakt med kroppen när man utför aqua yoga. Känslan av viktlöshet får kropp och sinne att slappna av, säger hon.

Vattnet omsluter, stödjer och bär och gör det möjligt att röra kroppen annorlunda och utforska positioner och nya rörelser. Viktigast av allt är dock att yogan inte handlar om att prestera eller visa sig duktig.

— Det handlar om att hitta lugnet och landa i sig själv, säger Maria.

Marias vilja att göra yogan lättillgänglig hänger nära samman med hur hon själv blev hjälpt av den. Det var på ett behandlingshem för personer med ätstörningar, dit hon kom i 25-årsåldern, efter cirka tio år av självsvält, självförakt, skyhöga prestationskrav och en kropp och ett psyke på bristningsgränsen. Men med en önskan att bli frisk.

LÄS ÄVEN: Milla Floryd om restorative yoga: ”Gjorde mig till en snällare människa”

Maria Cerboni tävlade för svenska Ridlandslaget

Maria byter om till vanliga kläder, slår sig ner på en stenhäll och berättar. Långt innan hon upptäckte yoga brukade hon ta sig till klipporna och blicka ut över havet. Då anade hon inte att hon en dag skulle koppla ihop sin kärlek till havet med yoga.

Under ungdomsåren var timmarna i naturen ett sätt att få lite andrum från en stundtals tuff vardag. Trots att hon utåt sett var så lyckad. En duktig, pigg och aktiv idrotts- och hästtjej, som utmärkte sig på elitnivå både i fotboll och ridning. Bland annat tränade och tävlade hon i flera år med svenska Ridlandslaget.

— Träning och tävling var min identitet.

Prestationskraven omgivningen ställde på henne var höga, men inte i närheten av de krav hon ställde på sig själv. Maria gav allt, men det var inte nog. Till slut var matintaget det enda hon tyckte sig kunna kontrollera.

LÄS ÄVEN: Det här händer när du yogar: 7 positiva hälsoeffekter

Mobbades som barn

Att bli ovän med sin bästa vän i årskurs sex, en flicka hon varit bästis med sedan ettan, tog hårt. Plötsligt vände sig vännen mot henne och började mobba. Andra hakade på.

— De slog mig i kapprummet och skrev fula saker om mig på tavlan i klassrummet. Läraren såg, men sa inget utan suddade bara.

Känslorna av skam detta väckte hos Maria var svårare att sudda ut. Hemma sa hon ingenting. Hon bet ihop, blev tyst. Hon hade trots allt en bra fritid med hästar, ridning och vänner i stallet och i sjuan bytte hon skola.

— Jag kom till en underbar klass, men jag vågade inte längre lita på någon. Jag skulle vara smal och perfekt och blev nog väldigt ytlig, säger hon eftertänksamt.

Trots att hon inte längre var mobbad förvärrades ätstörningen.

— Jag fick en sjuklig besatthet i att äta hälsosamt och träna massor, men det syntes inte utåt.

Maria kämpade länge mot ångest och en ätstörning. Yoga och meditation blev hennes räddning.

Drabbades av en ätstörning

Efter gymnasiet längtade Maria ut i världen och for till Wales för att träna och tävla med hästar.

— När jag kom hem därifrån reagerade mamma och andra på att jag gått ner i vikt.

Maria ville dock fortsätta resa och drog snart ut på långresa, trots att kompisarna hoppade av. Hon var van att sätta upp mål och förverkliga dem, det hade idrotten lärt henne.

— Kanske mobbningen påverkade mig. Jag tänkte att jag inte kan förlita mig på andra, jag gör det här ändå, så jag for. Jag vet också att jag är driven, när jag vill göra något så gör jag det.

LÄS ÄVEN: Karin Björkegren Jones: ”Jag yogade mig igenom cancern”

I hennes redan sköra tillstånd var det kanske inte så klokt. När hon kom hem sju månader senare hade hon rasat i vikt, var djupt deprimerad och kunde inte äta längre.

— Mamma körde mig raka vägen till Östra sjukhuset där de ville lägga in mig, men jag fick panik och vägrade, minns Maria.

I stället blev det så att hennes mamma sjukskrev sig för att ta hand om sin dotter.

Maria gick hos en rad terapeuter, men upplevde att de mest var intresserade av att prata mat och vikt och väga henne. Det hjälpte inte ett dugg. Tills hon träffade livscoachen Christina, som frågade: ”Vem är du då?”

— Det hade ingen frågat mig tidigare. Hon undrade också vad jag ville här i livet. Jag fick en massa användbara verktyg av henne.

Hanterade ångesten med yoga och meditation

Under Christinas vägledning gick Maria från sjukskrivning till ett spännande arbete på resebyrå, vilket hon tyckte var perfekt eftersom hon älskar att resa. Men sista gången Maria träffade sin coach berättade Christina att hon skulle dö. Maria föll ner i ätstörningar igen, drabbades av panikångestattacker och trodde hon skulle dö. Hon tog ett deltidsjobb i en mataffär. Där föll hon ihop.

— Jag fick ett allvarligt krampanfall och blev medvetslös. Läkarna sa att jag provocerat fram anfallet själv, eftersom jag inte åt. Jag blev sjukskriven och förbjöds att jobba.

Under lång tid var hon som avklippt från samhället och livet.

— Jag gick ner mig och ville inte leva.

Det var nu hon fick komma till ett behandlingshem i Mora. Under ett halvår tillbringade hon var fjärde vecka där och fick lära sig hantera sin ångest med bland annat yoga och meditation.

— Det började med andningen. När jag så småningom kunde öppna upp mig grät jag för allt och var väldigt känslig. Men med djupa långsamma andetag kan du inte vara stressad, du blir lugn. Yogan var första gången jag använde min kropp fysiskt utan att behöva prestera, jag kunde vara med mig själv.

Där fick hon också uppleva pulsing; där en behandlare vaggade Maria i rytmen av en tänkt livmoder.

— Det var oerhört avslappnande, säger Maria, som tagit fasta på konceptet genom att ha flytande meditationer, som påminner om pulsing, i sina aqua yoga-klasser.

LÄS ÄVEN: 9 örter som gör dig lugn: Naturlig lindring mot ångest och oro

Lär ut aqua yoga

Behandlingen väckte hennes intresse och hon började studera filosofin bakom yoga och meditation. Nu började Marias färd mot det liv hon lever idag – ett liv där hon prioriterar sig själv och sin hälsa och delar den kunskapen med andra via sitt arbete. Tack vare sin målmedvetenhet har hon skapat sitt drömliv och företag.

Under cirka fyra år arbetade hon som guide och yogalärare på Guadeloupe. I Karibiens turkosblå hav återkom känslan av lugn. Därför kändes det naturligt för Maria att utföra yoga och meditation i vatten.

— När jag återvände till Sverige visste jag att jag ville fortsätta jobba med detta.

Nu borde väl allt varit frid och fröjd, men faktum var att Maria fortsatte att få krampanfall två-tre gånger per år.

— Jag skämdes och skyllde på mig själv, eftersom läkarna sagt att jag själv framkallade anfallen.

LÄS ÄVEN: Andningsövningarna som hjälper dig läka, varva ner och hitta balans

Maria lider av epilepsi

Men 2018, tio år efter det första stora anfallet, fick Maria genomgå en scanning av hjärnan. Den visade att hon lider av epilepsi, en sjukdom som utlöses av små blödningar i hjärnan.

Då fick hon äntligen adekvat hjälp från sjukvården.

— Jag är trots allt väldigt glad för alla grejer jag varit med om. Det svåra har gett mig en tacksamhet för livet, jag har fått förståelse för andra. Jag vet hur det känns.

I oktober 2023 fyllde Maria 40 år. Hon ångrar ingenting.

— Jag förstår att livet går snabbt, att det är viktigt att vara här och nu. Jag skjuter inte upp det som känns viktigt.

Och även om hon inte vet allt så vet Maria Cerboni ett säkert:

— Jag vill aldrig bo någon annanstans än vid havet.

LÄS ÄVEN: Kristina Andersson: Välmåendet är viktigare än vikten

Det här är Maria Cerboni

Ålder: 40 år.
Bor: Lägenhet i Göteborg.
Yrke: Träningsinstruktör och simlärare.
Familj: Pojkvännen Pontus, vallhunden Rumi, mamma och storasyster.
Intressen: Allt med vatten, djur, surfa, äventyr i naturen och resa.
Gör: Aqua yoga, yoga på SUP-bräda, olika yogasamarbeten som yoga & vandringsresor.