Emilia Löf Karlsson om Silent yoga: ”Människor ska få en explosion av upplevelser”

En explosion av ljud och känslor, så kan Silent yoga beskrivas. Med hörlurar på och lätta, mjuka yogarörelser får du personlig guidning med syfte att stärka dig som människa och få dig att släppa spänningar och må bra. Hälsas reporter Anna Flodberg har testat.

Text: Anna Flodberg
Foto: Anton Svedberg

Det är något av en kamp att få ihop alla stela kroppsdelar till en hyfsad lotusställning med rak rygg och korslagda ben, men snart sitter jag redo i skräddarpose på den mjuka yogamattan. Jag drar ett djupt andetag och låter luften passera ner i bröstkorgen och landa i magen. Under en kort stund håller jag andan innan jag låter luften sippra ut genom munnen med en djup suck.

Jag befinner mig på det 60-talsinspirerade hotellet Ellery Beach House, som ligger vackert beläget vid lantliga Elfviks udde på Lidingö. Från min plats i yogasalen ser jag ut genom fönstret hur solen speglar sig i havet och glittrar inbjudande.

Jag låter ännu ett andetag långsamt gå in och ut och känner hur axlarna sänks allt längre ner.

— Låt alla intryck stanna utanför det här rummet. Nu går vi från det stimmiga till stillhet och bara landar i kroppen, i den här stunden. Sitt på det sätt som känns bekvämt för er, här finns inga krav, säger en mjuk röst i hörlurarna jag har på mig.

— Du är här och nu och ingenting annat spelar någon roll. Och glöm inte att yoga inte är en ”performance”, det är en ”practice”, viskar rösten lent i mitt öra.

Vi är åtta förväntansfulla deltagare i rummet som alla är här för att få vara med om en alldeles speciell upplevelse. Silent yoga är en yogaform du måste uppleva för att på riktigt förstå vad det är och hur det känns.

— Det här är en mental boost för kropp och själ, det är inte förrän du upplever det själv som du förstår kraften i det, säger yogaläraren och hälsoinspiratören Emilia Löf Karlsson som tagit konceptet till Sverige.

Med Emilias personliga guidning genom lurarna i kombination med kärleksfulla och peppande budskap går upplevelsen ut på att stärka dig som människa.

Även musiken har en viktig plats i Silent yoga, som kan beskrivas som lite mer urban än den klassiska yogan, eftersom man jobbar mycket kring låttexter och där musiken kommer väldigt nära dem som utför yogan.

— Vi känner lätt igen oss i låttexter. Det är därför vi får våra favoritsånger. Artisterna har gjort ett jättearbete för att få oss att känna alla de här känslorna. Och i kombination med rörelser i anasanas kan man bygga upp den känslan till att bli ännu mer kraftfull. Det finns till och med de som börjar gråta för att de hittat något vackert i sig själva, säger Emilia.

Med slutna ögon landar jag alltmer i nuet medan jag trycker handflatorna mot den ekologiska korkmattan som Emilia själv designat, lyfter höften och går upp i Hunden. Samtidigt hör jag Emilias röst i lurarna. Den påminner oss om att inte se bakåt mot fötterna, för i dåtiden finns inget att hämta. Hon påminner oss också om att ha snälla tankar om vår kropp och att vi inte är här för att prestera.

Vi rör oss vidare upp i Bergets position.

— Andas in… för händerna ovanför huvudet som om du sträckte dig efter det där äpplet där uppe i trädet, förläng båda armarna samtidigt uppåt med mjuka axlar och öppna upp hjärtat. Andas ut. Din kropp är unik, det finns bara ett exemplar av dig och det du upplevt i livet, så var varsam och mjuk. Du är drottningen i ditt rike, så sluta jämföra dig med andra.

Emilias röst trollbinder mig och det känns som att hon talar bara till mig, vilket också är just den effekt hörlurarna ger. Det är som om det bara är vi två i rummet.

— Rösten är mitt absolut starkaste verktyg. Och det är inte bara att slänga på sig en mick och prata, utan du behöver jobba jättemycket med tonläge för att ge den där speciella upplevelsen, säger Emilia.

En del kommer till klasserna och tror att det ska vara en tyst klass eftersom det heter Silent yoga. Men de förstår ganska snabbt att det är allt annat än tyst, utan snarare en explosion av känslor och ljud.

— Du väcker en urkraft i människor när du jobbar kring ljud, precis som du gör med smaker. När du går på en fin restaurang och äter en avsmakningsmeny handlar det också om att maten ska explodera i munnen. Och det här är exakt likadant. Det jag brinner för och som är mitt syfte, det är att människor ska få den där explosionen av upplevelser och känslor genom musiken och de berättelser jag förmedlar i hörlurarna.

Emilia tror också att hon vibrerar på en frekvens som påverkar människor på en själslig nivå när hon pratar.

— För mig är det precis som att komponera en maträtt eller skapa musik, varje mening jag säger, varje rörelse jag bygger mina klasser på är lika viktiga. Det ska trollbinda och väcka känslor.

Jag står nu med fötterna grundade i mattan, armarna längs sidorna med handflatorna uppåt, mot framtiden som Emilia säger.

— Att stå still i den du är, trygg och lugn, oavsett vad som sker runtomkring dig, det är den riktiga prövningen, inte att du kan stå på huvudet eller göra avancerade rotationer. Plocka upp energin från den här platsen, det är okej att falla, det är då du lär dig. Du ska bara vara dig själv, säger Emilia kärleksfullt.

För Emilia kändes Silent yoga så självklart, eftersom hon inte tyckte att hon passade in i det klassiska yogalärarfacket.

— För mig handlar det om att ge en helhetsupplevelse, men också att väcka något som finns inom dig. Det handlar inte om vad jag säger att du ska göra för rörelser, utan det handlar om vad rörelsen väcker i din kropp och själ.

Men det var faktiskt lite av en slump att hon kom över Silent yoga-konceptet för fyra år sedan.

— Jag skulle ha ett litet yogaevent på Millesgården på Lidingö. Det var bara det att det här yogaeventet växte och växte och till slut var det mer än 100 personer som hade köpt biljetter och jag hade ingen teknik.

I bakhuvudet mindes Emilia att hon tidigare blivit kontaktad av en kille som tagit Silent disco till Sverige och undrat om hon var intresserad av ett samar-
bete.

— Det kändes inte så aktuellt just då, men nu blev det plötsligt intressant och jag fick låna 100 hörlurar av honom. Jag satte dem på deltagarna och det blev en dundersuccé. Där och då bestämde jag mig för att skapa det här projektet.

Sagt och gjort. Emilia beställde ett stort antal hörlurar och började successivt bygga varumärket Silent yoga Sweden. Och idag håller hon i alltifrån exklusiva företagsevents och retreats till stora sommarturnéer där hon besöker ett flertal städer för att alla ska få en chans att uppleva hennes yoga.

— Jag tar yogan och konceptet till människor i stället för att de ska komma till mig. I sommar blir det tredje året i rad som jag åker på turné och då försöker jag pricka in de stora sommarstäderna i samarbete med lokala arrangörer och eldsjälar.

På hennes retreats är lurarna med både under yogaklasserna, vid meditation och under promenader i naturen. Och inte sällan avrundas kvällen med lurarna på.

— Då pumpar vi upp volymen och kör tokdans, säger Emilia och skrattar.

Det råder ingen tvekan om att hon hittat sin mission i livet.

— Jag älskar det jag gör och i och med att jag valt bort yogastudios måste jag bära hela min egen värld som Atlas. Jag vill att frekvensen ska öka för alla. Jag vill att alla ska känna ”fan va livet är kul”.

Vi sitter på mattan, åter i lotusställning. Ena handen har jag placerat på hjärtat och den andra på magen. Passet närmar sig sitt slut och vi tar några andetag in och ut, medan Emilia avrundar med några kloka ord att ta med på vår fortsatta personliga resa.

— Vem är du när du bara får vara, när du inte behöver anpassa dig till andra och till världen? Vem är du när du låter ditt andetag och ditt inre flöda genom dina celler? Nu har du chansen, ditt liv pågår här och nu. Du är unik, du är vacker, du är kreativ… du är tillräcklig. Namaste.

Gå på Silent yoga sommaren 2022

Emilia Löf Karlsson besöker ca 20 orter runt om i Sverige med start i juli. Se alla orter och datum och boka din plats på: yogagames.org/summertour

Kommande retreats

● Comosjön, Italien 29/9-2/10
● Silent yoga Älvkarleby 13-16/10

Läs mer och boka på namastebyemilia.com

Läs även:

Torrborstning rensar ut kroppen: ”Det mest effektiva du kan göra”

Stärk din hjärna med yoga: 3 enkla övningar för ett välmående sinne

Mia har sprungit varje dag i 5 år: ”Går det inte bra idag får jag en ny chans imorgon”

Se vad vi mer har skrivit om yoga och träning