Nadiwa fick stöd att öppna matbutik – så hon och barnen kan äta sig mätta

Nadiwa har bott i Kakuma flyktingläger i östra Afrika i tolv år. Hoppet om att komma därifrån har börjat falna, men inte livsglöden. Tack vare att hon fått stöd av Act Svenska kyrkan att starta en mataffär kan hon idag försörja sig själv, sina barn – och den föräldralösa pojken Muhammad.

Nadiwa kommer från ett land i östra Afrika. Där levde hon tidigare med både make och barn, men när hennes man arresterades och fängslades av regimen utan att hon förstod varför kunde hon inte stanna kvar.

Nadiwa har bott i flyktinglägret Kakuma i tolv år. Foto: Jesper Wahlström

Hon och barnen tvingades fly till Kenya. De placerades i flyktinglägret Kakuma, där de nu bott i över tolv år.

– Vi är här för att vi inte har någon annanstans att bo, berättar Nadiwa och fortsätter:

– Det är en kamp varje dag. Förr räckte varken pengarna eller maten till. Jag gick långt till jobbet varje dag men tjänade mindre än 500 kronor per månad.

”Hon lämnade sin son”

För drygt fem år sedan kom en ung kvinna från Nadiwas hemland till lägret med sin femåriga son Muhammed. Kvinnan var inte välkommen till sin familj då hon varit ogift när barnet föddes, och hade rest till Nairobi för att leta efter pappan. Men eftersom hon befann sig illegalt i Kenya förflyttades hon mot sin vilja till Kakuma flyktingläger.

– De fick bo hos mig och jag sa att eftersom hon kunde laga mat så kunde hon skaffa ett jobb och tjäna pengar. Hon jobbade i tre månader och sparade pengarna. Sedan stack hon, och lämnade sin son!

Nadiwa trodde att kvinnan skulle komma tillbaka, men under tiden de väntade visste hon inte vad hon skulle göra med lilla Muhammed.

Nadiwa och Muhammed. Foto: Jesper Wahlström

I Kaakuma, precis som i flera stora flyktingläger runt om i världen arbetar bistånds- och utvecklingsaktören Act Svenska kyrkan för att ensamkommande barn ska få en trygg plats att komma till. Tillsammans med lokala samarbetspartner på plats, skapas fosterfamiljsprogram, barnsäkra platser och psykosocialt arbete med aktiviteter och samtalsstöd som låter barn få landa och läka från sina svåra upplevelser i livet.

Nadiwa berättar:
– Jag tog med Muhammed till en barnskyddsgrupp och sa att han måste gå i skolan, men för det behövde han en fosterförälder som kunde skriva på pappren och ta hand om honom.

Finns inga släktingar till föräldralösa barn arbetar Act Svenska kyrkan  för att hitta lämpliga fosterföräldrar bland de med samma nationalitet. Men i en redan utsatt situation med brist på mat, husrum och pengar kan det vara svårt att finna någon som kan ta sig an ett till barn.

Fått hjälp att starta egen mataffär

Act Svenska kyrkan organiserar stödgrupper för fosterföräldrar så de kan hjälpa varandra genom samtal och gemensamt sparande. För att kunna ta hand om Muhammed har Nadiwa fått hjälp genom stödgruppen – så pass mycket att hon lyckades starta en egen mataffär.

Nadiwa fick hjälp att starta en egen matbutik för att kunna försörja sig själv och alla barn. Foto: Jesper Wahlström

– Jag frågade en vän som säljer frukt om jag kunde få numret till leverantören. Sen pratade jag med alla grannar och sa att de skulle spara pengar för att snart finns frukt och grönsaker att köpa.

I spargruppen ger alla 100 kronor var varje månad och turen går runt att få pengarna. När det blev Nadiwas tur att få 700 kronor ringde hon direkt och beställde potatis, tomater och bananer att sälja. Sen har affärerna bara fortsatt. Det blir inga pengar över men hon och barnen kan äta bra mat varje vecka.

Vardagen rullar på för Nadiwa och barnen

Nadiwa plockar i sin lilla affär. Hennes äldsta dotter sätter på en gryta med olja för att göra pommes frites att sälja. Muhammed byter om från sin skoluniform för att gå på fotbollsträning, arrangerad av Act Svenska kyrkans ungdomssektion.

Han gillar att spela fotboll och Nadiwa säger att det är den enda gång hon ser honom glad. Hon säger att han haft det svårt, men att hon tycker att hon ser en ljusning – att han börjar acceptera henne.

Muhammed på fotbollsträning som arrangeras av Act Svenska kyrkan. Foto: Jesper Wahlström

Vardagen rullar på i flyktinglägret, även om hoppet att komma därifrån har falnat. Men Nadiwa ger sina barn uppmuntrande blickar och konstaterar:

– Gud gav mig det här livet. Och Gud gav mig de här barnen att ta hand om.

Dela lika under samma himmel – du kan bidra

Det är inte bara i Kakuma som situationen är svår. Världen står inför en global hungerkris, men trots att det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, är världen ändå hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, vi delar inte lika på makt och resurser.

Act Svenska kyrkan vill främja människors möjligheter att delta i ekonomin på rättvisa och hållbara villkor för en hållbar och rättvis matförsörjning. De arbetar med aktörer såsom kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga på plats i utsatta områden med målet att skapa möjligheter för människor att försörja sig själva. I Kakuma är Lutherska världsförbundet (LVF) Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartner. De genomför arbetet på plats.

Just nu pågår fastan och under perioden har Act Svenska kyrkan en insamlingskampanj för att lyfta det faktum att jordens resurser inte fördelas lika – trots att vi alla lever under samma himmel.
Läs mer om Act Svenska kyrkans Fasteaktion här! 


Alla bidrag gör skillnad, stora som små. Här är några exempel på vad ditt bidrag kan ge:


Utbildning för jordbrukare – 100 kronor
100 kronor räcker till utbildning för en jordbrukare i Etiopien. Utbildningen ger kunskap om klimatanpassat växelbruk, trädplantering och vattenbevarande jordbruksmetoder.

Matkasse till familj – 110 kr
För 110 kronor kan en familj i Filippinerna få en ”matkasse” innehållandes ris, sardiner, köttfärs, socker, mjölk, nudlar, diskmedel och tvål.

Fyra mangoplantor till en familj – 160 kronor
För 160 kronor kan en familj i Etiopien få fyra mangoplantor. Mangoplantan tillför ny näring till jorden, minskar erosionen, ger varierad mat och tryggare inkomster.

Team av socialarbetare – 650 kronor
650 kronor räcker till ett team av socialarbetare i Filippinerna. I arbetet görs stödjande och utredande besök hos barnfamiljer som lever på gatan.

Vill du bidra? Swisha valfritt belopp till 900 12 23. Eller betala till Plusgiro 900122-3 eller Bankgiro 900-1223.
Du kan också klicka här för att ge ett valfritt engångsbelopp eller bli månadsgivare.

En gåva som gör skillnad. Vi delar lika under samma himmel.

Om Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella utvecklings- och biståndsaktör och en av Sveriges största insamlande organisationer. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Act står för att agera och att omsätta tro i handling – alltid med människors lika värde och rättigheter i fokus.

Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Act Svenska kyrkans verksamhet är beroende av enskilda personers gåvor.

 Vill du veta mer? Besök www.svenskakyrkan.se/act