Munhälsan spelar en viktig roll för hur din kropp mår

När du använder tandborste och tandtråd gör du inte bara stor skillnad för din munhälsa. Du gör också en stor skillnad för din hälsa i stort, eftersom en ren och frisk mun hjälper dig att hålla dig frisk.

Text: Julie Svarrer
Foto: Getty Images

Visste du att bakterier i munnen kan orsaka mer än bara hål i tänderna och dålig andedräkt? De kan också vandra från munhålan ut i blodomloppet, vilket kan få allvarliga konsekvenser för din allmänna hälsa.

Studier visar till exempel att tandköttsinflammation gör det svårare att reglera blodsockernivån om du har typ 2-diabetes. Du löper också en ökad risk att drabbas av lunginflammation om du har dålig munhygien. Det uppskattas att tio procent av alla fall av lunginflammation på äldreboenden kan förebyggas genom adekvat munvård. Om du har rena tänder återhämtar du dig också snabbare efter en operation.

— Det finns en tydlig koppling mellan munhälsan och hälsan i resten av kroppen när det gäller ett antal kroniska sjukdomar, säger Susanne Kleist, praktiserande tandläkare och ordförande för den danska tandläkarföreningen, och fortsätter:

— Nyligen har en studie också visat att du drabbas mildare av covid om du sköter om dina tänder.

Susanne Kleist är ordförande för den danska tandläkarföreningen och praktiserande tandläkare. Foto: Les Kaner

Susanne Kleist berättar vidare att tandläkare och forskare har känt till sambandet mellan munhälsa och resten av kroppens hälsa i flera år, men att det är först nu som denna kunskap verkligen når ut till folk i allmänhet.

— Och det är verkligen viktigt att få ut den här kunskapen, för det är lätt att ta hand om tänderna. Mitt bästa råd är att borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter. Besök dessutom tandläkaren regelbundet och se till att hålla mellanrummen mellan tänderna rena.

LÄS ÄVEN: Är det farligt att dricka lightläsk?

Du kanske har hört det där sista rådet förut. Hur som helst, 2021 meddelade biomedicinska forskaren och författaren Nicklas Brendborg i sin bok ”Maneter åldras baklänges” att det viktigaste (och enklaste) du kunde göra för din hälsa är att använda tandtråd varje dag. 30 sekunder — det är allt som krävs för att bli en hälsosammare version av dig själv.

— Det är dock viktigt att notera att tandtråd inte är rätt val för alla. Det beror på hur stort mellanrummet mellan dina tänder är. Använd tandtråd om dina tänder sitter nära varandra. Om du har större mellanrum bör du använda en mellanrumsborste. Det är inte tandtråd i sig som förbättrar din hälsa. Det är att hålla mellanrummen rena, betonar Susanne Kleist.

Gör rent tänderna ordentligt!

  • Tandtråd är särskilt lämplig för personer med tätt mellan tänderna.
  • Mellanrumsborste är särskilt lämplig för personer med mellanrum mellan tänderna. Finns i många olika storlekar. Använd gärna lite tandkräm när du rengör.
  • Tandpetare är inte lika effektiva på att rengöra tänderna som mellanrumsborstar. Tandpetare är där-
    emot bra för att ta bort matrester.
  • Soloborsten är bra för de bakre tänderna. En soloborste är en tandborste med endast en borstbunt, som är kortare och ofta sty-
    vare än borsten på en vanlig tandborste.

Tandläkare och forskare har känt till sambandet mellan munhälsa och resten av kroppens hälsa i flera år, men att det är först nu som denna kunskap verkligen når ut till folk i allmänhet. Foto: Getty Images

Mellanrumsborsten är också känd som en interdentalborste. Det är en liten borste, ungefär lika stor som en tandpetare, som kan köpas i större livsmedelsbutiker och på apotek. Och med åren kan det faktiskt vara en bra idé att byta från tandtråd till mellanrumsborste.

— Många människor är inte medvetna om att tänderna — och mellanrummen mellan dem — förändras under hela livet. Dina tänder vid 18 års ålder ser inte likadana ut som dina tänder vid 78 års ålder. Till exempel blir mellanrummen mellan tänderna större, så du kan behöva byta från tandtråd till en mellanrumsborste, förklarar Susanne Kleist.

Att borsta tänderna och rengöra mellanrummen mellan tänderna räcker långt. Munskölj, å andra sidan, gör ingen skillnad för din munhälsa, såvida det inte är den typ som du får utskriven efter en operation. Men hur vet du om du har en frisk mun eller inte?

— Din tandläkare kan hjälpa dig att svara på det. Du kan också köpa färgtabletter receptfritt på apoteket, som avslöjar dålig tandborstning genom att färga områden med karies röda. Det kan ge dig en indikation på var du behöver vara mer noggrann, säger Susanne Kleist, som också rekommenderar regelbundna besök hos tandläkaren så att han eller hon kan ge dig råd om hur du bäst håller din mun frisk.

LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?

Ett regelbundet besök brukar vara mellan var 6:e och 18:e månad. Om det går längre än 24 månader anses det inte längre vara regelbundet.

— Men du måste också reagera om tandköttet blöder. Ett friskt tandkött blöder inte vid regelbunden, ordentlig tandborstning. På samma sätt kan ilningar i tänderna vara ett tecken på för många bakterier.

Susanne Kleist säger att det är en smaksak vilken typ av tandborste man föredrar: elektrisk eller manuell. Men att den elektriska har fördelen att göra rätt roterande rörelser och att vissa varianter dessutom har en timer för att säkerställa att du verkligen borstar i två minuter.

— Två minuter kan kännas som en förvånansvärt lång tid när du borstar tänderna.

LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Det enda man tänker på är nästa måltid”