Koppning: Slätare hy och mer lyster med enkel behandling

Koppning har praktiserats i flera tusen år, och är en välbeprövad kroppsterapi som spritt sig över hela världen. Nu är det populärare än någonsin att använda metoden i ansiktet som ett föryngringsknep.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Privat

Linda Myrberg är akupunktör och spakonsult som arbetat över 25 år inom holistisk skönhet och wellness. Här berättar hon hur det kom sig att hon började med koppning.

— Jag är akupunktör i grunden och där använder man sig av koppning, men då har man glaskoppor som sitter fast på ryggen. För att få resultat krävs kontinuitet, därför har jag tillverkat egna koppar, Acu Cups, med tillhörande olja i fyra aromadofter. Du kan enkelt använda dem på dig själv hemma eller prova vår professionella Aroma Cupping på utvalda spa — en holistisk och djup terapeutisk upplevelse, som ger både smärtlindring, aromaterapi, bindvävsmassage, ansiktslyft och lymfdränage.

LÄS ÄVEN: Livsstilsförändringarna som ger dig strålande hud

Linda är grundare och VD för Nordic Superfood och har utvecklat egna koppningskoppar. Foto: Michael Jönsson

Vad är koppning bra för?

— Genom att skapa ett vakuum på huden ger sugkopparna en effektiv och djupgående bindvävsmassage som främjar cirkulation av blod, lymfa och vävnadsvätskor vilket stimulerar huden. Ansiktskoppning ökar kollagenproduktionen, minskar fina linjer och ger en omedelbar ansiktslyftande effekt och lyster. Behandlingen är superbra att göra själv och skapar ett ungdomligt utseende, lyster och glow.

LÄS ÄVEN: Strålande hud under klimakteriet: Produkter och vanor som återställer balansen

Hur gör man?

— Applicera en olja på det område du vill behandla, pressa ihop koppen och placera den på huden. Släpp koppen för att skapa sug och för den över huden i en uppåtgående rörelse. Tänk på att se till att alltid hålla din kopp i rörelse och om det känns för intensivt, släpp försiktigt lite sug genom att trycka ihop koppen lätt för att släppa in lite luft. Ibland kan röda märken förekomma, de är helt ofarliga, försvinner snabbt och indikerar frisättning av slaggprodukter.

Acu Cups är ett set med fyra koppningskoppar i olika storlekar. De två mindre är för ansiktet och de två större är för kroppen. Kopparna är tillverkade av 100 procent silikon och är fria från BPA och FDA, ROHS, LFGB samt REACH-certifierade. Instruktioner medföljer, 429 kr, nordicsuperfood.se. Foto: Winne Methmann

Kan vem som helst göra koppning?

— Ja, och det är fantastiskt att göra på varandra, även barn med stela ”iPhone-nackar” älskar det. En mysig stund ihop med familjen. Ett fiffigt tips är att ställa dina koppar bredvid tandborsten eller i duschen och använda dem i din dagliga skönhetsrutin. Koppningen gör också att andra hudvårdsprodukter snabbare tas upp av huden och ansiktet får ett omedelbart lyft.

När ska man inte göra koppning?

— Undvik koppning om du lider av hjärtproblem, högt blodtryck, är diabetiker, strokepatient, gravid (första trimestern) eller äter blodförtunnande medel.

LÄS ÄVEN: Gua sha ger huden ny energi: Enkel behandling att göra hemma

Positiva effekter av ansiktskoppning

  • Ger effektiv och djup bindvävsmassage.
  • Har en face lift-effekt.
  • Motverkar fina linjer, rynkor och svullnader.
  • Ökar blodcirkulationen.
  • Tar bort överskottsvätskor.
  • Ökar kollagenproduktionen, minskar hyperpigmentering, akneärr och porstorlek.
  • Dränerar ögonområdet, motverkar tunga ögonlock och mörka ringar. Ger naturligt ögonlockslyft.

LÄS ÄVEN: Ansiktsyoga ger dig slätare hy på naturlig väg