Det här händer om du äter banan – varje dag

Du har säkert fått höra ”ta en banan” flera gånger under ditt liv. Och det ligger faktiskt en sanning bakom frasen och varför en banan så ofta är en god idé. Ta en banan du också!

Text: Annett Skarpaas
Foto: Getty Images

Vad innehåller bananer egentligen?

Banan är en matvara som bidrar med många av de vitaminer och mineraler kroppen behöver för att fungera optimalt. Banan är en bra källa till bland annat vitamin B6, kalium, magnesium och kolhydrater. En banan kan vara stor eller liten, vilket har betydelse för mängden näringsämnen vi får i oss per banan. Ju större banan, desto fler näringsämnen får vi i oss.

Bananens näringsinnehåll

Per 100 g (101 kcal):

Protein: 1 g Kolhydrater: 23,7 g Fibrer: 1,7 g Fett: 0,5 g

Vitamin C: 9 mg Vitamin B6: 0,58 mg Kalium: 395 mg Fosfor: 20 mg Magnesium: 33 mg

Källa: livsmedelsinfo.nu

RECEPT: Nyttig nicecream utan vanligt socker

Vad är de olika näringsämnena bra för?

Kalium

Tillsammans med natrium är kalium viktigt för vätskebalansen. Vätskebalans är en av de viktiga parametrarna att ha på plats för optimal effekt av träning eller bästa möjliga resultat i tävlingar. Innehållet av kalium i musklerna har ett samband med muskelmassa, så vid muskeltillväxt är det viktigt med kalium. Studier visar även att banan är en av frukterna som vi borde äta för att sänka blodtrycket. En orsak är det höga innehållet av kalium, som minskar den blodtryckshöjande effekten av salt.

B6

En vattenlöslig vitamin som primärt är involverad i omsättning av aminosyror. Aminosyror är proteinernas byggstenar. 

Magnesium

Magnesium är viktigt för många enzymer i kroppen. Några av enzymerna är inblandade i matsmältningen och bildandet av fettsyror och protein i kroppen. Magnesium är också viktigt för muskelarbete. Kalcium är viktigt för sammandragning, och magnesium ser till att musklerna slappnar av.

RECEPT: Lyxfrukost: Nyttiga pannkakor med banan och keso

Kolhydrater

Kolhydraterger energi till bland annat hjärnan och musklerna. När vi äter kolhydrater ökar halten socker i blodet. Blodsocker är lättillgänglig energi för många celler. Eftersom banan har ett högt innehåll av stärkelse och socker kan banan användas som ett sunt snacks för att snabbt tillföra energi. Anledningen till att banan kan anses vara ett sunt snacks är att vi tillsammans med energin vi intar också får andra viktiga näringsämnen för kroppen. Intag av tillräcklig mängd kolhydrater är viktigt för bildandet av glykogen i muskelceller. Glykogen är en energikälla för arbetande muskelceller, som är särskilt viktig för att prestera i uthållighetsträning och fysisk aktivitet med hög intensitet.

Stärkelse & socker

När bananen mognar förändras förhållandet mellan stärkelse och socker. Ju mognare en banan är, desto större andel socker i förhållande till stärkelse. När bananen är grön är innehållet av stärkelse högt och socker lågt, när den är gul med bruna prickar på skalet har mycket av stärkelsen blivit till socker. Det är inte näringsmässigt nyttigare att äta gröna bananer istället för mogna, men smaken och användningen av bananen förändras med mognaden.

Hur ofta bör vi äta bananer?

Tycker du om bananer kan du gärna äta det varje dag. Det finns heller ingen övre gräns för hur många bananer du kan äta om dagen, men bananintaget får inte ske på bekostnad av annan näringsrik mat. Äter du till exempel tre små bananer under en dag har du fortfarande ett stort energibehov att täcka och det finns plats för annan mat som bidrar med andra näringsämnen, som bananen inte har så mycket av. Som till exempel protein och fett.

RECEPT: Enkelt och nyttigt bananbröd