Ett piggare 2023– hälsoingenjören lär dig mer om metabol hälsa

ANNONS: Är du ofta trött och sötsugen? Har du testat olika svältdieter utan resultat? Det kan bero på en hormonell obalans, men genom att lära dig mer om din kropp kan du få de resultat du önskar – och samtidigt äta dig mätt.

Annons från Elitista

I dagens samhälle stressar vi för mycket, rör oss för lite och äter fel mat – vilket gör oss sjuka. Men hur ska vi egentligen leva och äta för att hålla oss friska och bli av med det farliga fettet? Många kvinnor har i stort sett hela sina liv varvat hetsätning med bantning och testat olika dieter, som varken gett resultat eller varit hållbara i längden. En som länge levde så och trodde att de uteblivna resultaten berodde på dålig karaktär är hälsoingenjören Ewa Meurk.

– Mina hormoner var i kaos, blodsockret förhöjt och jag var förfettad runt mina inre organ på grund av fel kost och många års bantning, berättar Ewa Meurk.


När hon för snart 20 år sedan insåg detta och att hon uppfyllde alla kriterier för att lida av vad som kallas det metabola syndromet, som kort beskrivet innebar att hon hade en hormonell obalans som påverkade ämnesomsättningen och ett förstastadium till en allvarlig sjukdom, fick hon tänka om.

– Jag gick då ner 30 kilo och har fått ett helt annat liv. Om jag inte hade gjort det då hade jag förmodligen varit trött och sjukskriven idag, säger Ewa Meurk och fortsätter:

– Inte nog med att jag gick med i vikt. Efter ett halvår kände jag mig plötsligt pigg och har inte haft en enda sjukdag sedan 2001. Idag har hon stor kunskap om metabolism, ett annat ord för ämnesomsättning. Hon brinner för att sprida sin kunskap och hjälper dagligen människor att återställa sin metabola obalans genom kost och levnadsråd.

Vikten av att äta sig mätt

Det är viktigt att äta sig mätt på bra mat. FOTO: Martin Engberg.

En av de saker Ewa Meurk vill förmedla är att man inte blir hälsosam genom att äta lite – det är ofta helt tvärtom. Svält föder snarare hetsätning, vilket i sin tur leder till obalans i kroppens insulin- och blodsockernivåer.

– Övervikt och fetma är först och främst hormonellt reglerat. Höga nivåer av hormonet insulin blockerar fettförbränningen och låga nivåer stimulerar den. Att svälta sig och räkna kalorier är därför kontraproduktivt om du försöker gå ner i vikt, förklarar Ewa.

Hon har kontakt nästintill dagligen med kvinnor som berättar om hur de försökt kontrollera sin vikt under decennier genom diverse svältkurer.

– Under dessa perioder blir de nästintill besatta av mat. Vad de får äta, vad de inte får äta och hur mycket de får äta, förklarar Ewa.

Det är inte hållbart i långa loppet, utan nyckeln till ett hälsosamt liv är att hitta en bra balans i hur mycket vi rör oss och äter – och att vi får äta oss mätta med vanlig mat.

Ewa Meurks 5 tips för bättre metabol hälsa

Genom att få koll på din metabola hälsa kan du lättare förstå din kropp. Här är Ewas fem bästa tips för en bättre metabol hälsa.

1. Ta bort det synliga sockret ur kosten. Minska på de snabba kolhydraterna.
2. Sluta med lightprodukter. Ät dig mätt på så naturliga livsmedel som möjligt. Välj till exempel fet yoghurt i stället för lätt fruktyoghurt.
3. Ät mer riktig, hemlagad mat och mindre processad mat med långa innehållsförteckningar.
4. Träna och rör på dig så att du får mer muskler.
5. Ät tre gånger om dagen – näringsrika måltider med protein och mycket grönsaker. Sluta med småätandet.

Mät din fettförbränning

Ett bra hjälpmedel för att lära dig mer om din kropps fettförbränning är utandningsmätaren Acetrack. Den mäter mängden aceton, en restprodukt som uppstår när levern bryter ner fett. På så sätt kan du se direkt om din kropp har ställt om till fettbaserad energiförsörjning.

– När du blåser i Acetracken vet du om kroppen bränner fett och att du har tillräckligt låga insulinnivåer för att ha fått igång en fettförbränning. Du ser också om du har kommit in i ketos, det vill säga om kroppen har börjat bilda ketonkroppar av fettet som sedan kan användas som energi, förklarar Ewa Meurk.

Acetrack finns att köpa här på getacetrack.com.

Kickstarta med en blodsockerutmaning – få Acetrack på köpet

Vill du få hjälp att komma igång med att leva mer hälsosamt utan dieter, kaloriräkning och bantningshets?

I onlinekursen Blodsockerutmaningen delar Ewa Meurk med sig av sin kunskap om hur du kan återställa dina hormonella obalanser och bli starkare, friskare och hälsosammare! Just nu får du utandningsmätaren Acetrack på köpet när du köper onlinekursen.
Läs mer på: elitista.se/course/blodsockerutmaningen-acetrack

Elitista har även flera spännande utmaningar och kurser. Du hittar hela utbudet här!

Vill du ta del om spännande läsning om metabol hälsa eller få information om Ewas föreläsningar? Följ Elitista på Facebook eller på Instagram.