LED-ljusterapi: Boostar huden och motverkar rynkor

Ljusterapi för att boosta huden blir allt mer populärt. Idag kan du lägga dig under lampan hemma i soffan, då de specialgjorda maskerna finns för hemmabruk.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Adelina Tahiri jobbar på företaget Rosalieve som specialiserat sig på LED-ljusmasker.

Adelina Tahiri.

Vad innebär LED-ljusterapi för ansiktet?

— För att hålla det kort så innebär ljusterapi att ljusenergi riktas mot olika lager i huden, beroende på vilken våglängd du använder. Ljuset absorberas av huden och triggar kroppens naturliga cellprocesser, vilket möjliggör för cellerna att skapa mer energi samt öka produktionen av fiberproteiner i huden, som kollagen och elastin.

LÄS ÄVEN: Fredrik Paulún om rödljusterapi: ”Ger snabbare läkning och mindre smärta”

Vad har LED-ljusterapi för effekt?

— Beroende på vilken våglängd du använder kan effekten av ljuset vara olika. De olika våglängderna har olika färger på ljuset där resultatet varierar.

LÄS ÄVEN: Behandla huden med LED-ljusterapi: Det här gör de olika ljusfärgerna

Kan alla använda LED-ljus i ansiktet oavsett ålder och hudtyp?

— Ja, LED-ljusterapi är inte begränsat till specifika åldrar eller hudtyper. Man bör dock undvika att använda LED-ljusterapi över utslag eller om man tar vissa läkemedel, som isotretinoin. Är du osäker, hör efter med din läkare!

LÄS ÄVEN: 9 hälsoeffekter av infrarött ljus: Från avslappning till smärtlindring

Hur ofta ska man använda en LED-ljusterapimask?

— Till skillnad från exempelvis laserljus är LED-ljusterapi icke-invasiv, vilket innebär att den inte tvingar sig på huden. Av denna anledning är det fritt fram att använda LED-ljusterapi så ofta man vill. Det är däremot inte alla som har tid, därför rekommenderar vi ungefär 2–4 gånger per vecka.

Finns det några risker med LED-ljusterapi?

— Forskning visar att LED-ljusterapi är säkert för regelbunden användning. Ljuset innehåller inga UV-strålar och tvingar inte sig på huden till skillnad från kemisk peeling eller laser. Det finns dock sällsynta rapporter om biverkningar som ögonansträngning och tillfällig huvudvärk orsakat av ljuset. Symtomen försvinner kort därefter och inga permanenta biverkningar har rapporterats.

LÄS ÄVEN: Livsstilsförändringarna som ger dig strålande hud

Källor: svenskhälsokost.se, beautypwrs.se, rosalieve.com

En LED-mask med sju olika färger av terapeutiskt ljus som stimulerar kollagenproduktionen, minskar inflammation, rodnad och eliminerar bakterier i huden som orsakar akne. Den hjälper främst med att minska rosacea, akne, rynkor och andra hudbesvär, 1 499 kr, rosalieve.com

Rödljusmasken Nutrilight The Lynx är utvecklad för ansikte och dekolletage och har sju olika ljus med varierande färger som rött, grönt och blått ljus, där rött ljus stimulerar kollagenproduktionen, grönt ljus vårdar och verkar på fina linjer och det blåa ljuset har inflammationshämmande egenskaper, 3 999 kr, svenskhalsokost.se