Demens

Minskad demensrisk med motion och hjärngympa

Gillar du att läsa, sjunga eller gå på konsert? Försöker du hålla igång med promenader och annan motion? Bra! Det kan nämligen förebygga demens och Alzheimers sjukdom visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Debatt: Kan preventiv hörselvård motverka demens?

Debattören Lotta Vedholm uppmanar våra politiker att satsa mer på preventiv hörselvård i ett tidigt stadie. Bevis finns för ett starkt samband mellan hörselnedsättning och demens – samtidigt som det finns både kunskap och teknik för lösningar som möjliggör god hörsel för alla.

Sov gott och slipp demens

En ny studie visar att de som lider av sömnstörningar i medelåldern eller 60-70-årsåldern löper en större risk att drabbas av demens än de som sover bra.

Träna – för att slippa demens

Medelålders kvinnor med god kondition löper sannolikt mindre risk att utveckla demens än otränade kvinnor i samma ålder. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Dåligt luktsinne kopplas till demens

Känner du igen doften av pepparmint, fisk, ros, apelsin och läder? Frågan ställdes till 3000 personer i åldern 57-85 år för att ta reda på om luktsinnet påverkar risken att utveckla demens.