7 enkla tips: Så sparar du vatten i dina skönhetsrutiner

Både planeten och våra plånböcker mår bra av att vi lever mer hållbart och sparar energi. Bara genom att spara vatten i dina skönhetsrutiner kan du komma långt – och tillsammans kan vi komma ännu längre.

Annons från L’Oréal Groupe

Många tycker att tröskeln till att börja leva mer hållbart är hög och att det kan vara svårt att veta var man ska börja och vad man ska fokusera på. Men ”många bäckar små”…. Alla insatser gör skillnad, stora som små. Särskilt om vi är många som gör dem. Så låt oss börja med en förändring i en av de rutiner som de allra flesta av oss har på ett eller annat sätt och som bara involverar oss själva – skönhetsrutinerna.

Visste du att 70 procent av ett schampos CO2-avtryck är kopplat till själva användningen, och inte till schampot i sig? Det kopplas bland annat till energiförbrukningen som går till att värma upp vattnet samt mängden vatten vi använder när det tvättas ur.

5 anledningar till att spara vatten

· Vatten är en knapp resurs, som blir ännu knappare ju fler människor vi blir på jorden.
· När vi sparar vatten ser vi till att det räcker längre, för allas skull.
· Att låta vatten stå och rinna drar energi. Det krävs även energi för att pumpa upp vattnet, filtrera det och värma det.
· När du sparar vatten och därmed energi minskar du ditt CO2-avtryck.
· Genom att minska din vattenförbrukning minskar du också dina utgifter.

FOTO: BlackJack3D / Getty Images

7 saker att förbättra i din skönhetsrutin till förmån för klimatet

1. Duscha kortare tid
Det är riktigt skönt att duscha, det kan nog alla hålla med om. Men genom att korta ner tiden du duschar med bara 2 minuter så kan du spara hela 24 liter vatten per dusch. Genom att duscha kortare tid sparar du även in på värmen.

Det är förstås också att rekommendera att stänga av vattnet när du tvålar in och schamponerar dig – det är sedan gammalt!

2. Sänk temperaturen något
På tal om varmvatten så kan man också komma långt genom att sänka temperaturen något – och då menar vi inte att det ska kännas som att du vinterbadar. Att duscha bara 2 grader kallare än vanligt sparar energi som motsvarar 22 timmars laddning av din smartphone.

3. Börja vid lite kallare temperatur
De flesta låter duschen rinna ett tag för att bli varm innan vi kliver in i den, men en bra idé är att hoppa in snabbare och börja duscha i kallare temperatur. Det sparar inte bara på vatten, kallt vatten är också hälsosamt för huden, precis som kalla dopp är kända för att boosta humöret. Två flugor i en smäll!

4. Låt inte kranen stå och rinna
Har du vattnet rinnande när du applicerar din ansiktsrengöring, borstar tänderna eller liknande? Stäng av den.

5. Tvätta ansiktet med kallare vatten
Testa att sänka temperaturen på vattnet när du tvättar dig. Det sparar energi, och som en bonus torkar du faktiskt ut huden mindre, ju kallare vatten du använder. Vrider du bara ner vattnet 2 grader så sparar du energi, vilket motsvarar att ha din plattång på i tre timmar.

6. Dra ner på trycket
Har du en dusch med vattenbesparande funktion? I så fall – använd den! Det kan vara ett steg på kranen, eller en knapp på själva duschmunstycket som kan slås på. Har du inte en sådan dusch så kan du sänka trycket på kranen. En dusch med vattenbesparande funktion kan minska vattenförbrukningen till hälften under en dusch.

7. Välj varumärken med ambitiösa mål för Co2-reduktion
Ett sista, men ack så viktigt, knep är att välja skönhetsmärken med en ambitiös vattenprofil. L’Oréal arbetar målmedvetet med att minska vattenförbrukningen i sin produktion av sina skönhetsprodukter. De tar dessutom fram en hel del produkter som kräver mindre vatten att tvätta bort, eller inget alls.

Exempel på sådana är Garniers Fructis torrschampo, schampokaka, och micellrengöringsprodukter som kan användas med återanvändbara rengöringsrondeller och inte behöver tvättas bort.

Välj en produkt från micellsortimentet för en rengöringsrutin utan vatten, som CeraVe eller Garniers micellärvatten. Använd ditt micellärvatten tillsammans med dina Garnier Micellar Reusable Eco Pads.

Förutom att L’Oréals produkter sparar in vatten så har de även minskat användningen av plast, som till exempel i Garnier Respons Solid Honey-serie för håret, och Kiehl’s rengöringsbar som skonsamt rengör huden.

Utmaning: Spara vatten tillsammans med L’Oréal

#Everydropcounts – det är namnet på utmaningen som L’Oréal har lanserat och som du kan ta del av. För framtiden, din plånbok och planetens skull.

Under de senaste 17 åren har L’Oréal haft som haft som fokus och som prioritet att att hantera vatten så hållbart som möjligt. Sedan 2005 har de bland annat minskat vattenförbrukningen i sina fabriker med 53 procent per färdig produkt. År 2030 är målet att allt vatten som används för att ta fram L’Oréal produkter ska återvinnas och återbrukas.

Läs mer om L’Oréals mål för att spara vatten här.

Advertisement

Advertisement