Skydda huden mot solskador – förebygg och bli kvitt pigmentfläckar

Äntligen värmer solen och vi vistas mer och mer utomhus. Vill du skydda huden mot skadliga strålar och oönskade pigmentfläckar är det hög tid att investera i ett effektivt solskydd och en dagkräm med B-vitamin. Spana även in våra enkla och effektiva husmorstips mot solfläckar.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Vi har väl alla märkt att huden förändras med åren. Den blir inte bara mindre spänstig, utan oigenkännliga mörka fläckar eller prickar dyker upp lite här och var — i ansiktet, på halsen och dekolletaget. Ökad pigmentering kan vara genetisk, men också hormonellt betingad och kan därmed trappas upp vid menopaus eller graviditet. Även solen har ett finger med i spelet, och det är framför allt UVB-strålarna som triggar igång pigmenteringen i det översta hudlagret. Så bästa sättet att minimera oönskad pigmentering är att alltid skydda solutsatt hud. 

Vill du bli av med fläckar du redan fått finns flera huskurer att prova, men även mer avancerade behandlingar som till exempel microneedling. Då tar man hjälp av en liten roller med mikronålar och penetrerar det översta hudlagret. Detta sätter igång kollagenproduktionen och cellförnyelsen, vilket bland annat kan få skiftningar att bli mindre synliga eller helt försvinna.

Är du istället intresserad av en mildare ansiktsbehandling har serum med retinol — A-vitamin — och dagkräm med B-vitamin och AHA-syror visat sig motverka både ålderstecken och pigmenteringar.

LÄS ÄVEN: Här är maten som skyddar huden inifrån när du solar

5 tips för att skydda dig mot solen

1. Använd en solskyddsfaktor mellan 30 och 50.

2. Välj ett solskydd som klarar både UVA- och UVB-strålar.

3. Använd solhatt.

4. Skydda kroppen med tunna kläder.

5. Sitt i skuggan mitt på dagen, när solen är som starkast.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

Huskurer mot solfläckar

Glänta på skafferidörren och du hittar naturens egna blekmedel. Blir huden irriterad, sluta med behandlingen!

Ananasjuice

Applicera juicen på solfläcken med en bomullstops. Låt torka och skölj inte av. För bästa resultat, använd färsk juice eftersom den innehåller mer citronsyra. Andra frukter som också ger goda resultat är gröna äpplen, citroner och grapefrukt.

Bananskal

Bleker inte bara pigmentfläckar skonsamt, utan är också en utmärkt återfuktare. Skär av en liten bit av ett bananskal och tryck med insidan mot fläcken. Upprepa varje dag, alltid nattetid. Skölj inte huden.

Ricinolja

En klassiker mot solfläckar. För snabbare resultat, kombinera oljan med bikarbonat. Gnugga 1 msk olja och eventuellt en tesked bikarbonat direkt på fläcken, skölj inte av. Ha tålamod, det kan ta upp till en månad innan du ser resultat.

Vitlök

Innehåller vissa enzymer som bryter ner cellerna som ansvarar för att producera pigment. Tvätta området runt pigmenteringen, täck huden runtomkring med en växtbaserad olja. Skala och krossa en vitlöksklyfta. Placera på fläcken och sätt fast med en gasbinda och tejp. Låt verka över natten och upprepa i en vecka tills fläcken bleknat eller lossnat.

Äppelcidervinäger

Doppa en bomullstuss i lite vinäger och applicera på pigmentfläcken. Låt sitta i minst en timme, upprepa dagligen tills fläcken bleknat eller försvunnit.

Källa: Stegforhalsa.se

Tänk på att… om du har avvikande hudförändringar eller leverfläckar som ändrar form, kliar och blöder, bör du alltid visa upp dessa för en läkare.

Läs även: Så får du fina och hälsosamma fötter med 8 enkla steg

Se vad Tidningen Hälsa mer har skrivit om hudvård