Spring för livet: 10 goda anledningar att ta en (långsam) löptur

Om du letar efter de sista argumenten för att investera i ett par bra löparskor och göra jogging till en regelbunden rutin, låt de många hälsofördelarna övertyga dig. Här listar vi 10 av dem.

Text: Pernille Lewinsky Kofoed
Foto: Getty Images

Runner’s high syftar på den där känslan av nästan euforisk lycka som du kan uppleva efter en bra löptur eller annan träning. Och om det inte är tillräckligt för att locka dig att springa kanske de många andra hälsofördelarna med att springa kan övertyga dig.

Förutom att löpning förebygger en lång rad allvarliga sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes, minskar stressnivåerna, förbättrar sömnen och ger dig mer energi i vardagen, har forskare också funnit att löpning kan vara direkt livsförlängande.

LÄS ÄVEN: Så blir du en joggare på 4 veckor – Löpcoachens bästa nybörjartips

Enligt Østerbrostudien — en stor dansk studie där forskare har följt livsstilen och sjukdomarna hos mer än 20 000 danskar sedan 1976 — lever manliga löpare 6,2 år längre, medan kvinnliga löpare förlänger sina liv med 5,6 år.

Är du fortfarande inte övertygad om att du borde ge löpningen en chans? Låt oss då titta på 10 av de konkreta fördelar som löpning har för din kropp.

1. Stärker cirkulationssystemet

Löpning är en supereffektiv kardiovaskulär träning. När du springer arbetar både ditt hjärta och alla dina blodkärl för att ge dina muskler tillräckligt med syre, vilket bidrar till att stärka hjärtat, sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna och minska risken för åderförkalkning och blodproppar.

2. Förbränner massor av kalorier

En rask löprunda hjälper dig att hålla vikten och eventuellt tappa överflödiga kilon. När du springer får cirkulationssystemet och kroppens många stora och små muskler arbeta, vilket ökar din ämnesomsättning.

Löpning och andra former av motion förbättrar också kroppens förmåga att reglera aptiten, vilket förmodligen beror på förändringar i utsöndringen av de hormoner som hjälper till att kontrollera din aptit, vilket gör att du är mindre benägen att äta för mycket.

Bonusinformation! En tumregel är att du förbränner 1 kcal per kilo och kilometer. Om du till exempel väger 70 kilo och springer 5 kilometer kommer du att ha förbränt 70 x 5 = 350 kcal på din löprunda.

LÄS ÄVEN: Varva ner efter löprundan: 3 sköna stretchövningar för rumpa & ben

3. Skyddar mot diabetes

Motion, inklusive löpning, förbättrar kroppens förmåga att reglera blodsockernivån och minskar risken för typ 2-diabetes. Det beror på att när du springer eller utövar andra former av motion kan cellerna i kroppen, särskilt i musklerna, bättre utnyttja sockret i blodet och öka sockerupptaget i musklerna.

Enligt amerikanska studier kan regelbunden motion i kombination med viktminskning faktiskt nästan halvera risken för att utveckla typ 2-diabetes.

4. Stärker skelettet

Löpning är så kallad viktbärande träning, där du måste flytta din egen vikt med varje steg, och samtidigt får du en stöt upp genom kroppen när du landar med ena foten på marken. Detta hjälper kroppen att bygga upp ny benvävnad, stärka benmineraldensiteten i benen och därigenom motverka osteoporos (benskörhet) som drabbar många kvinnor, särskilt efter klimakteriet.

LÄS ÄVEN: Fyra år efter osteoporosdiagnosen: ”Jag ser mig inte mig som sjuk”

5. Minskar stress

Löpning skapar mentalt lugn och ger hjärnan en paus. Det ökar också produktionen av en rad viktiga hormoner i kroppen, bland annat stresshormonet kortisol, men också en rad andra hormoner och signalsubstanser som hjälper till att dämpa ångest och boosta humöret, bland annat dopamin och serotonin. Om du springer regelbundet kan du också öka din tolerans mot stress.

6. Hjälper dig att sova gott

En god natts sömn är viktigt för din hälsa, din energi och ditt allmänna välbefinnande. Och du sover bättre när du har använt din kropp fysiskt.

Studier med personer som led av sömnproblem har visat att de somnade snabbare de dagar då de sprang än dagar då de inte sprang. De sov också bättre och längre.

LÄS ÄVEN: Du behöver inte springa så ofta du hinner: Så här gör du löpträningen mer effektiv

7. Förbättrar hjärnhälsan

När du springer eller utövar andra former av motion som får upp pulsen ökar blodgenomströmningen i hela kroppen, inklusive hjärnan. Det ökade blodflödet håller kärlen elastiska och transporterar mer syre till hjärnan, vilket stimulerar både din inlärningsförmåga och ditt minne.

Dessutom visar studier att regelbunden motion håller hjärnan i form, minskar olika åldringsprocesser i hjärnan och förmodligen skyddar mot Alzheimers och andra typer av demens.

LÄS ÄVEN: Yngre hjärna med konditionsträning – så mycket behöver du röra på dig

8. Minskar risken för cancer

Löpning minskar risken för att utveckla vissa typer av cancer. Ny forskning visar att löpning och andra former av motion är särskilt effektiva för att minimera risken för lever-, mag-, tjocktarms-, bukspottkörtel- och bröstcancer.

LÄS ÄVEN: Gör löpningen till en lek – 12 enkla knep som faktiskt fungerar

9. Dämpar smärta

När du springer, men även om du utövar andra former av motion, sker ett antal kemiska processer i din hjärna och kropp. Bland annat ökar löpningen frisättningen och koncentrationen av endorfiner – ett hormon som är kroppens eget smärtstillande medel och är tre gånger mer effektivt än morfin.

10. Ökar sexlusten

Förutom löpningens många fördelar för hälsa och välbefinnande har studier visat att löpning förbättrar kvinnors kroppstillfredsställelse och ökar deras sexlust.

Spring långsamt och lev längst

Du behöver inte känna dig skyldig om du inte tillhör dem som springer snabbt. Faktum är att det finns många hälsofördelar med att springa i lugn takt.

Enligt en stor dansk studie, där forskare har följt livsstilen och sjukdomarna hos mer än 20 000 danskar sedan 1976, var det tydligt att långsamma löpare – det vill säga löpare som sprang i långsamt eller medeltempo – som motionerade upp till tre gånger i veckan och inte sprang mer än sammanlagt två och en halv timme, levde längst. De som motionerade mycket mer hade inte lägre dödlighet än de som inte sprang alls.

LÄS ÄVEN: Mia har sprungit varje dag i 5 år: ”Går det inte bra idag får jag en ny chans imorgon”