Strålande hud under klimakteriet: Produkter och vanor som återställer balansen

Det är inte bara kroppsliga besvär som kan uppkomma när vi går in i klimakteriet. Många kvinnor lider av tunnare hud och bristande elasticitet, men med nya hudvårdsrutiner och enklare livsstilsförändringar kan du återställa balansen.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images, Privata

Under klimakteriet genomgår huden betydande förändringar eftersom nivåerna av östrogen, progesteron och testosteron minskar. Dessa hormoner spelar en viktig roll för att behålla hudens hälsa och utseende. Till exempel påverkar östrogen produktionen av kollagen, elastin och hyaluronsyra som är avgörande för struktur och återfuktning, och en av de mest framträdande förändringarna som sker i huden under klimakteriet är just förlust av elasticitet.

— Studier visar att kvinnor förlorar cirka 30 procent kollagen under de första åren av klimakteriet. Detta kan leda till slapp hud, rynkor och fina linjer. Dessutom blir huden tunnare, vilket gör den mer mottaglig för blåmärken och andra typer av skador, säger Alison Bladh, auktoriserad närings- och hudterapeut som brinner för att hjälpa kvinnor världen över att må bättre under klimakteriets faser.

LÄS ÄVEN: Fast och slät hy med gua sha – så gör du

Prioritera återfuktning

Ett annat vanligt problem är torrhet och klåda samt att hyperpigmentering kan uppstå av hormonella fluktuationer, vilket ökar melaninproduktionen i vissa områden av huden. Utöver dessa förändringar kan klimakteriet också förvärra befintliga hudåkommor som akne, eksem och rosacea.

— Kom ihåg att man inte kan skylla allt på klimakteriet eftersom den naturliga åldrandeprocessen har en betydande inverkan på hudens funktion och utseende. När vi åldras blir vår hud mindre elastisk, torrare och tunnare, vilket leder till förlust av volym och fasthet, påpekar Alison Bladh.

Alison Bladh har jobbat med hälsa och välbefinnande i över 30 år med specialisering på kvinnors hälsa under klimakteriet. Hon är bland annat auktoriserad närings- och hudterapeut. Läs mer på alisonbladh.com

När det gäller ansiktsvården bör man prioritera återfuktning. Att använda retinoider och antioxidanter i hudvårdsrutinen samt skonsamma rengöringsprodukter stöttar hudhälsan. Genom att följa dessa professionella rekommendationer kan man minimera de negativa effekterna av klimakteriet och behålla en frisk, strålande hy. Men det är inte bara ansiktet som behöver omsorg under klimakteriet, även kroppen är i behov av extra stöttning.

— När östrogennivåerna sjunker kan huden på kroppen bli torrare, tunnare och mer mottalig för irritation och skador. Då kan krämer med sheasmör rika på antioxidanter och fettsyror hjälpa till att behålla fukten i huden och minska inflammation, säger Alison Bladh.

LÄS ÄVEN: Föryngra huden med hjälp av små förändringar i din vardag

Skydda huden från solskador

Använd även milda tvålar, hoppa över långa, varma duschar och massera in kroppslotion medan huden fortfarande är fuktig, är fler tips. Lägg också till en bra skrubb i kroppsvårdsrutinen.

— Att peela kroppen regelbundet hjälper till att hålla huden återfuktad och tar bort alla döda hudceller vilket gör att huden ser och känns slät ut. Att skrubba kroppen ökar också cirkulationen och stimulerar produktionen av kollagen. Och glöm inte torrborstning! Några minuter varje dag kan hjälpa till att stimulera din hud och ta bort döda celler, säger Alison Bladh.

En annan viktig aspekt är att skydda huden från solens skadliga UV-strålar. När östrogennivåerna minskar är huden sämre på att skydda sig mot sol och luftföroreningar.

Fyll på med vitaminer för att hjälpa din hud att hålla sig frisk och fräsch.

— Att boka in en massage eller en spabehandling kan också vara oerhört bra för att hantera stress och främja avslappning under klimakteriet. Professionella behandlingar är ett idealiskt sätt att ta hand om kropp och själ under klimakteriet samtidigt som det ger dig en chans att ta en paus från vardagens stress, säger Alison Bladh.

LÄS ÄVEN: Fördelar med torrborstning: Rensa kroppen och fyll på med ny energi

Anpassa ansiktsvården

Antioxidanter:

Hjälper till att skydda huden från fria radikaler som kan skada hudceller. Välj produkter med vitamin C, vitamin E och grönt te.

Rengöring:

Under klimakteriet kan huden bli känsligare, så undvik starka rengöringsprodukter som tar bort hudens naturliga fetter. Välj milda, icke-skummande krämprodukter som tar bort smuts, smink och olja utan att orsaka irritation.

Retionoider:

Är en typ av vitamin A-derivat som har visat sig vara bra för klimakterie- hud. De stimulerar kollagenproduktionen och cellförnyelsen samt minskar uppkomsten av fina linjer, rynkor och åldersfläckar. Retinoider bör användas på natten eftersom de kan göra huden känsligare för solljus och orsaka solbränna.

Solskydd:

När östrogennivåerna minskar är huden sämre på att skydda sig mot sol och miljögifter. Applicera solkräm med en solskyddsfaktor med minst 30 SPF dagligen, även molniga dagar, och bär kläder som hattar och långärmade skjortor utomhus.

Återfukta:

Välj fuktkrämer och serum med aktiva ingredienser som hyaluronsyra och ceramider. För att hålla huden återfuktad, applicera ett serum och sedan en fuktkräm både på morgonen och kvällen.

Ögonområdet:

Huden runt ögonen är tunnare och ömtåligare än andra områden i ansiktet, vilket gör den mer känslig för torrhet och synliga tecken på åldrande. Minimera att rynkor eller fina linjer utvecklas genom att använda en återfuktande ögonkräm varje dag.

LÄS ÄVEN: Skydda huden mot solskador – förebygg och bli kvitt pigmentfläckar

Se över livsstilen

Träna

Särskilt yoga eller stretching kan förbättra cirkulationen och minska stresshormoner vilka kan bidra till hormonrelaterade hudförändringar under klimakteriet.

Sov

Se till att få tillräckligt med god sömn varje natt eftersom detta ger din hud en chans att reparera sig själv och hålla sig frisk.

Alkohol

Minska eller undvik helt att dricka alkohol under klimakteriet då kroppen blir uttorkad vilket leder till torr och trött hud. Dessutom kan alkohol förvärra symtomen av andra besvär som värmevallningar och nattliga svettningar.

Socker

Undvik processad mat som ofta innehåller en hög halt socker vilket kan leda till ohälsosam hud.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga: Få slätare hy på naturlig väg

Kosten – en viktig faktor

Vatten

Drick minst åtta glas vatten varje dag för att hålla din hud återfuktad och frisk.

Zink

Är viktigt för att läka skadad hud och kan hjälpa till att minska inflammation. Välj livsmedel som ostron, nötkött, fullkorn, pumpafrön, nötter och svamp.

Vitamin A

Främjar cellomsättning, vilket kan minska rynkor och åldersfläckar. Välj livsmedel som sötpotatis, morötter, spenat, cantaloupmelon och berikad mjölk eller yoghurt.

Vitamin C

Hjälper till att skydda huden från skador från fria radikaler orsakade av UV-strålning från solen. Bra källor är apelsiner, grapefrukt, paprika, broccoli och jordgubbar.

Vitamin D

Har en förmåga att stödja tillväxt och reparation av hudceller, är antiinflammatoriskt och hjälper till att reglera hudcellernas livscykel, vilket säkerställer att de är friska och kan utföra sina funktioner på rätt sätt. Detta kan hjälpa till att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor, samt förbättra den övergripande hudtonen och strukturen.

Vitamin E

Hjälper till att skydda huden från UV-skador och stöttar kollagenproduktion. Välj livsmedel som nötter, frön, avokado, oliver, vetegroddsolja och berikade spannmål.

LÄS ÄVEN: Så får du friskare hår efter klimakteriet – stärk svallet inifrån och ut