Hälsa testar omtalad kroppsskanning: ”Vi vill vara preventiva”

Vårdbolaget Neko Health i Stockholm erbjuder patienter helkroppsskanning som en del av en utökad hälsoundersökning för att göra vården mer proaktiv. Reportern Colette van Luik testade och fick en spännande och intressant sci fi-upplevelse – och några goda råd om hur hon kan maxa sin hälsa.

Text: Colette van Luik
Foto: Thomas Carlgren

Natten innan har jag svårt att sova. Jag vaknar med jämna mellanrum, går på toaletten och stirrar upp i taket. Är det här min sista dag som ”frisk”? Kommer jag imorgon att få reda på att jag kommer att få cancer, Alzheimers sjukdom eller Parkinson? Och vad ska jag i så fall göra med den informationen? Men det ska visa sig vara en missuppfattning från min sida.

Jag och fotografen Thomas Carlgren tas emot av undersköterskan Josephine Basous på Neko Health, centralt beläget mitt i Stockholm. Jag får checka in digitalt och även ge tillstånd för att mina data får användas i forskningssyfte. Sedan byter jag om till morgonrock och tofflor och visas in i det vita kala mottagningsrummet där jag möts av läkaren Andrea Valdman, specialist i allmänmedicin.

LÄS ÄVEN: 4 vanliga obalanser i kroppen – som syns i ditt ansikte

Hon förklarar att de provresultat som jag kommer att få idag fokuserar på sådant som går att göra något åt om de skulle visa sig vara avvikande. Jag kommer med andra ord inte att få reda på att jag bär på anlag för vissa cancerformer eller sjukdomar som exempelvis Alzheimers.

– Vi tar inte tester för att skrämma upp människor i onödan och ge dem besked om saker de ändå inte kan påverka, säger hon och fortsätter:

– Den vanliga sjukvården är reaktiv och tar hand om patienter när de redan blivit sjuka. Här vill vi istället vara preventiva så att människor kan undvika att drabbas av folksjukdomar som diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och hudcancer. Får man i tid reda på att man ligger i riskzonen går det att vända utvecklingen, säger hon.

Den omtalade helkroppsskanningen. Skanningen skapar en 3D- och en 2D-modell av patienten och letar efter födelsemärken, utslag och åldersfläckar.

Jag börjar med att kliva upp på en rund, upplyst platta där helkroppsskanningen ska äga rum. En böjd vägg skjuts för bakom mig och jag befinner mig i en sorts cylinder. Josephine tar min morgonrock och ber mig sätta upp håret.

En automatisk röst berättar vad som ska ske och föreslår att jag ska blunda eftersom ljuset är väldigt starkt. Skanningen skapar en 3D- och en 2D-modell av mig och letar efter födelsemärken, utslag och åldersfläckar. Kroppsskanningen bygger på ett självlärande AI-system. Det hela är över på några minuter och sedan får jag sätta på mig morgonrocken igen.

Jag gör ett snabbt grepptest som avläser min muskelstyrka och får några ”luftpuffar” i ögonen för att kolla att trycket inte är för högt, något som kan leda till glaukom, grön starr.

Colette får en luftpuff i ögat för att kolla att trycket inte är för högt, något som kan leda till grön starr. Sedan gör hon ett snabbt grepptest som avläser hennes muskelstyrka.

Sedan lägger jag mig på en brits och Josephine spänner fast blodtrycksmanschetter kring handleder och anklar och elektroder fästs vid bröstet. Detta för att undersöka blodtrycket i flera områden i kroppen.

– Vi mäter blodtrycket i både armar och ben för att se hur blodflödet fungerar och upptäcka eventuella förträngningar i kärlen. Ju mer förträngningar, desto stelare kärl, vilket ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, förklarar Andrea.

Sedan tas blodprov, EKG och en maskin läser av ett antal datapunkter genom att se vad som händer under hudskiktet i min underarm. Andrea ber Josephine ta en bild på en prick på min rygg som hon vill titta närmare på och frågar mig även om en skugga på min ena ringfingernagel. Hudcancer kan nämligen även sätta sig under naglarna. Jag säger att jag haft som ett litet räfflat streck på min nagel i något år, men att den inte växt eller blivit mörkare. Efter att ha tittat närmare på nageln konstaterar hon att det inte är något att bry sig om.

LÄS ÄVEN: Munhälsan spelar en viktig roll för hur din kropp mår

Efter denna undersökning, som tar ungefär 20 minuter, får jag byta om till vanliga kläder och möta Andrea i ett intilliggande rum. På en stor skärm på väggen får jag se den skannade bilden av mig själv, lyssna på mina inspelade hjärtljud och hon går igenom mina värden, bland annat blodtryck, syremättnad, blodvärden, kolesterol, vita blodkroppar och glukos.

Jag får reda på att man hittat 1 740 (!) prickar med färgavvikelser på min hud, samtliga ofarliga.

– Tack vare AI kan maskinen skanna kroppen på bara några minuter. Om jag som läkare skulle titta på varenda prick på din kropp och göra anteckningar skulle det ta mig dagar eller veckor.

Efter undersökningen går läkaren Andrea Valdman på Neko Health direkt igenom resultaten från hälsokontrollen. Colette får veta att hon har utmärkta värden och löper mycket låg risk för hjärt-kärlsjukdom, i alla fall inom de närmaste tio åren.

Hon visar en uppförstorad bild av pricken på min rygg som hon tittat extra noga på. Den är sju gånger fyra millimeter och har en något ojämn form, något som kan vara en varningssignal för hudcancer. Men jag får ett lugnande besked, även den är harmlös.

Jag anses vara fullt frisk och mina värden är bra. Blodtrycket är lågt, det dåliga kolesterolet, LDL, ligger på en låg nivå och mitt långtidsblodsocker är till och med bättre än andra kvinnors i min ålder. Sammantaget har jag en god hjärt-kärlhälsa med låg risk för hjärt-kärlsjukdom inom de nästkommande tio åren.
Dock uppmanas jag att äta mer vegetabiliska fetter som olivolja och nötter samt fet fisk för att höja mitt goda kolesterol, HDL. Och jag får en förmaning att satsa mer på muskelbyggande träning, väldigt viktigt för kvinnor i min ålder. Detta för att förebygga bland annat benskörhet när jag blir gammal.
Jag frågar vad som händer om patienter får reda på att de riskerar sjukdom eller har dåliga värden.

– Dels har vi egna specialister här, som hjärtläkare, och dels har vi en vårdcentral där läkarbesöket kostar 250 kronor och frikort gäller. Så man kan stanna här hos oss och få hjälp, eller vända sig till sin vanliga husläkare om man hellre vill det.

Men finns det inte en risk att man skrämmer upp människor i onödan genom alla dessa tester som kanske leder till hälsoångest?

– Nej, vi anser inte det. Det har varit en viktig fråga som vi tagit hänsyn till. Vi har valt att fokusera på undersökningar och tester där man kan påverka resultatet själv. Det finns inga större studier som visar att hälsoundersökningar skapar oro. Däremot finns det studier som visar att screening för cancer kan göra detta. Och vi jobbar mycket med att få våra patienter att känna sig trygga när de är här. Bland annat får de svaren på testerna samt träffa en läkare på en gång så att de slipper vänta i flera veckor på besked.

Jag funderar också över om inte en plats som denna drar till sig hypokondriker. Men Andrea menar att man inte märkt av det nämnvärt.

– Vi vet att vissa människor är mer oroliga än andra, befogat eller obefogat. Vår roll är att hjälpa dem att överkomma denna oro. Att det finns hälso-
undersökningar att tillgå belastar inte den offentligt finansierade vården. Men faktum är att vi har haft få hypokondriker. Vi hade fått höra att många med hälsooro skulle söka sig till oss, men det har vi inte märkt av. Det kanske beror på att det finns så många andra aktörer numera som erbjuder mängder av olika tester och prover.

LÄS ÄVEN: Experten om diabetes typ 2: ”Genom bra livsval kan du bli helt symtomfri”

Det här är Neko Health

  • Vårdbolaget Neko Health startades av Spotifygrundaren och entreprenören Daniel Ek och teknikentreprenören Hjalmar Nilsonne med visionen att förbättra människors hälsa genom att skapa ett proaktivt vårdsystem.
  • Första besöket kostar 2 500 kronor och väljer man att komma tillbaka ett år senare för en uppföljande hälsokontroll kostar det 2 000 kronor. Detta får man betala själv ur egen ficka. Behövs en uppföljning har man kompetens att sköta och utreda mycket inom bolaget. Skulle man behöva koppla in primärvården kan man remitteras till den egna vårdcentralen Atrium på Kungsholmen i Stockholm som har avtal med regionen.
  • Hittills har 2 500 patienter blivit skannade och 13 000 står i kö.
  • Genom hälsokontrollen bedrivs även kliniska studier inom arteriell stelhet och hudåkommor.
  • Namnet Neko kommer från det japanska ordet för katt, ett djur som enligt myten har nio liv.