Börja paddla kajak: Så kommer du igång

Drömmer du om en skonsam träningsform som även hjälper dig att rensa tankarna och komma nära naturen? Då är det kajakpaddling du ska prova! Här får du tips och råd som hjälper dig att komma igång.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Kajakpaddling rensar sinnet, ger bra motion och massor av frisk luft. Och denna kombination av fysisk och mental hälsa har många kvinnor fått upp ögonen för under de senaste åren. Kajakpaddling är dessutom lätt att lära sig, passar alla åldersgrupper och man kommer nära naturen — och inte minst varandra.

I Sverige finns det gott om möjligheter att paddla i naturen, men även i flera städer, som Malmö och Stockholm, har det blivit populärt att paddla i mysiga kanaler eller ut bland kobbar och skär i skärgården.

Vad ska man tänka på?

Innan du börjar och bestämmer dig för att köpa en kajak kan det vara en bra idé att anmäla dig till någon av de många nybörjarkurser eller introduktionsprogram som anordnas runtom i landet. Det är stor skillnad mellan de olika typerna av kajaker. Under dessa kurser, som vanligtvis pågår under några dagar, kan du lära dig lite om utrustningen, tekniken och ta reda på vilken typ av kajak som är rätt för dig.

Du kan också ta reda på om du vill gå med i en kajakklubb för gemensam träning och umgänge, eller om du föredrar att paddla på egen hand eller med några vänner.

LÄS ÄVEN: 7 fördelar med ett pass på roddmaskinen + 3 tips på övningar du kan göra

Skonsam och effektiv träning

Kajakpaddling är en effektiv träning för större delen av kroppen. När du paddlar genom vattnet använder du inte bara armarna. Även de stora muskelgrupperna som skinkor, mage, rygg och axlar får ett träningspass om du använder rätt teknik. Samtidigt tränas och utmanas din balans, och kajakpaddling är ett utmärkt sätt att förbränna kalorier.

Faktum är att beroende på din vikt och hur snabbt du paddlar kan du förbränna mellan 450-650 kalorier på bara en timmes paddling. Paddling är också skonsamt för lederna eftersom du inte belastar benen, så det blir mindre belastning på knän, höfter och rygg.

Så om du har problem med att springa eller hoppa, till exempel, är kajakpaddling perfekt för dig.

Färgglada kajaker i ett förvaringsskjul.

Värt att veta om att paddla kajak

Vad behöver man för utrustning?

Det finns många alternativ för att ta reda på om kajakpaddling är något för dig. Om du inte har råd med eller inte vill investera i en kajak kan du gå en kajakkurs. I kurserna ingår vanligtvis kajak, paddel och väst. På vissa ställen kan du också hyra en kajak från en timme till en vecka.

Måste man ha särskilda kläder?

Bortsett från en bra flytväst kräver kajakpaddling inte mycket i form av kläder, så du kan bära dina vanliga sportkläder. Det rekommenderas dock att du bär kläder som du kan röra dig i, särskilt överkroppen. Beroende på vädret kan du överväga att investera i en vindtät jacka, våtskor och våtdräkt.

Är kajakpaddling bra motion?

Det finns gott om vatten med fina möjligheter till kajakpaddling i Sverige. Beroende på vad du tycker är roligast kan du utöva sporten på havet, i sjöar och floder, eller längs kanaler i flera svenska städer.

Är det svårt att paddla kajak?

Kajakpaddling är för alla, och svårighetsgraden beror på vilken typ av kajak du väljer. Havskajaker är i allmänhet de mest stabila, och i en vanlig nybörjarkajak kan vem som helst med normal balans lätt paddla. De lättare och snabbare turkajakerna finns i olika modeller, och nästan vem som helst kommer att kunna paddla i lugna vatten utan problem.

LÄS ÄVEN: Det här är SUP: Kom igång med Stand Up Paddle