Sola säkert i sommar: 10 saker att veta om solskydd

Vilken solskyddsfaktor ska jag välja, hur ofta ska jag smörja in mig, är det farligt att använda solskydd och blir man brun med SPF? Vi reder ut!

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Getty Images

Vi bad hudterapeuten och experten Emma Bergqvist svara på tio vanliga frågor om solskydd.

Vilken solskyddsfaktor behöver jag?

— Det enkla svaret är att du behöver en solskyddsfaktor som är så pass hög att du inte bränner dig. En gyllene regel är att ju ljusare hud, desto högre solskyddsfaktor behöver du. Det är viktigt att solkrämen skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Många anser att det är en liten skillnad mellan nivåerna på SPF, så att det inte är någon idé att ha högre SPF än 20. Men detta stämmer inte då många blir brända vid SPF 20 och 30, men inte när de använder 50 plus. Även om det verkar vara en liten procentskillnad i hur mycket UV som blockeras så gör det skillnad, framför allt när UV-index är högt.

LÄS ÄVEN: Behandla huden med LED-ljusterapi: Det här gör de olika ljusfärgerna

Hur ofta behöver jag smörja mig?

— Innan du går ut i solen! Sedan behöver du återapplicera varannan eller var tredje timme, beroende på vilken kräm du använder. Kom ihåg att alltid återapplicera efter att du har badat!

Kan jag använda solskyddet från förra året?

— Det beror på vilken kräm du har hemma. Är krämen fotostabil, det vill säga tål den att utsättas för solljus, så kan du troligen använda förra årets solkräm om den inte varit öppnad. På vissa produkter finns det en symbol med en burk som visar hur många månader krämen håller efter öppnande. Det kan också stå ett bäst-före-datum.

LÄS ÄVEN: Det ska du tänka på när du väljer solskydd

Stämmer det att nanopartiklar i solskydd kan vara skadliga?

— Nackdelen med nanopartiklar är att de bland annat kan penetrera våra kärl och ta sig in i kroppen. För att inte få in främmande partiklar i kroppen bör man därför undvika produkter med nanopartiklar. Men en knepig sak är att varumärken får marknadsföra sina produkter som ”No nano” så länge det är under 50 procent nanopartiklar, så var noga med att fråga tillverkaren om andelen nano även i ”No nano”-produkter. Likaså är det lite rörigt åt andra hållet, då fysikaliska UV-filter som produceras i Frankrike måste deklareras som nano fast det inte finns nano i slutprodukten. Så med andra ord, för att vara säker så kontakta tillverkaren av solkrämen.

Är det farligt att använda solskydd?

— Det beror på vad man tycker är farligt. När det kommer till syntetiskt solskydd kan dessa innehålla hormonstörande eller cancerogena ämnen.
De är fortfarande godkända eftersom mängden är så liten, men ingredienser kan också vara skadliga för till exempel hav och korallrev. Generellt är solskydd inte skadligt och det är bättre att använda skydd än inte. När det gäller fysikaliska UV-filter finns inga bieffekter som är negativa varken för hälsan eller miljön.

LÄS ÄVEN: ”Solskydd är bästa antirynkkrämen”

Varför ska jag välja fysikaliskt solskydd framför kemiskt?

— Ett fysikaliskt UV-filter skyddar mot UV-strålningen utan att skada hälsan och miljön, medan flera syntetiska UV-filter kan ha negativa effekter på hälsan och miljön. Det finns produkter som blandar både fysikaliskt och syntetiskt (kemiska) filter, så vill man vara säker tycker jag att du ska välja ett naturligt solskydd med endast fysikaliskt filter.

Naturligt fysikaliskt vs. syntetiskt kemiskt solskydd

● Fysikaliska filter består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid. Dessa oxider är mineraler och därav namnet mineralfilter. De skyddar båda mot UVA- och UVB-strålning. Ett fysikaliskt filter reflekterar solens strålning så att de inte kan tränga in i huden.
● Syntetiskt filter består av cirka 30 olika typer av filter som skyddar mot antingen UVA, UVB eller båda. De absorberar solens strålar på huden och omvandlar strålningen till att bli ofarlig strålning nere i huden.

Mousse, kräm, spray, stift eller lotion?

— Konsistensen är en smaksak så mitt tips är att du tar reda på vad för typ av formula och UV-filter du föredrar, eftersom det är viktigare än produktens konsistens. Jag menar, vill jag ha ett stift och det inte finns med fysikaliskt filter väljer jag kanske inte ett syntetiskt, utan ett fysikaliskt filter fast i en annan formula.

Blir man brun fast man har solskydd?

— Ja, det blir man. Här ovan ser du ett exempel på det. Personen på bilden har redan från mars använt SPF 50 och så här brun blev hon efter en vecka på Mallorca, där hon smörjde in sig minst fyra gånger om dagen.

LÄS ÄVEN: Skydda huden mot solskador – förebygg och bli kvitt pigmentfläckar

Behövs solskydd om det är molnigt?

— Om du inte är på stranden och det är sol ska du absolut ha solskydd när UV-index är högt. Men om det är molnigt och lågt UV-index skulle jag nog svara nej eftersom vi behöver D-vitaminet som kommer från solen. Detsamma gäller under de mörka årstiderna. Gör du däremot en kemisk peeling-behandling i januari och snön reflekterar solen, ja, då bör du använda solskydd. Ett tips är att kolla UV-index i din smartphone. Solen är en viktig källa till liv och vi behöver vistas utomhus. Men vi ska varken ligga och pressa eller bränna oss.

Behöver barn ha solskydd?

— Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare och dessutom tunnare än vuxnas och behöver extra skydd. Välj ett fysikaliskt UV-skydd med endast naturliga ingredienser så vet du att krämen inte innehåller några eventuellt hälsofarliga ämnen. Sedan ska barn under ett år helst inte vara i direkt solljus alls.

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

Misstänkta hormonstörande ämnen i solskydd

Benzophenone-3, Benzophenone-4, Benzophenone-5, 4-Methylbenzylidene Camphor, Isoamyl Methoxycinnamate, Homosalate, Octocrylene, Octyl Methoxycinnamate, Cyclopentasiloxane Resorsinol, Benzyl salicylate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, metylparaben, propylparaben, Resorcinol, ethylparaben.

Välj korallvänligt solskydd

Visste du att varje år spolas omkring 14 000 ton solkräm som påverkar vattenlevande organismer ut i haven? En kartläggning, som gjordes sommaren 2019 på svenska apotek, dagligvaruhandeln, skönhetsbutiker och onlinebutiker, visade att av 25 granskade syntetiska solskydd var det endast tre som inte innehöll skadliga kemikalier för livet i haven. I januari 2024 förbjöds därför syntetiska solkrämer på en rad olika platser i världen, såsom Hawaii, Key West, Florida, Aruba, Vigin Island och Palau.