Så länge håller smink, hudvård och hårprodukter

Har du en gammal nattkräm i badrumsskåpet eller en torr mascara längst nere i sminkväskan? Även skönhetsprodukter har ett bäst före-datum och kan göra mer skada än nytta om du använder de som är uttjänta. Vad kan du spara och vad ska slängas? Hudvårdsterapeuten ger sina bästa tips.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog samt grundare till det ekologiska hudvårdsmärket Organics By Sara, har djupdykt i hudvårdens bäst före-datum.

Hur länge håller en oöppnad hudkräm?

— Det beror på hur produkten är formulerad. Om den till exempel innehåller konserveringsmedel eller inte, vilken typ av förpackning och om den innehåller vatten och olja i kombination. Om produkten håller mindre än 30 månader ska den märkas med ett bäst före-datum som gäller oöppnad förpackning. Så mitt bästa tips är att titta efter den märkningen, då vet du säkert hur länge produkten håller sig oöppnad. Tänk på att många produkter enbart har datummärkts på sin ytterförpackning, som man ofta slänger.

Sara
Nomberg

Hur länge håller en öppnad hudkräm?

— Generellt brukar man säga sex månader och jag tycker det är en god riktlinje att gå efter. Vissa produkter är märkta med en symbol, som visar hur länge den håller sig fräsch efter öppnandet. Andra flytande produkter som används runt ögonen — mascara, flytande eyeliner — är känsligare och då kan man i stället tänka att de bara håller tre månader. Om du har svårt att komma ihåg när du öppnade en produkt är tipset att skriva datum på den med en markeringspenna. Minns du inte när du öppnade produkten är mitt råd att du kasserar den. Försök att markera nästa gång och fundera hur många produkter du behöver ha öppnade samtidigt. Kanske kan du banta lite i ditt badrumsskåp?

Så här ser symbolen ut som visar antalet månader en produkt håller när den har öppnats.

LÄS ÄVEN: Vanliga misstaget i din hudvårdsrutin kan leda till rosacea

Hur ska jag förvara min kosmetika?

— Titta alltid efter om det står något på förpackningen om speciell förvaring. Annars kan du generellt ha dina produkter i badrummet, där det ändå stundtals blir rätt varmt. Tänk på att alltid dra åt pipetten och stänga korken. Håll gärna produkterna borta från solljus och låt dem inte heller stå direkt under lampan i badrumsskåpet. Det finns speciella kylskåp för hudvård, men dessa är inte nödvändiga.

Är det farligt att använda gammalt smink?

— När du öppnar en produkt, och framför allt om du använder fingrarna vid applicering, börjar det växa bakterier och andra mer eller mindre skadliga mikroorganismer i produkten. Får du dessa på huden kan det bli en reaktion som irritation, klåda, utslag, torrhet eller annan obalans. Det rekommenderas därför inte att använda gammalt smink, speciellt inte i närheten av slemhinnor som vid ögon eller mun.

LÄS ÄVEN: Botoxinjektioner och fillers: Hur påverkar de kroppen?

Vad händer om jag använder hudvård som är gammal?

— Samma sak gäller som för smink, vissa produkter är mer känsliga än andra. Solskyddsprodukter, som är viktiga att de kan garantera en effekt, bör du byta ut varje säsong. Om du har produkter som enbart innehåller fett och inget vatten, håller de oftast längre eftersom bakterier gärna gror i den fuktiga miljön som vatten ger. Ett tips är att använda näsan och dofta om lukten har förändrats. Men detta kan vara förrädiskt. Om en produkt är starkt parfymerad kan det maskera illaluktande doft.

LÄS ÄVEN: Proffsens bästa tips för en god hudhälsa: ”Solskydd är bästa antirynkkrämen”

Kan jag använda gamla hårprodukter?

— Om produkter kommer i kontakt med huden skulle jag inte använda dem, av samma skäl som nämns under hudvård. Effekten kan ha blivit nedsatt och även formulan kan förändras till det sämre. Om du inte upplever problem med doft eller effekt och du inte nuddar hårbottnen, eller använder dina fingrar för applicering, kan det funka okej i några månader till efter passerat bäst före-datum.

Hur länge håller parfymer?

— Parfym håller mycket längre, generellt mellan fem och tio år. Det som händer är att doften avtar. Men du kan till exempel spraya kläder eller ha din gamla parfym som rumsdoft i stället om du önskar hitta nya användningsområden. Huden brukar klara parfymer länge, men om du får utslag eller annan obalans, avbryt användningen.

LÄS ÄVEN: Få mjuk hud med oljor som du hittar i skafferiet