Proffsens bästa tips för en god hudhälsa: ”Solskydd är bästa antirynkkrämen”

I EU omsatte hela kosmetikaindustrin 76,7 miljarder euro under 2020. Men för en frisk hud hela livet behöver du mer än bara dyra produkter. Och se upp med att hoppa på nya hudtrender!

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Sara Arnald

I nya boken ”Hudnära — Hudterapeuternas hemligheter” avslöjar de erfarna hudterapeuterna Elin Fagerberg och AnnaKarin Wahlberg några av hudvårdsbranschens största myter, du lär dig hur huden är uppbyggd, vilka ingredienser huden gillar och vilka som är dess värsta fiender.

Varför skrev ni boken?
— Vi känner båda att det finns en stor kunskapslucka samtidigt som intresset för hudvård är enormt. Vi är måna om att konsumenter ska lära sig vad som fungerar och inte och utgå från sin egen hud. Vi vill dela med oss av våra tips och hemligheter och samtidigt slå hål på en hel del myter. Kunskapsluckan kan bland annat medföra att du behandlar din hud fel, köper onödiga produkter eller i värsta fall skadar huden. Det är en bok som passar både nybörjare och hudvårdsnördar.

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Det kommer ständigt nya rön angående huden, men hur ska man tänka för att få en hållbar hud?
— Att hoppa på alla trender med nya behandlingar för huden är inte att rekommendera. Det är en bra idé att vänta ett tag då eventuella kontraindikationer inte alltid är tydliga från början. När det gäller produkter är vårt råd att ta reda på vilka produkter som verkligen passar just din hudtyp och eventuella hudtillstånd. Kanske har inte din hud behov av den nya produkten eller så passar den inte din hud. Tipset är att ta hjälp av en auktoriserad hudterapeut för att se vad just din hud har för behov och du slipper felköp.

Vad säger den senaste forskningen gällande huden?
— Idag vet man att det finns en interaktion mellan hjärnan och vår hud redan från tiden som foster. Hud och psyke hör ihop. När vi upplever mycket stress påverkas och kommuniceras detta ofta genom huden. Huden påverkas negativt när vi sover och äter dåligt och många hudsjukdomar försämras när vi mår psykiskt och fysiskt dåligt.

LÄS ÄVEN: 3 steg till en naturlig hårvårdsrutin – Håll svallet friskt hela livet

Vad ska man tänka på när man har mogen, torr hud med linjer och åldersrynkor?
— När huden börjar bli torrare runt klimakteriet är det viktigt att addera ett närande och fuktbindande serum under sin kräm morgon och kväll, gärna en som innehåller hyaluronsyra då den egna produktionen minskar runt 50-årsåldern.

— Upplever du att porerna har förstorats är det bra att addera en produkt som innehåller niacinamid. Med tiden blir huden slappare på grund av att kollagenproduktionen minskar och även cellförnyelsen tar längre tid. För att försöka motverka detta är det bra att använda produkter som stimulerar cellförnyelsen och kollagenproduktionen, ämnen som kan ha den förmågan är: retinol, bakuchiol och peptider.

Bästa behandling som man kan göra själv hemma i badrummet?
— En skön ansiktsmassage ger också mer cirkulation och lyster till huden, samt är dränerande vilket kan minska svullnader. Det ger även en väldigt bra grund för makeup.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

Om man bara får välja tre hudprodukter, vilka bör man satsa på då?
— En mild och skonsam ansiktsrengöring, fuktserum och en ansiktskräm med solskydd.

Är den dyraste produkten alltid den mest effektiva?
— Nej. Många riktigt dyra produkter med en bra ingredienslista finns i någon liknande variant i något varumärke av mellanprisklass. Forskning kostar, men så även marknadsföring.

Vad är absolut ”no no” för huden?
— Att överpeela huden, det förstör det naturliga skyddet, vilket gör huden känslig. Och att slarva med solskydd, ett högt och bra solskydd är bästa antirynkkrämen.