Få mjuk hud med oljor som du hittar i skafferiet

Visste du att oljorna som står på din kökshylla kan göra underverk för mer än din mat? De kan också ha en ytterst välgörande effekt på din hud. Här får du koll på oljor du kan smörja in dig med!

Av: Susanne Knutzen
Foto: Getty Images, Muusmann Forlag

De flesta drömmer om en mjuk hud och glansigt hår. Och det är faktiskt inte bara bland skönhetsbranschens många produkter du hittar det du letar efter. En titt på hyllan med oljor i hälsokostbutiken eller i ditt eget kök kan hjälpa dig en bit på vägen.

Danska Vibeke Estrup har skrivit boken ”Vegetabiliske olier i din ansigts- og kropspleje” (på svenska: Vegetabiliska oljor till din ansikts- och kroppsvård). Här vänder hon sig till alla som är intresserade av naturlig hudvård och gör-det-själv.

Vibeke Estrup

Vibeke berättar här hur du kan göra dina egna skönhetsprodukter baserade på vegetabiliska oljor från exempelvis frön, bär och nötter.

— Jag får ofta frågan om man kan nöja sig med att använda vegetabiliska oljor och fetter till ansikts- och kroppsvård. Svaret är enligt min mening nej, även om jag är ett stort fan av vegetabiliska oljor. Men du kan komma riktigt långt med dem, säger Vibeke Estrup.

LÄS ÄVEN: Fördelar med torrborstning: Rensa kroppen och fyll på med ny energi

Första gången Vibeke stiftade bekantskap med vegetabiliska oljor och fetter i gör-det-själv-hudvård var i samband med att hon bytte jobb 2007.

Fram tills dess hade hon köpt sina hudvårdsprodukter utan att fundera på att hon faktiskt kunde göra en kopia av sin favoritkroppsolja med ingredienser från den lokala hälsokostbutiken.

— Jag lyckades inte få fram exakt rätt doft, men effekten blev den rätta. Sedan dess är jag fast och gör mina egna ansikts- och kroppsvårdsprodukter av vegetabiliska oljor och fetter och det är en del i mitt dagliga arbete.

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Hon tycker att vegetabiliska oljor och fetter är det naturliga steget att börja med om du vill komma igång och tillverka dina egna ansikts- och kroppsvårdsprodukter. Vegetabiliska oljor är lätta att arbeta med och du slipper onödiga tillsatsämnen. När du blandar dina egna skönhetsprodukter kan du skräddarsy dem så att de passar din huds behov.

Fem oljor som gör underverk för huden:

Mandelolja

Mjukar upp och lindrar torr hud samt lugnar känslig och irriterad hud. Ger huden en jämnare och slätare ton. Oljan kan även användas i håret, där den försluter hårstrået och ger glans.

Kokosolja (virgin)

Oljan mjukar upp både hud och hår och skyddar från att torka ut. Har antibakteriella egenskaper, lindrar inflammation och bygger upp hudbarriären igen

Avokadoolja

Stimulerar läkningsprocessen och lugnar irriterad hud. Skyddar hudbarriären och mjukar upp . Har en antiinflammatorisk och regenererande effekt.

Hampaolja

Tillsätter essentiella fettsyror som får huden att fungera optimalt. Ger huden en mjuk och jämn yta. Oljan är rik på antiinflammatoriska fettsyror som lugnar irriterad hud, inklusive akne och eksem. Gör även håret mjukt och ger det glans

Havtornsolja

Har en läkande och reparerande effekt på hudbarriären. Minskar inflammation och lugnar irriterad hud. Stimulerar cellförnyelsen, bevarar fuktnivån och håller huden smidig.

LÄS ÄVEN: Boosta huden: 3 enkla och effektiva huskurer att lägga till i din rutin

Så gör du din egen vårdande ansiktsolja

Rik på vårdande omega-7-fettsyror och essentiella fettsyror, som hjälper huden att komma i balans. Bygger upp hudbarriären och lindrar irriterad hud, samt håller den spänstig. För känslig och skadad hud.

För 30 ml behöver du:

13 ml macadamiaolja
10 ml jättenattljusolja
5 ml sacha inchi-olja
1 ml havtornolja
1 ml E-vitamin

Så gör du:

Ingredienserna ska bara mätas och blandas/skakas ihop, innan de hälls upp i en flaska.

Applicera 3-5 droppar på ren och lätt fuktad ansiktshud morgon och kväll.

Se allt vi har skrivit om skönhet