3 steg till en naturlig hårvårdsrutin – Håll svallet friskt hela livet

Det finns flera orsaker till sämre hårkvalitet. Men misströsta inte! Du kan påverka en hel del genom din livsstil; äta en näringsriktig och balanserad kost och bjuda in en naturlig hårvårdsrutin.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Så påverkas håret av klimakteriet och åldrande

Hormonförändringar, vid till exempel menopausen, kan påverka kvinnor på många sätt. En vanlig bieffekt då östrogenhormonnivåerna sjunker kan vara att håret blir tunnare och förlorar sin lyster. Ibland handlar det bara om att acceptera förändringarna, samtidigt som du kan tillföra kroppen rätt näringsämnen och rutiner för att skydda och stärka ditt hår så mycket som möjligt.

Balanserad kost bidrar till friskt hår

Det har visat sig att näringsfattig kost kan påverkar vårt hår, stråna blir tunnare och kvaliteten försämras. Det handlar främst om att äta en välbalanserad kost och se till att du får i dig rätt vitaminer.

Du kan njuta av din favoritmat, men konsumera sötsaker med måtta. Se till att du äter en balans mellan hälsosamma fetter, proteiner, kolhydrater och massor av frukt och grönsaker. Kom också ihåg att dricka vatten som håller dig återfuktad inifrån.

Stress och håravfall

Vårt hår visar ofta utåt de inre effekterna av stress på kroppen, det kan till exempel handla om extra mycket håravfall. Det dagliga livet, oväntade händelser och miljöföroreningar kan alla stressa vårt hår och vår kropp.

Försök att minska stressorer där du kan, och bjud in meditation och yoga, egenvård och träning där det är möjligt. Håravfall kan också bero på till exempel järnbrist, brist på zink, magnesium, olika vitaminer eller protein.

Styling och kemiska produkter

Värmebehandlingar med platt- och locktång och överdriven användning av kemiska produkter vid blekning och hårfärgning kan alla ha en negativ inverkan på hårets hälsa. Ett tips är att låta håret vila och få tid att återhämta sig mellan varven.

3 steg till en naturlig hårvårdsrutin

1. Borsta & massera

Investera i en bra borste och borsta gärna håret i några minuter varje dag, vilket sätter fart på blodcirkulationen och stärker håret. Massera också hår och hårbotten, och dra gärna lite i håret, vilket stärker det ytterligare.

2. Tvätta & styla

Vill du inte ta steget och tvätta håret med till exempel en mineralrik lera, välj schampo och balsam med naturliga ingredienser. Tvätta heller inte för ofta utan låt gärna håret vila emellanåt och använd ett torrschampo. Välj milda stylingprodukter med naturliga ingredienser och krama in en växtbaserad olja i frissiga toppar.

3. Eget torrschampo

För att behålla ett fräscht hår mellan tvättarna, använd ett torrschampo. Mixa torra havregryn till ett grovt mjöl och massera in i hårbotten och där håret känns fett. Borsta bort överflödet med hjälp av fingrarna och en hårborste. Vill du hellre köpa färdigt? När Hälsa nyligen testade torrschampo tyckte vi bäst om Trocken Shampoo från Puremetics

Tre vitaminer som stärker håret

Att ta ett naturligt och näringsrikt hårtillskott varje dag kan stötta stråna och ge ett glansigt, friskt och starkare hår.

  1. Biotin är en av de viktigaste B-vitaminerna för starkt hår, även kallat B7. Motverkar att håret faller av och blir tunt, samtidigt som det hjälper både hud och naglar att behålla spänst och styrka. Biotin finns bland annat i avokado, ägg och havregryn.
  2. Kisel är det näst vanligaste grundämnet på jorden och finns i nästan allting. I kroppen används kisel för att stärka bindväven runt muskler och organ. Kisel är också en grund till att kollagen kan bildas och det är därför det kan stärka håret. Vid håravfall kan hårtillskott med kisel hjälpa hårrötterna att bygga upp en bra struktur.
  3. Zink påverkar inte bara håret utan kan också bidra till fastare hud och starkare naglar. Zinkbrist kan leda till håravfall eller sämre hårkvalitet. Att kombinera zink och biotin i ett kosttillskott är effektivt eftersom zink får B-vitaminen att aktiveras och kan därmed påverka hårväxten positivt.

    Källa: halsokraft.se