Friskare hårbotten: Expertens effektiva 4-stegsprogram

För att få ett friskt och fräscht hår gäller det att ta hand om hårbotten. Men även andra livsstilsråd som mindre stress, en balanserad kost, god sömn och frisk luft påverkar hårhälsan positivt.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images, Katrina Bärlund

Vill du ha ett friskare hår ska du ta en titt på hur din hårbotten mår. En obalanserad skalp och mikrobiom kan leda till många olika typer av problem, till exempel eksem, mjäll, dermatit och du kan till och med börja tappa håret.

LÄS ÄVEN: 12 råd som ger dig friskt och starkt hår: Experternas bästa tips

— Några tecken på att hårbotten inte mår bra kan vara överdriven oljighet, klåda, torra fläckar, rodnad, cystor och fjällning. För att din skalp ska må bättre bör du införa en bra hårvårdsrutin och bara använda naturliga produkter utan starka irriterande ämnen och silikoner, säger Mark Birch, internationell trikolog med över 35 år i yrket (en trikolog är specialiserad på hår och hårbottens hälsa och tillhörande problem. De är experter på trikologi som är vetenskapen för alla typer av hår- och hårbottentillstånd).

Mark Birch har arbetat med hår och hårbotten i över 35 år. Han är uppväxt i en familj med flera generationer frisörer vilket inspirerade honom att i kombination med naturvetenskap studera trikologi. Sedan mitten av 1980-talet, då han tog examen, har han arbetat som trikolog över hela världen och hjälpt flera celebriteter i bland annat Mellanöstern.

Påverkas hårbotten av vad jag äter?

— En bra blandad balanserad kost är avgörande för att hålla hårbotten och håret vid god hälsa. 80 procent av håret består nämligen av keratin som är ett protein, vilket understryker vikten av kvalitetsprotein i kosten. Tillräcklig mängd aminosyror är därför viktigt. Se också till att du dricker tillräckligt för att hålla kroppen och huden återfuktad.

LÄS ÄVEN: Bättre hårhälsa med örter och medicinalväxter? Så får du ett friskare svall

Du har tagit fram specialprodukter för att stärka hår och hårbotten, vad skiljer dessa produkter från andra?
— Våra produkter har formulerats vetenskapligt av trikologer, medicinsk personal och biovetare under de senaste 40 åren och de har använts på de svåraste typerna av hår- och hårbottenproblem. Lång forskning och utveckling har lagts ner på sortimentet och produkterna har godkänts av några av världens ledande hår- och hårbottenexperter.

LÄS ÄVEN: 3 steg till en naturlig hårvårdsrutin – Håll svallet friskt hela livet

— Produkterna innehåller dessutom bara högkvalitativa råvaror, varken parabener eller sulfater förekommer. Våra aktiva ingredienser är rena, naturliga eteriska oljor och växtbaserade ämnen, blandade på ett sofistikerat sätt för att fungera terapeutiskt. Samtidigt är de väldigt skonsamma mot huden vilket gör dem säkra för dagligt bruk. Många konventionella produkter innehåller ju starka kemikalier som kan torka bort hudens naturliga bakterieflora som i sin tur kan ställa till problem.

Vilka är dina bästa tips för en balanserad hårbotten?
— Främst handlar det om att ha ett bra pH-värde i hårbotten, som bör vara mellan 4,5 och 5,5, och det får du genom att använda rätt hårvårdsprogram. Men först behöver du ta reda på vad just din typ av hår och hårbotten behöver och anpassa produkterna därefter.

LÄS ÄVEN: Så får du friskare hår efter klimakteriet – stärk svallet inifrån och ut

Så får du din hårbotten att må bättre

  • Använd skonsamma och naturliga hårvårdsprodukter utan kemikalier och silikoner.
  • Minska stressen så mycket som möjligt.
  • Meditera dagligen.
  • Träna! Det hjälper till att stimulera kroppens blodcirkulation.
  • Var ute i friska luften. Se till att ditt hem och kontor har bra ventilation, det kanske låter kanske konstigt, men hårbotten älskar frisk luft.
  • Sov ordentligt!
  • Ät en bra blandad balanserad kost.
  • Använd hatt eller keps endast vid behov, försök att inte bära huvudbonader under längre perioder – det sliter och stänger in hår och hårbotten.
  • Undvik torrschampon! Dessa kan innehålla starka kemikalier som kan skada huden i skalpen.

LÄS ÄVEN: Frisören tipsar: Så får du ditt gråa hår att glänsa vackert

4-stegsprogram för friskare hår

Efter att ha följt detta program ser många med hårbottenbesvär ett positivt resultat inom tre månader. Produkterna finns bland annat på eteritique.se

Steg 1: Rengör

Första steget är att analysera hårbotten och se vilket skick den är i. Sedan handlar det om att balansera den till optimal nivå och göra den frisk. R & B Antioxidant Shampoo är ett djuprengörande schampo som bland annat ökar blodcirkulationen i skalpen, 495 kr/250 ml.

Steg 2: Vårda

Även om hår är döda celler behöver det fortfarande tas om hand och det krävs mycket fukt, fettvävnad och protein för att bygga upp elasticitet, fukthalt och glans i stråna. R & B Antioxidant Conditioner skyddar, gör håret starkare, tjockare och mer lätthanterligt, 495 kr/250 ml.

Steg 3: Aktivera

Kickstarta tillväxten med TR3 Scalp Therapy Lotion som innehåller naturliga DHT-hämmare vilket förhindrar uttunning av håret och håravfall, 695 kr/50 ml.

Steg 4: Tillför näring

Ibland kan man behöva stödja hårväxten med kosttillskott, men tänk på att bra kost är viktigast. Tillskottet Anagen 10 Female har utformats för att främja optimal hårväxt och hårväxtcykler och innehåller bland annat vitamin B, niacin, zink och biotin, 495 kr.

LÄS ÄVEN: Ekofrisörens tips för en giftfri hårvårdsrutin – skonsamt för både dig och miljön