Näringsfysiologens träningsfilosofi: ”Lagom är ett ord vi borde anamma lite mer”

Den 16 april följer näringsfysiologen Kristina Andersson med på Hälsas träningsresa till Portugal för att inspirera deltagarna till en sundare livsstil. Vägen mot ett hälsosamt liv kan vara svårt att inleda men Kristina hjälper dig hur du ska tänka kring mat och träning på ett enkelt och okomplicerat sätt.

Text: Emma Henriksen
Foto: Bianca Brandon Cox

Känner du att det är svårt att komma i gång med träningen? Väntar du på motivationen som aldrig kommer? Här är svaren som du letat efter. Kristina Andersson är näringsfysiolog, författare och föreläsare som arbetar med kost och hälsa på olika sätt.

– Mitt stora intresse grundar sig i fascinationen för kroppen och hur mat är något som berör alla. Du kan vara ointresserad av det men alla som äter blir påverkade av det, säger Kristina.

När det kommer till mat och kost berättar Kristina att det egentligen är väldigt enkelt men att vi människor har en tendens att komplicera och försvåra det för oss själva.

– Det har nästan blivit som en trend att hänga upp det på hur farligt det är med mat och hur mycket det är med mat som vi behöver undvika. Det har blivit en negativ ingång till mat istället för att fokusera på vad maten faktiskt kan ge oss, säger hon.

– För att göra det väldigt enkelt så bör vi äta mer rena råvaror och förstå att det är där näringen som vi behöver finns.

För vår hälsas skull menar Kristina att själva vardagsmotionen är viktigare än att vi får till de där specifika träningspassen.

– När det kommer till träning så är det väldigt enkelt – bryt stillasittandet och rör på dig.

Precis som med kosten är ett vanligt missförstånd gällande träning att det är svårare än vad det är.

– Många tror att det ska finnas ett ”rätt sätt” att göra det på och att det finns en massa regler som du måste förhålla sig till. Till exempel att löpning måste ske på ett visst sätt eller en viss sträcka. Vi människor komplicerar det väldigt mycket.

Ifall kosten eller träningen är viktigast för din hälsa beskriver Kristina som den ständiga frågan.

– Människor vill gärna jämföra och ställa saker emot varandra. Vi ska inte behöva välja utan vi behöver båda. Det handlar mest om att ha en bra mix – lagom är ett bra ord som vi borde anamma lite mer, säger Kristina.

Vad är dina bästa tips för att komma i gång med träningen?

– Bara börja. Att börja kan vara stort och tufft där du hela tiden väntar på motivationen. Men om du bara börjar, går ut och springer även om det bara är 10 minuter, så är du i gång. Då blir det inte det här stora steget.

– Börja med att göra något du tycker är kul, eller något helt nytt som du inte testat innan. Förenkla och skala ner så att det inte blir så komplicerat.