Livsstilsförändringarna som ger dig strålande hud

De flesta av oss drabbas av någon hudåkomma genom livet. Vissa beror på hormonella faktorer, andra på ärftliga, men genom naturliga livsstilsfaktorer och rätt val av kost kan du både förebygga och förbättra symtomen.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Akne

Akne uppstår när hudens talgkörtlar producerar för mycket fett. En viss mängd fett är bra och bidrar till att hålla huden smidig, men när det produceras för mycket, samtidigt som huden har svårt att stöta bort gamla och döda hudceller, uppstår en propp som kallas pormask. Den blockerade talgkörteln bidrar till att aknebakterier växer till, en inflammation uppstår, och det blir finnar.

Långvarig och svår akne kan bidra till nedbrytning av kollagen och elastin, och drabbar ofta ansiktet men kan också förekomma på rygg, bröstkorg, skinkor och lår. Bland kvinnor är det vanligast med akne i 25-årsåldern men man kan få tillfälliga akneskov under hela livet.

LÄS ÄVEN: Strålande hud under klimakteriet: Produkter och vanor som återställer balansen

Faktorer som kan öka acne

  • Kost. Livsmedel som innehåller mycket socker, vitt mjöl, läsk och godis kan påverka utvecklingen av akne. Snabba kolhydrater höjer också nivåerna av socker och insulin vilket bidrar till att fler androgener bildas, vilket i sin tur medför att mer talg produceras och risken för igentäppta porer ökar.
    Länge trodde man att choklad orsakar akne, men det stämmer inte. Den mörka 70-procentiga chokladen ger i små doser en riklig mängd av antioxidanter som i stället är bra för huden.
  • Rökning. Att röka påverkar huden negativt, vilket främst beror på att blodcirkulationen försämras vilket i sin tur förvärrar inflammationen.
  • Stress. När vi stressar påverkas hormonbalansen och kan förvärra akne.

LÄS ÄVEN: Läk kroppen och få finare hud – med hjälp av ansiktszonterapi

Rosacea

Rosacea förväxlas ibland med akne, men det är två helt olika tillstånd. Rosacea drabbar endast ansiktet i form av rodnad, svullnad, vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor, och förekommer oftast på kinder, runt näsa, i panna och på haka. Rosacea kan även drabba ögonen som blir inflammerade och röda.

Rosacea räknas som en kronisk sjukdom och är vanligast hos kvinnor i 30-40-årsåldern. Det är oklart varför man får rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer, cirkulationen ökar vilket bidrar till inflammation.

Faktorer som kan öka rosacea

  • Uttorkande hudvårdsprodukter som starka tvålar och produkter med alkohol.
  • Stark mat, snabba temperaturväxlingar mellan varm och kallt, bastubad, solljus, varma drycker och alkohol.
  • Stress och hård träning.
  • Kortisonkrämer som används på huden kan utlösa rosacea.

LÄS ÄVEN: Vanliga misstaget i din hudvårdsrutin kan leda till rosacea

Melasma

Melasma är en typ av hyperpigmentering som är vanlig hos kvinnor och symtomen kommer ofta runt 30-årsåldern. Det brukar synas som stora mörka områden i ansiktet, ofta på kinder, panna och överläpp och uppstår på grund av att pigmentcellerna, melanocyterna, producerar för mycket pigment, melanin. Det finns en genetisk bakomliggande orsak, men även hormonella faktorer som P-piller, graviditet och klimakteriet spelar roll. Det räcker med vanligt dagsljus för att överstimuleringen av melanin ska ske.

Solning kan öka besvären

Att vistas i solen ökar pigmenteringen. Man behöver ha tålamod vid behandling av melasma och alltid använda hög solskyddsfaktor!

LÄS ÄVEN: Skydda huden mot solskador – förebygg och bli kvitt pigmentfläckar

Milier

Milier ser ut som små vita upphöjda knottror på huden och uppkommer oftast kring ögonen eller på kinderna, men kan drabba hela ansiktet, speciellt vid åldrande hy.

Knottrorna består av talg och keratin, som är ett av kroppens naturliga protein, och uppstår på grund av att kroppen överproducerar proteinet på ett specifikt område. Keratinet och talget bildas under huden och blir till en liten bubbla som sedan visar sig på huden som små vita kulor.

Milier saknar poröppning så man ska inte klämma dem på egen hand, eftersom det kan bli ärr, uppsök i stället en professionell hudvårdsklinik. Vid milier i ansiktet bör man undvika tunga krämer.

LÄS ÄVEN: Rosacea eller något annat? Därför är det viktigt med rätt diagnos

Striae

Striae – hudbristning — kan man få på flera ställen på kroppen. Vanligast är på mage, lår, bröst, skinkor och höfter. De kan uppkomma under graviditet eller vid snabb viktuppgång. I början är de ofta röda på grund av kärl som lyser genom. De bleknar, blir senare vita och förbättras med tiden.

När man väl fått bristningar är det klurigt att få bort dem utan laser eller liknande. Däremot kan man förebygga genom att äta en balanserad kost, hålla sig återfuktad och motionera regelbundet.

Att återfukta kroppen och hålla den smidig, med hjälp av olja och lotion, kan förbereda huden inför eventuella förändringar som orsakas av snabb viktuppgång eller nedgång. Man kan också skydda nya bristningar mot solen med högt SPF eller plåster så att de inte blir rödare.

LÄS ÄVEN: Föryngra huden med hjälp av små förändringar i din vardag: 5 enkla tips