Vegetarisk broccoliburgare

Vegoburgare med broccoli och bönor – gott och lättlagat

Broccoli innehåller bland annat vitamin K och kalcium som är två viktiga näringsämnen som hjälper dig att få friska och starka ben. Prova våra smarriga vegoburgare som också innehåller bönor. Mättande och proteinrikt!

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Broccoliburgare, 4 portioner

1 rödlök, ca 70 g
2 vitlöksklyftor
½ chili
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
300 g broccoli
1 pkt förkokta valfria bönor, 230 g avrunna
2 msk mald chia
½ dl b-jäst
½ msk fiberhusk
zesten av ½ citron

Tillbehör:
Hamburgerbröd
Majonnäs
Picklad polkabeta
Torkad tomat

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Hacka lök, vitlök och chili. Stek dem mjuka i olivolja i en stekpanna på medelhög värme, tillsätt äppelcidervinäger efter några minuter och låt den absorbera.
  3. Mixa broccolin i en matberedare, tillsätt lökblandningen, avrunna bönor, mald chia, fiberhusk, b-jäst och citronzest. Mixa hastigt ihop till en jämn smet.
  4. Forma smeten till lagom stora burgare och placera på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  5. Baka av burgarna i 20-30 minuter. Om du vill kan du därefter tillaga dem på grillen.
  6. Servera dina burgare i bröd med bladgrönt, torkad tomat, picklad polkabeta, en god majonnäs och krasse. Du kan självklart även välja de tillbehör du tycker bäst om.

Näringsberäkning:

Per portion: 188 kcal, 8 g protein, 9 g fett, 13 g kolhydrater, 10 g fibrer.
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik.
Vitaminer: B1, C, niacin, folat, B2, B6.
Mineraler: Fosfor, kalium, magnesium.

Fler goda vegoburgare:

BBQ-burgare med jalapeño-mac´n´cheese

Saftiga rödbetsburgare med hembakat hamburgerbröd

Portabelloburgare med srirachamajo