Lindra artros med enkelt träningspass under 20 minuter

Träning är viktigt även för den som är drabbad av artros för att stärka musklerna kring de värkande lederna. De här övningarna kan du passa på att göra när du är ute och promenerar. Träningsprofilen Mia Rodhborn, som själv har artros, visar hur.

Av: Mia Rodhborn
Foto: Thomas Carlgren

Stärka muskulaturen i ben, rumpa och bål är viktigt för att förbättra förutsättningen för knäleden vid artros. Det får kännas lite under passet, men får du ont på natten och dagen efter så backa genom att göra kortare intervall. Du kan också välja en utav benövningarna vid varje träningstillfälle tills du stärkt upp dig för att klara båda.

Mia Rodhborns 4 bästa övningar vid artros

Gör varje övning i 45-50 sekunder och ha 10-15 sekunder för byte.

Vid 4 varv med 1 minuts vila efter varje varv, blir passet 19 minuter.

Kör 1-3 gånger/vecka.

1.Knäböj

Knäböj mot något lagom lågt bakom dig. Höft bakåt, hållning i bålen, se framåt. Hela foten i marken under hela övningen och passa så att knäna inte faller inåt utan ”spårar” ut över foten.

2. Träna bålen

Bålövning, dra naveln mot ryggraden, ”sug upp bäckenbotten”. Böj/sträck benen, så långt du kan utan att tappa kontrollen i bålen. Får du känning i ländryggen så sträcker du lite mindre eller vilar en stund.

3. Step up

Hitta något lagom utmanande att kliva upp på, alternera ben. Plantera hela foten på upphöjningen så kraften från den tar dig upp. Kontroll på övre knät så det inte wobblar inåt, hållning i bålen.

4. Armhävning

Ju mindre lutning desto tyngre blir det. Aktiv anspänning i hela kroppen under övningen, var rak som en planka. Placera hela hand-
flatan mot underlaget rakt under axlarna.

Mias 3 tips till dig med artros

Våga träna

… även om det gör lite ont – men bara lite. Det får göra ont en stund efteråt också, men inte på natten eller dagen efter. Då får du backa – och känna att det är OK att göra det.

Ta hjälp

Det finns artrosskola i olika appar. Eller så kan en fysioterapeut eller personlig tränare hjälpa dig att komma igång om du är rädd för att träna när det gör ont.

Utmana dig…

… men med förstånd. Se vad din egen begränsning är utan att jäm-
föra dig med andra. Lagom är bra!