Intervju

Sara utsattes för sexuella övergrepp som barn: ”Kroppen glömmer aldrig”

Många av oss kan minnas den första kyssen. Första gången vi hade sex. För de flesta är minnena förknippade med små bloss av kroppsligt rus. Men om du inte väljer det själv kan den första gången vara så traumatisk att kropp och själ samarbetar för att glömma. Det hände Sara Schytz, som utsattes för sexuella övergrepp under sex år som barn. Här berättar hon sin historia.

Christina Stielli: ”Jag har minimerat min oro till 15 sekunder per dag”

Tillhör du dem som ligger sömnlösa på nätterna av oro och stress? En gång i tiden var Christina Stielli precis likadan. Den ständiga oron gjorde henne till slut sjuk. Genom metodisk träning lärde Christina sig att ta makten över sin oro. Här berättar hon om hur hon bar sig åt.

Nina Gunke om sin Alzheimers: ”Jag tyckte det var skämmigt”

Nina Gunke märkte att hon glömde repliker och maken Samuel observerade att hon gick sämre. När diagnosen alzheimer så småningom fastställdes blev det en chock. Ninas beslut att gå ut offentligt och berätta om sjukdomen visade sig vara ett lyckokast. Nu är hon aktuell med en bok om sitt liv som ska bidra till att dra in pengar till alzheimerforskningen.

De levde i toxiska förhållanden – med samma man: ”Nedbrutna och traumatiserade”

En oskyldig romans utmynnade i elva år av kontroll, misshandel, hot och utpressning. När Maria Oldenstedt till sist lyckades lämna sin förövare flyttade han in hos Linda Sandkvist. Hennes tid med honom blev lika traumatiserande. Idag hjälper Maria och Linda andra som hamnat i klorna på personer med psykopatiska drag.

Cornelia drabbades av hypokondri: ”Jag höll på att sprängas av ångest”

Några utslag på handlederna ledde Cornelia in i ett helvete av ångest och påhittade sjukdomar. Livet blev en plåga, där den inbillade döden alltid låg på lur. Idag har hon lärt sig att hantera sina demoner. Text: Jessika DevertFoto: Peter Ericsson När Cornelia, 44 år, berättar om sin väg in i hypokondrin så låter historien…