Boosta dig själv – 7 viktiga vitaminer för hjärnan

ANNONS: Att det vi äter påverkar vårt välmående är förmodligen inte någon nyhet, men visste du att det finns några vitaminer som är särskilt viktiga för hjärnan och dess funktioner?

När vi pratar om kosttillskott och vitaminer fokuserar vi ofta på att de ska vara bra för hud, naglar och matsmältningen men glömmer ett av våra kanske viktigaste organ – hjärnan. Men vi kan påverka hjärnans funktioner genom att tänka på vad vi stoppar i oss och det finns några vitaminer som är extra viktiga för hjärnans funktioner såsom minne, fokus och inlärningsförmåga.

Vitaminerna C och E

Då hjärnan är det organ som kräver störst koncentration är den en stor förbrukare av vitamin C, som är viktigt för kroppens energiomsättning, nervsystemet och de kognitiva förmågorna. Det ökar även kroppens absorbtion av järn och är en kraftig antioxidant som skyddar hjärnan från oxidativ stress och bidrar till minskad trötthet. Vitamin C kan varken skapas av eller lagras i kroppen, så därför är det viktigt att du får i dig det via kosten varje dag genom frukt och grönt. Även vitamin E fungerar likt en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress och bryter ned skadliga ämnen, men bidrar även till immunförsvarets normala funktion, upprätthållandet av vita blodkroppar och skyddet av de röda.

Då vitamin E är fettlösligt och lagras i kroppens fettvävnad är det relativt ovanligt med brist på vitaminet, och det finns gott om det i till exempel oljor och nötter.

De viktiga B-vitaminerna

Utöver vitamin C och E är de olika B-vitaminerna otroligt viktiga för hjärnan. Gemensamt för dem är att de inte kan skapas av kroppen, så därför måste vi få i oss det via maten eller kosttillskott. Men vilka funktioner har de olika B-vitaminerna?

Kroppens celler är beroende av vitamin B1 (tiamin) för att bryta ner kolhydrater till glukos som sedan förvandlas till energi. Vitaminet är även viktigt vid metabolism av kolhydrater och bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B1 finns i bland annat solros- och linfrön samt nötter.

Vitamin B5 (pantotensyra) är framför allt känd för att vara bra för huden, men den bidrar även till normal mental prestationsförmåga och har stor betydelse för kroppens energiomsättning. Namnet kommer från grekiska ordet ”pantos” som betyder överallt, då B5 finns i de flesta livsmedel.

Ett vitamin som spelar stor roll för kroppens nervsystem samt protein- och glykogenomsättning är Vitamin B6 (pyridoxin). Det behövs även när vissa aminosyror omvandlas till aminer som fungerar som signalämnen till hjärnan. Precis som B5 finns B6 i många vanliga livsmedel.

Vitamin B9 (folat) är viktigt för kroppens nervsystem, celler och tillverkningen av DNA. Det är särskilt viktigt att få i sig B9 under en graviditet, men också om man planerar att bli gravid, och finns i annat baljväxter, lever och grönsaker.

Det B-vitamin som brukar kallas för det viktigaste för hjärnan är vitamin B12 (kobalamin). Det hjälper hjärnan och övriga nervsystemet att fungera och de röda och vita blodkropparna att utvecklas normalt. B12 minskar även trötthet och utmattning – vilket märkbart kan påverka din vardag.

Ökad risk för brist på B-12

Då vitamin B12 främst finns i kött, fisk, skaldjur, mejeriprodukter och ägg, löper veganer och vegetarianer större risk för brist på vitaminet. En annan grupp med ökad risk för B12-brist är de över 65 år. Det kan bero på att vitaminet absorberas dåligt i kroppen, eller en allt för ensidig kost som kan vara vanligt i denna grupp då aptiten ofta minskar med åren.

Misstänker du att du har brist på B12 eller någon av de andra viktiga vitaminerna kan du försöka äta en mer varierad och allsidig kost. Du kan också börja med kosttillskott för att säkerställa att du får i dig ditt dagliga behov, så att du orkar vara ditt bästa, pigga jag även nu när hösten står för dörren.

Om Bethover Brain

Bethover Brain är en liten och god citrussmakande multivitamin speciellt utvecklad för hjärnan och innehåller vitamin B1, pantotensyra (vitamin B5), vitamin B12, vitamin C och vitamin E. Vitaminer B1 och B12 bidrar till nervsystemets normala funktion och normal psykologisk funktion.

Pantotensyra (vitamin B5) bidrar till normal mental prestationsförmåga. Vitaminer B12 och C samt pantotensyra bidrar till att minska trötthet och utmattning. Bethover Brain är perfekt för den som vill bibehålla nervsystemets normala funktion när man blir äldre och du kan suga eller tugga på, alternativt svälja hel. Med en tablett om dagen täcker du enkelt ditt dagliga behov av vitamin B12.

Bethover har även flera produkter som innehåller B12 och andra vitaminer som är betydande för hjärnan. Du hittar dom här!
Produkterna går att köpa på Apohem.se, Apoteket, DOZ Apotek, Kronans Apotek och Apoteksgruppen.

Om Bethover

Bethover är ett finskt varumärke och en del av Verman Sverige AB som har funnits i över 30 år. I deras sortiment på den svenska marknaden ingår Bethover Brain, Bethover B12 och Bethover Mind.

Läs mer på: www.bethover.se

E-post: info@verman.se Telefon: 031-785 19 30 Adress: Verman Sverige, Nääs Fabriker, Box 5052, 448 51 Tollered