Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

Med åldern blir huden slapp och hängig. Vill du mota ålderstecken och förbättra hudens elasticitet, prova ansiktsyoga – du kan göra det när som helst, var som helst – eller ta en klass online.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Weronica Bela

Efter drygt femton år som skönhetsjournalist och författare till två böcker om naturlig hud- och skönhetsvård är Hannah Sjöström i dag en av Sveriges få certifierade ansiktsyogalärare.

— När vi åldras tappar vi fett i ansiktet och det betyder att huden blir slapp. Vi får också mer rynkor, vilket är helt naturligt. Hur mycket rynkor vi får är en kombination av olika faktorer, som till exempel våra gener, vår livsstil med mera. För mig blev det tydligt att huden började hänga och då jag är mer åt det naturliga hållet är det inte aktuellt med någon quick fix i form av fillers och botox eller andra estetiska ingrepp.

LÄS ÄVEN: Hur mår du egentligen? Ditt ansikte har svaren

Hannah började i stället utforska andra metoder att strama upp huden och bestämde sig för att fördjupa sig i ansiktsyogan. I början av 2021 gick hon en lärarutbildning för Danielle Collins, som är världsledande inom tekniken.

— Nu är ansiktsyogan en del i min dagliga rutin. Det kan bli alltifrån fem minuter i bilen eller framför teven till ett fullt pass på en timme. Under ett års tid har det gett ett märkbart resultat.

Ansiktsyoga bygger inte på någon gammal yogisk tradition som man kan tro, utan är en västerländsk uppfinning där man kombinerar olika tekniker som ansiktsmassage, akupressur och andning.

— Mina klasser är tydligt inspirerade av yoga men också ayurveda och kinesisk medicin, och som yogalärare i grunden är det helt naturligt att väva in mindfulness och andning. Så en klass blir till en välbalanserad helhetsupplevelse för framförallt välmående.

Besök Hanna Sjöströms hemsida: youbloom.se

LÄS ÄVEN: 3 enkla och effektiva huskurer att lägga till i din rutin

Ansiktsyoga med Hannah Sjöström: 5 basövningar från panna till hals

1. Pannan

Låtsas att du håller som en kikare runt ögonen, dra ner pekfingret mot ögonbrynet samtidigt som du försöker höja ögonbrynen så det blir ett motstånd. Spärra upp ögonen eller titta upp, och räkna till 10. Här jobbar du med musklerna i pannan och även ögonen. Sänk axlarna och glöm inte att andas. Upprepa två gånger.

2. Ögonen

Håll pekfinger och långfinger vid tinningarna, dra ut fingrarna mot örat så att du skapar lite motstånd i huden, men dra inte för mycket. Kisa med ögonen, håll 10 sekunder. Här jobbar du med den runda muskeln runt ögat. Vila, upprepa två gånger. Den här övningen kan hjälpa dig med hängande ögonlock och blicken kan bli piggare. Om vi tränar ögonen så använder vi pannan, som vi ofta överanvänder och som ofta är spänd, mindre.

LÄS ÄVEN: Så länge håller smink, hudvård och hårprodukter

3. Kinderna

Dra in läpparna runt tänderna och le stort. Håll i 10 sekunder, slappna av, upprepa tre gånger. Den här övningen kan du göra när som helst, överallt, i bilen, på toan. Så länge du inte aktiverar pannan, utan du ska försöka att isolera musklerna. Ger kinderna ett lyft!

4. Käklinjen

Det här är som en massage där du nyper med tumme och pekfinger från hakan ut till örat. Nypningen inåt, inte att du drar ut huden, sätter igång cirkulation i området och du kommer åt spänningar. Ge uppmärksamhet och massera extra mycket vid käkbenet där det ofta sitter spänningar. Låt varje ”promenad” ta 10 sekunder på varje sida.

5. Undersida av haka och hals

Luta nacken försiktigt bakåt och pussa med munnen upp i luften. Gör cirka 50 pussar upp till skyn. Du kan hålla med händerna på halsen för att känna motståndet och musklerna bättre.

LÄS ÄVEN: Fast och slät hy med gua sha – så gör du

Ansiktsyogans 5 hörnstenar

  1. Gymnastik innebär att du jobbar med musklerna i ansiktet. I ansiktet finns över 40 muskler som är fästa i huden, inte i benet som andra muskler i kroppen. Det betyder att när du rör ansiktsmusklerna så lyfter sig huden automatiskt.
  2. Massage ökar blodcirkulationen, stimulerar kollagen och elastin i huden och ökar cellförnyelse.
  3. Akupressur innebär att du trycker på vissa punkter som ökar energin och släpper på spänningar.
  4. Avspänning handlar om att lära sig att spänna av i vissa muskler.
  5. Andningen hör ihop med stressreducering och lymfdränage. Du jobbar här och nu och är medvetet närvarande.

LÄS ÄVEN: Strålande hud under klimakteriet

Se vad Tidningen Hälsa mer har skrivit om hudvård och yoga