Vanliga misstaget i din hudvårdsrutin kan leda till rosacea

Är du en av dem som stiger upp lite tidigare för att hinna med att rengöra ansiktet ordentligt innan du ger dig iväg ut? Dags att tänka om – att tvätta en frisk hud för mycket kan vara rent skadligt, enligt ny forskning.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Hudvårdsindustrin är gigantisk, och det är klart att producenterna av hudvårdsprodukter vill att vi ska köpa deras produkter. Under senare tid har dock den stora hygienhysterin som pågår ifrågasatts. Fler och fler hudterapeuter ser att många övertvättar sin hud, vilket kan leda till att huden torkas ut, blir känslig och börjar flagna.

Att tvätta huden för ofta kan leda till rosacea

Att duscha och tvätta huden flera gånger per dag har visat sig inte vara så hälsosamt, framför allt om man redan har torr och tunn hud. I en nyligen publicerad kinesisk studie kom man till exempel fram till att de som tvättar sig i ansiktet mer än en gång per dag har högre risk att utveckla hudsjukdomen rosacea. Även de som använde många rengörings- eller exfolierande produkter mer än en gång i veckan löpte högre risk.

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Använder du smink eller solskyddskrämer under dagen behöver du förstås tvätta bort det på kvällen, även annan smuts som luftföroreningar är bra för huden att bli av med. Men att det skulle vara positivt att tvätta ansiktet med tvål också på morgonen finns det inga vetenskapliga belägg för.

Därför ska du inte tvätta ansiktet på morgonen

Under natten ”repareras” nämligen huden och det produceras en mängd bra fetter och fuktbindare som bildar en naturlig barriär. Samtidigt finns det en hel bakterieflora på huden som stimulerar immunförsvaret, och att tvätta bort denna med starka rengöringsprodukter påverkar huden negativt.

LÄS ÄVEN: Ta hand om huden i vinter: Produkterna värda att investera i

Under vintern är det extra viktigt att huden får behålla sitt eget fett som skyddar mot kyla. Är det riktigt kallt kan det dessutom vara läge att smörja in huden med en fet, vattenfri kräm som försvarar den mot minusgraderna.

Så ofta ska du rengöra ansiktet

  • Rengör ansiktet en gång per dag. Kvällen är att föredra då dagens smink och luftföroreningar behöver tvättas bort.
  • Använd milda och återfuktande rengöringsprodukter, gärna baserade på oljor från växtriket. Det gäller även i duschen.
  • Att vaska av ansiktet med lagom ljummet vatten för att piggna till på morgonen är helt okej, men att göra en hel rengöringsceremoni med starka rengöringsprodukter när du vaknat gör mer skada än nytta för huden.

LÄS ÄVEN: Få mjuk hud med oljor som du hittar i skafferiet

Tänk på att inte tvätta huden för ofta och inte med för varmt vatten, eftersom vatten och värme är uttorkande. Det gäller både den fina huden i ansiktet och på kroppen.

Därför tvättar vi oss med tvål

Visste du att principen bakom att använda en tvål är att lösa upp fetter på huden? Men det är just dessa fetter i huden som är viktiga för oss. Om du till exempel tränar mycket och behöver duscha flera gånger per dag, använd tvål bara på specifika områden som under armarna och fötterna för att bli av med svettdoft.