Känns det ovant att vara tillbaka på kontoret? Här är 6 tips för att förbättra din sociala förmåga

Har du glömt bort hur du pratar med andra människor? Känner du ett obehag eller en oro över det sociala samspelet? Du är inte ensam! Återgången till kontoret har varit efterlängtad men samtidigt har den sociala kompetensen sats på spel. Här får du 6 tips på hur du kan bli bättre i sociala situationer!

Text: Emma Henriksen
Foto: Getty Images

Även om de flesta kanske tycker att det är skönt att ha kommit tillbaka till den fysiska arbetsplatsen igen så har återgången även skapat mycket oro hos många. Dels beror det på att den sociala förmågan tagit stryk från att ha jobbat hemifrån men även på grund av att det varit färre sociala tillställningar de senaste åren.

En undersökning från Lernia visar att en av fyra upplever att deras sociala förmåga försämrats under pandemin, oavsett om du jobbat hemifrån eller inte. 56 procent av människorna i undersökningen har jobbat hemma under pandemin och även om du inte jobbar hemifrån så har de senaste två åren för de flesta som sagt inneburit mer tid hemma, färre sociala sammanhang och mindre umgänge med kollegor. När samhället nu har öppnat upp igen sätts människors sociala kompetens på prov.

Något som många tycker är jobbigt när det kommer till återgången till arbetsplatsen är resvägen dit. Men även att tiden inte kommer räcka till. I undersökningen svarar till exempel nästan hälften att de är oroliga för att inte ha tillräckligt med tid till vardagslivet.

Det här oroar sig människor mest över när de är tillbaka på jobbet

Från att ha jobbat hemma i två års tid så är det en stor omställning för människor att nu gå tillbaka till sin fysiska arbetsplats. Tillbakagången skapar en hel del oro hos människor –  även över saker som vi gjorde innan pandemin.

● Resvägen – att behöva ta sig till jobbet (52%).

● För lite tid över till vardagen och livspusslet (46%).

● Att inte kunna sitta ostört och arbeta (44%).

● Att inte ha tillräckligt med tid över till fritidsaktiviteter (34%).

Så kan du förbättra din sociala förmåga

1. Ett enkelt hej och hur mår du

Efter en lång tid av att sitta hemma själv och undvika nära kontakter, är det hög tid att träna på små-konversationerna som tidigare kanske kommit naturligt. Hälsa på dina kollegor och ta chansen vid kaffemaskinen att fråga hur de mår. Säg hej till dina grannar eller varför inte ge ett hälsande leende till en främling?

2. Lyssna aktivt

Att lyssna aktivt är en viktig nyckel i konversationer med andra människor. Det innebär att du är närvarande och verkligen uppmärksammar vad den andra personen säger istället för att tänka på något annat. Gör det också tydligt för personen du pratar med att du faktiskt lyssnar, till exempel genom att se dem i ögonen, nicka eller göra små ljud som bekräftar att du lyssnar.

3. Ställ frågor

Var nyfiken och ställ frågor om vad personen säger. Då kommer personen du pratar med känna sig bekräftad och att du verkligen lyssnat och bryr dig. Tänk bara på att inte avbryta utan vänta med dina frågor till personen pratat klart eller till att det kommer en naturlig paus.

4. Var inte dömande

I ett samtal är det viktigt att försöka se den andres perspektiv och förstå hur den tänker. Försök att inte tänka hur du skulle agerat utan var öppen för att alla inte tänker som du. Ställ istället frågor om hur hen tänker så får du kanske en tydligare bild över hur personen resonerar och varför hen valde att agera på ett visst sätt.

5. Ge beröm och komplimanger

Ge en komplimang till en främling på stan eller ge beröm till din kollega när hen har gjort något bra. Att kunna ge beröm och komplimanger får dig att uppfattas som sympatisk och uppmärksam. Du vet ju själv hur glad man blir av att höra något så enkelt som: vilken fin tröja du har eller vilket härligt skratt.

6. Skapa nya kontakter

Om du alltid brukar äta lunch med samma kollegor så kan du testa att slå dig ner vid ett annat bord eller varför inte bjuda in någon ny till att sitta vid ditt vanliga bord?