4 vanliga obalanser i kroppen – som syns i ditt ansikte

Problem som hormonella besvär, sömnstörningar och bråkig mage visar sig ofta på vår hud. Men enklare obalanser kan du faktiskt göra något åt genom egenvård.

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images, Jenny Thörnberg

Christine Sjögren är holistisk hud- och massageterapeut med fokus på helhetshälsa. Hon är även kost- och näringsrådgivare och utbildad inom kvinnohälsa, ayurveda, traditionell kinesisk medicin, reflexologi, yoga, lymfmassage och fasciabehandlingar.

Utifrån dessa kunskaper har Christine utvecklat egna massagemetoder för både kropp och ansikte och hon driver salongen CHIA i Österskär, norr om Stockholm. Här tar hon emot kunder och utbildar hud- och massageterapeuter både i salongen och online.

LÄS ÄVEN: LED-ljusterapi: Boostar huden och motverkar rynkor

— För mig är det självklart att ha en holistisk syn på hälsa och hud. För att se helheten, och för att gå till botten med ett hälsotillstånd, jobbar jag alltid utifrån kroppen, huden och känslorna. Sedan är det olika fokus på de olika delarna beroende på vad man som kund behöver ha hjälp med, säger Christine.

Christine Sjögren är holistisk hud- och massageterapeut och driver salongen CHIA i Österskär.

Att ansiktet kan berätta om vårt hälsotillstånd är inget nytt. Inom den traditionella kinesiska medicinen säger man att varje del i ansiktet är kopplat med ett organ och varje linje kan kopplas till en specifik känsla.

Man kan helt enkelt titta på hela ansiktet och se var i kroppen en eventuell obalans sitter. Det som syns i ansiktet är ofta en tidig indikation på obalans, så trots prover hos läkaren kan allt se bra ut. Ansiktet kan alltså signalera obalans innan du får kraftigare symtom.

LÄS ÄVEN: Koppning: Slätare hy och mer lyster med enkel behandling

— Vid hormonell obalans behöver vi titta på organen, flödet i kroppen och livsstilen. Vi behöver gå några steg till och fundera på vad orsaken är så att vi inte bara jobbar med symtomet. Inget organ eller system i kroppen jobbar ensamt, så obalans på ett ställe i kroppen kommer att påverka hela kroppen. En del av problemet är att många kvinnor ger för mycket till andra och är dåliga på att säga vad de själva behöver.

Christine menar att man ska titta på sin hud med nyfikenhet och försöka förstå vad den vill tala om.

4 vanliga obalanser som man kan se i ansiktet

1. Blå under ögonen

Går hudtonen åt det blåa hållet under ögonen är det kopplat till njurhälsan, som spelar en viktig för våra hormoner. Ett enkelt sätt att påverka njurarna är att massera öronen några minuter varje dag tills de blir varma. Hela öronen är kopplade till njurarna, men på öronen har vi även mindre punkter och zoner för hela kroppen.

2. Tunna ögonbryn i yttre kanten

Detta tyder på underfunktion i sköldkörteln. Egenvård när det gäller sköldkörteln är komplext, men här handlar det om livsstil, sömn, att äta en bra kost, stressa mindre och att jobba på att sätta gränser. Mentalt handlar det bland annat om känslan av tappad kontroll och att inte vara snabb nog till exempel gällande ett visst projekt. Det kan också handla om att känna sig för långsam och att man känner att man ligger efter i livet i helhet.

3. Ögonbrynen blir tunnare

Detta tyder på en överbelastad lever. Levern är ett viktigt organ för bland annat hormonhälsan och matsmältningen, men dess huvudsakliga uppgift är att rensa kroppen från gifter. Uttunning av ögonbrynen beror ofta på någon form av överexponering av läkemedel, P-piller eller alkohol. För att underlätta leverns arbete bör vi välja rena produkter, helst ekologiska och att man låter systemet vila för att skapa bästa förutsättningen.

4. Vertikala linjer på överläppen

Det tyder på att man är en person som ger mycket till andra, men att man ofta glömmer bort sig själv. Över tid kan det leda till en bitterhet och känslan av att man ger och ger utan att få något tillbaka själv. Det kan också indikera östrogen- och testosteronbrist till exempel i samband med klimakteriet. Det är viktigt att jobba med att sätta gränser, prioritera sig själv och skapa tid för egenvård. Här kan man också massera med ett taggigt gua sha-verktyg där man tänker att man suddar över linjerna för att skapa cirkulation och mjuka upp.

LÄS ÄVEN: Livsstilsförändringarna som ger dig strålande hud

Heart Glow Gua Sha är en sten i mookaite i nyanserna gult, rött och brunt. Verktygets olika vinklar lämpar sig bra för många olika användningsområden. De små taggarna är toppen för att kunna jobba med linjer, rynkor och pigmentering. Heart Glow Gua Sha, 649 kr, chiaholisticbeautymassage.se

Christines bästa tips för hudhälsan

  • Stressa mindre. Ta mer tid för dig själv!
  • Se till att ha obokad tid i kalendern och stanna upp små korta stunder varje dag – sätt dig på en stol eller ligg ner i soffan, blunda och fokusera på andningen 5–15 minuter.
  • Förläng dina nuvarande rutiner och försök vara närvarande i stunden. Gör en stunds skalpmassage när du tvättar håret och gör några minuters ansiktsmassage när du tvättar ansiktet och smörjer in dig med din ansiktskräm.
  • Ta dig tid att göra lymfpumpningar vid nyckelbenen varje dag – detta sätter igång hela systemet, slaggprodukter rensas ut, du blir mindre svullen och huden får
    bättre lyster!

LÄS ÄVEN: Gua sha ger huden ny energi: Enkel behandling att göra hemma

Självmassage som stimulerar lymfnoderna

Denna massage stimulerar rörelsen av lymfvätska, ökar lystern och minskar svullnad vilket ger ansiktet tydligare konturer.

  • Börja med att försiktigt massera i nyckelbensgroparna (de sitter strax ovanför nyckelbenen) med fingrarna, små mjuka rörelser. Gnugga lite bakom och framför öronen upp och ner, fös sedan ner mot nyckelbensgroparna. Pumpa lätt.
  • Stryk med fingrarna från hårfästet i nacken, ner på halsen och mot nyckelbensgroparna. Avsluta med lätt pumpning. Du kan också lyfta lite i nackskinnet och stryka ner mot nyckelbensgroparna. Upprepa tre till fem gånger.
  • När du sedan masserar i själva ansiktet, ha ett lätt tryck och börja alltid från mitten av ansiktet, dra ut mot öronen och ner mot halsen och nyckelbensgroparna.
  • Glöm inte att massera och smörja in dekolletaget också, tänk att ansiktet går ända ner till bröstet!

LÄS ÄVEN: Läk kroppen och få finare hud – med hjälp av ansiktszonterapi

Ansiktsmassage har effekt på alla åldrar, berättar Christine.

För mycket hudvårdsprodukter

Inom kinesisk medicin menar man också att vissa rynkor är positiva. Skrattrynkorna vid ögonen till exempel visar att vi levt ett glädjefullt liv och nasolabialvecket, som går från näsan till mungipan, sägs handla om vårt livssyfte. Finns ingen linje här kring 55-årsåldern anses det mindre bra, då det tyder på att man ännu inte hittat sitt livssyfte.

— I västvärlden har vi en mer negativ syn på rynkor. Mitt råd är att försöka vara lite mer självsnäll, att man tittar på sin hud med nyfikenhet, vad är det huden försöker tala om för dig? Om det sedan är en obalans kan man jobba med den.

När det gäller hudvård tycker Christine att många använder för mycket produkter.

LÄS ÄVEN: Så länge håller smink, hudvård och hårprodukter

— Jag stöter på klienter som till exempel peelar huden flera gånger i veckan, vilket kan ge en reaktiv hud. Många tvättar också huden för ofta, här kan man till exempel testa att bara tvätta ansiktet på kvällen och att man peelar max en gång i veckan. Börjar man dessutom att massera huden får man igång flödet under huden, får en friskare hud och kommer att behöva färre produkter på sikt.

Men är det verkligen någon mening att hålla på med massage om man är över femtio?
— Ja, absolut! Ansiktsmassage har effekt på alla åldrar, jag har kunder i 80-årsåldern som har fått jättefina resultat av salongsbehandling och egenvårdsmassage. Min grundrekommendation är att massera ansiktet fem minuter varje dag och att gå på salongsbehandling en gång i månaden om man har möjlighet. En behandling på salong boostar resultatet, och terapeuten ger dig individanpassade tips.