Glutenfri lyxmat: Pasta med krämig kantarellsås

Oavsett om du har haft turen att hitta kantareller i skogen eller får köpa dem i butik kan du göra den här krämiga kantarellsåsen med vitt vin och spenat. Servera med glutenfri pasta, vi valde tagliatelle.

Text & foto: Sofia Tegnefur

Glutenfri tagliatelle med kantarellsås

Till 4 personer

Kantarellsås:

300 g förvällda kantareller
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 g färsk bladspenat
300 ml sojagrädde
2 msk vitt vin eller ­matlagningsvin
1 tsk torkad timjan
salt & peppar
Rapsolja till stekning

Till servering:

12 glutenfria tagliatellenystan
Rostade nötter
Några kvistar färsk timjan

Så här gör du pasta med kantarellsås:

  1. Pasta: Koka upp vatten till pastan. Tillsätt salt, lägg ner pastan. Koka enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Kantarellsås: Finhacka löken.
  3. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna, vänd ner löken i pannan.
  4. Pressa ner vitlöks­klyftorna, fräs tills löken blivit mjuk.
  5. Tillsätt de förvällda kantarellerna, fräs i ytterligare några minuter tills all eventuell vätska kokat bort.
  6. Rör ner bladspenaten, tillsätt sojagrädde, torkad timjan och det vita vinet.
  7. Låt sjuda i ytterligare 5-10 minuter.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Servera såsen tillsammans med tagliatelle, toppa gärna med rostade nötter och färsk timjan.

Fler goda pastarätter:

Pastasallad med sparris och champinjoner

Ljuvlig spagetti med tomater och parmesankräm

Krämig tagliatelle med citruskräm