10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Drar du ofta fingrarna genom håret, biter du på naglarna eller tränar du med smink? Vi har alla våra dåliga skönhetsvanor, men vilka av dem är enligt skönhetsexperterna allra värst?

Text: Mette Kyvsgaard
Foto: Getty Images

1. Tvätta håret varje dag

Låt ditt hår bara vara! Ditt hår blir inte nödvändigtvis snyggare i dagligt sällskap med schampo.

– Frekvent hårtvätt stimulerar talg i hårsäckarna, och varje hårstrå kommer att bilda mer fett. Ju mer du tvättar det, desto mer fett blir alltså ditt hår. Använd istället ett torrschampo eller hårpuder och gå ner för att bara tvätta håret max varannan till tredje dag, säger Laura Bonné, skönhetsexpert.

LÄS ÄVEN: Frisören tipsar: Så får du ditt gråa hår att glänsa vackert

2. Träna med smink

Smink och träning är verkligen en dålig kombination.

– När du tränar blir du varm och värmen öppnar upp dina porer i huden. Svett renar din hud från gifter, därför är det viktigt att huden kan andas fritt och utsöndra slaggprodukter. Om din hud är täckt med foundation och puder täpps porerna till och det skapar orenheter. Svett har också ett surt pH-värde, så det är viktigt att rengöra huden igen efter träning, så att hudens pH-värde balanseras, förklarar Laura Bonné.

3. Raka dig med välanvända rakblad

Många av oss gör oss nog skyldiga till att hålla fast vid de tråkiga och gamla rakbladen trots att de sjunger på sista refrängen. Enligt Laura Bonné kan den dåliga vanan skada mer än man tror.

– Slöa rakblad orsakar utslag, röda prickar och skäggpest. Din rakhyvel håller längre om du förvarar den på ett torrt ställe, säger hon.

4. Sov med samma örngott i flera veckor i sträck

Även om ditt örngott ser rent ut, så gömmer sig mycket bakterier som påverkar din hud.

– Om du vill undvika oren hud, utslag och irritation är ett rent örngott ett viktigt steg på vägen. Din kudde samlar upp överflödig smuts, olja och smink som kan öka risken för bakterietillväxt i ansiktet. Tvätta ditt örngott en gång i veckan och välj ett örngott gjort av silke som är allergivänligt och som samlar mindre husdammskvalster, förklarar Laura Bonné.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

5. Att bita på naglarna

Nagelbitning är inte särskilt attraktivt – ändå är det något som många gör. Laura Bonné rekommenderar att du byter ut nagelbitningen mot en ny och bättre vana.

– Massera istället dina naglar och nagelband med en vårdande olja med solros- eller citronträ. Då flyttar du fokus bort från nagelbitning, samtidigt som du vårdar dina naglar med fukt, mjukar upp dina nagelband och förebygger nagelrötter.

6. Gå och lägg dig utan att tvätta bort sminket

Under loppet av en dag ansamlas, förutom damm och smuts, regnrocksliknande silikonämnen från din makeup i hudens porer. Därför är det superviktigt att du tvättar rent ditt ansikte och får bort sminket på kvällen. Nya studier tyder på att vi inte bör ta lätt på föroreningar. De otäcka förorenande partiklarna kan vara upp till 20 gånger mindre än en hudpor, säger Anette Kristine Poulsen, skönhetsredaktör och skönhetsexpert.

LÄS ÄVEN: Vanliga misstaget i din hudvårdsrutin kan leda till rosacea

7. Pilla med håret ofta

Många har för vana att dra fingrarna genom håret så att lockarna får liv, men det gör ingen nytta.

– Om du har en tendens att alltid röra eller leka med ditt hår kommer det att gå av snabbare, hårbotten blir lättare irriterad och ditt hår kommer att se fett ut, säger Laura Bonné.

8. Använd solkräm bara på sommaren

Gör det till en god vana att skydda din hud året runt.

– Många tror att huden blir brun snabbare utan solkräm, men problemet är att färgen du ser först är en solskada. Skydda din hud från för tidigt åldrande, pigmentering och hudcancer genom att använda solskydd varje dag, säger Laura Bonné och konstaterar att du bara uppnår en gyllene färg genom att använda solskydd.

LÄS ÄVEN: Proffsens bästa tips för en god hudhälsa: ”Solskydd är bästa antirynkkrämen”

9. Kläm och känn på dina orenheter

Även om du inte orkar titta på den gula pricken i mitten av pannan så gör du bara skadan värre genom att klämma på den.

– Du sprider bakterietillväxten till de omgivande hudlagren, och det förvärrar problemet och ger dig fler finnar, säger Laura Bonné. Istället föreslår hon att du applicerar någon form av antiseptisk SOS-stick på hudproblemet.

– Blanda ren, essentiell lavendel med några droppar rosmarinolja och dutta den på dina finnar med en bomullstuss en gång om dagen.

10. Använd enbart en ansiktskräm

I mångas skönhetsrutin ingår att återfukta ansiktet med en ansiktskräm, men enligt Laura Bonné räcker det inte. Du kommer även behöva komplettera med serum.

– Ett serum stärker, ger näring och balanserar de djupare hudlagren och förhindrar hudens åldrande. En ansiktskräm skyddar i första hand bara ytan, säger hon.

LÄS ÄVEN: Föryngra huden med hjälp av små förändringar i din vardag