Kom igång med havssimning: Allt du behöver veta

Att simma i havet är ett utmärkt träningspass för hela kroppen. Du tränar hjärta och muskler och utmanar din styrka och kondition, samt din uthållighet.

Text: Susanne Knutzen
Foto: Getty Images

Har du lagt märke till att fler och fler människor simmar runt med färgglada säkerhetsbojar och våtdräkter när du kopplar av på stranden? Havssimning, även känd som simning i öppet vatten, är en snabbt växande sport. Och av goda skäl, för förutom ett bra fysiskt träningspass får du också uppleva naturen — utan att vara beroende av öppettiderna i din simhall.

Havssimning är simning som du känner det från simbassängen — men i öppna havet. Vilket innebär att det är helt annorlunda, eftersom det i havet också finns strömmar, vågor, fiskar, alger och maneter att se upp för. Å andra sidan är utsikten fantastisk och det är ett bra träningspass som utmanar din styrka, kondition och uthållighet.

När du simmar i havet är det mer utmanande än i en trygg simbassäng där du kan simma efter de svarta ränderna på botten. Så du måste vara medveten om din egen förmåga och se till att du inte överskrider den.

LÄS ÄVEN: Vad händer i kroppen när man simmar? Här är allt du behöver veta

Säkerheten är viktigast

På det hela taget ger havet simningen en helt ny och mycket större dimension. Det tar tid att vänja sig vid alla yttre intryck och att koncentrera sig på att simma tekniskt bra, men det är värt det. För simning i havet är inte bara ett bra träningspass. Det är en helhetsupplevelse för kropp och själ.

Om du vill komma ut som havssimmare är sommarmånaderna den perfekta tiden att börja. Börja från en strand eller ett område som du känner till väl och där det inte finns alltför många utmaningar som vågor, båttrafik eller starka strömmar. Börja långsamt testa utrustningen och lär dig hur det är att simma med en säkerhetsboj, simglasögon och våtdräkt.

Säkerheten är viktigast, så simma alltid med en kompis. Simma längs med och nära stranden och simma inte ut om det är mycket starka strömmar eller höga vågor, eftersom du lätt kan förlora orienteringen när du bara kan se till nästa vågkrön. Kontrollera därför alltid vind- och strömförhållanden och fartygstrafik innan du ger dig uti vattnet.

När du simmar i en mörk våtdräkt är du nästan omöjlig att upptäcka för andra, därför är det viktigt att alltid bära en färgglad säkerhetsboj och en färgglad badmössa.

När du väl har börjat, öva på att navigera genom att titta upp och hålla utkik efter navigationspunkter på din rutt, till exempel bojar och landmärken som byggnader, träd eller liknande. Orientera dig ofta när du är i vattnet för att se till att du håller kursen. En bra tumregel är att titta framåt vart fjärde simtag.

LÄS ÄVEN: Det här är SUP: Kom igång med Stand Up Paddle

Havssimning tränar hela kroppen

Att simma i havet är ett utmärkt träningspass för hela kroppen. Du tränar hjärta och muskler och utmanar din styrka och kondition, samt din uthållighet. När du simmar stiger pulsen precis som vid all annan konditionsträning. Ju mer du anstränger dig, desto högre blir din hjärtfrekvens. Men om du håller tempot och intensiteten nere kan du också simma mer meditativt med en lägre hjärtfrekvens.

Du kan förbränna upp till 800 kalorier per timme genom att simma om du simmar med hög intensitet. Om du simmar långsammare förbränner du cirka 200 kalorier mindre.

Även om våtdräkten håller dig varm får du en kick när du hoppar i. Det får blodet att flöda och skickar en cocktail av endorfiner och adrenalin i ditt blodomlopp.
Att simma i öppet vatten är en helt annan livsbejakande upplevelse än att simma inomhus. Vatten är ett naturligt element och du får en känsla av lätthet och tyngdlöshet. När du simmar utomhus får du en total naturupplevelse med frisk luft och solsken — och du blir lycklig.

Värt att veta om havssimning

Utrustning

En våtdräkt är nödvändig om vattnet inte är över 22-23 grader Celsius. Detta är ytterst sällsynt i Sverige. Bär också en badmössa, helst i en ljus färg, och simglasögon, helst med något mörka linser för att skydda dig från solen. En neoprenhuva, strumpor och handskar är bra om temperaturen är under 16 grader Celsius. En säkerhetsboj gör dig synlig i öppet vatten och kan också användas för att förvara telefon, nycklar osv.

Motion

Havssimning är ett utmärkt träningspass för styrka och uthållighet – och en fest för alla dina sinnen. Du kan simma i både hav och sjöar. Kom bara ihåg att alltid respektera havet och dina egna begränsningar.

Svårighetsgrad

För dem som redan har simvana och har övat teknik och andning. Här tar du ett steg till och utmanas på nytt, samtidigt som du får frisk luft.

LÄS ÄVEN: 7 fördelar med ett pass på roddmaskinen + 3 tips på övningar du kan göra